美國免佣劵商firstrade開戶分享

280 回覆
66 Like 6 Dislike
same
lm
IB 有好多 data 同 indicator 用 , 請問 firstrade 有冇 ?

Thx bro
我開到喎,卡都收埋
巴打有冇諗過遺產稅點搞 都收好多下
股息稅又係
有人話開美國公司得唔得
有即時報價
而家仲後生無諗過遺產稅bor @@, 同埋外國人有6萬免稅額, 唔諗住啦
想慳30%股息稅咪唔買高息股/買債or免稅etd
巴打有冇計過每次最少匯幾多先冇咁蝕?
小弟錢唔多好難一次過匯25000USD去拎佢個補貼

我上次經匯豐匯10000USD計哂啲乜費物費蝕埋rate應該用咗600HKD左右
應該咁講,只係計匯款嘅費用只係用咗115hkd

匯豐電匯去BMO Harris(firstrade間銀行)係唔洗收中間費,只係匯豐個rate太閪我換7.87(一般應該7.83左右),咁計計埋埋先600hkd姐
Visa卡好唔好用?
我都係就咁問,對方答香港人的話,可以起美國或香港開戶口,可能我有強調我係想分散風險,唔想擺哂堆錢起香港掛
佣金咁貴都用?
我諗住買債,長期擺,好少短炒,最緊要易拎返錢出黎
師兄買國債果d?
係,有舊唔少又唔多ge錢,想分散下投資,等個市跌再入,不過一少部份會買高等級企業債

唔多睇好後市,所以搵d野停泊住先
師兄點選國債
驚唔驚蝕價
唔使中間費咩
手續費你揀付款定收款銀行扣呀? HKD定USD?
我揀過收款銀行扣,真係扣咗25usd中間費,除咗嗰65hkd
衰起上黎咪等到期,而家買短債長債個分別似乎已經唔太大
我揀付款人扣呀,手續費一共扣咗我115HKD之後就冇再俾人收過任何其他費用
10000USD完整地過到去firstrade到

巴打你都係用匯豐?
富途可以睇埋盤,app又好用,margin又無first trade咁貴,除非要SIPC,否則富途好啲
其實富途都準備去美國上市,未驚過佢corporate governance
用firstrade都係貪佢免佣免收息/存倉費啫,玩margin嘅就唔會揀佢啦
IB淨係個api同algo trade community 已贏幾條街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞