美國免佣劵商firstrade開戶分享

280 回覆
66 Like 6 Dislike
Exactly,IB最大優勢係api,其他證券行呢方面真係冇得鬥
我絲打呀 都係用匯豐 第一次揀付款人扣 點知佢話我存款不足 都唔知set錯咩
第二次就揀咗收款人扣 試下 去到firstrade嗰邊就發覺少咗25usd
想教下SPIC有幾何會用到
卷商咩情況會爆?有幾大機會爆?
sor

揀完付款人扣數之後仲要揀用邊個ac扣架喎,係咪你揀咗個唔夠餘額嘅ac呀

btw你之前咩rate換?
有咩途徑可以靚rate換usd匯豐真係
有無人有試過用citibank hk 入錢
https://hk.ttrate.com/zh_hk/?c=USD&b=0&s=3&t=3&sd=1
下次唔好再用大貓唱錢啦
有Priority戶口電匯免費
不過要擺50萬
thx巴打
但就咁睇間間銀行都係唔靚喎 雖然大貓都係最閪個間
最好係去找換店換完再入返銀行?
當你唔係揀d細行
揀間周圍都有分行既,例如西亞,個rate 7.857
大貓7.8844
我當你將10萬港紙換做美金,大貓換得US$12683.27,西亞換到12727.50,多左US$44.23,幫你慳到三舊幾水啦
一心兄
識唔識拎即時IB OPTION 報價落excel
佢唔俾copy and paste
有無人知我將富途美金直接轉去first trade係點做?
New Account Opening Information
If you are a resident of Asia, except India, Hong Kong and Japan, and continue with the account opening process, your account will be opened with Interactive Brokers LLC in the US.

Interactive Brokers LLC is a member of NYSE, FINRA, and SIPC and regulated by the US Securities and Exchange Commission and the US Commodity Futures Trading Commission.

By continuing to open an account, you agree to the above terms.

????
IB美版有SIPC保障,港版冇
岩呀 本身打算用中銀都冇咁閪

我俾個大貓職員昆鳩咗,又話運籌ac換外匯有優惠匯率,仆你個街7.88變7.87都叫優惠
仲日日賣廣告添,換錢匯豐食得屎
FIRSTRADE 收股息唔係都係免費?
https://www.firstrade.com/content/en-us/pricing
乜柒都唔寫
我自己寫咗個python program經ib api拎秒級數據,bid ask last trade嗰啲都有

得閒share下多d資料,佢api係open俾人拎呢d data?

你個python班有無教
點解要收費?
其實ib個網有好詳盡咁講,不過通常啲人懶得睇 我喺fb page都講過架,我個班係俾啲冇programming底嘅人學,如果自己本身識寫應該自己都handle到
感謝你 一心兄
樓主講到好似我IB免費好似好著數咁
pish...
條數係咪咁計
如果我得十萬HKD, 長揸投資,月均2個TRADE, 兩個月入一次錢2皮野HKD, 一年只提錢一次

IB一個月78HKD月費,轉數快入錢,當匯率差,兌USD差成20,000*0.01=200HKD
一年要洗78HKD*12 + 200HKD*(12/2+1)=2336HKD

FIRSTRADE就乜佣都冇,過錢去一次(25*7.8+65)=260HKD, 拎一次錢就(75*7.8)=585HKD
一年就要洗585+260*6=2145HKD

有冇錯?當個D咩SEC, TAF, DIVIDEND TAX, DTC 全部一樣
咁計一定唔準
未用過IB但係匯率冇理由咁差掛
另一邊Firstrade玩得長線10年都未必會拎一次錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞