美國免佣劵商firstrade開戶分享

280 回覆
66 Like 6 Dislike
但你電匯入同拎錢都夠比幾個月月費
岩,好似仲要FIRSTRADE唔知兌美金點兌最好。
我自己岩岩計過,長揸咁計,即係多數只匯入唔拎錢

我每次都係儲夠10000USD先匯,匯豐手續費115HKD,我當我食埋匯豐個閪到無倫嘅rate 7.88(靚嘅7.84左右),大概蝕400HKD,一共515HKD

我一個月供500USD左右,10000USD夠我供20個月,515HKD除返20個月即係一個月先廿幾蚊HKD,firstrade免佣免存倉,抵過IB 10USD月費

當然呢個只係我自己嘅情況,其他人係點玩就要自己計返自己個情況喇~
有咁多cash都分開一個個月買?咁咪等於放棄升值機會?
我都係岩岩開始學玩投資,唔敢一下扑太多入場 所以月供etf試一試先
而且多cash都唔一定一次過掃嘅,冇人知幾時係高低加上而家個市咁撚chok ,我個人比較偏好平均成本
唔洗中間行費?
根據上面位巴打咁玩 就算計埋應該都係平過ib
依張卡好好用,美國嘉信真係好好多,鬼會用你香港果個垃圾咩
早兩頁講過匯豐電匯去BMO Harris唔洗收25usd,唔知係咪嗰115hkd已經包咗
正路匯豐電匯係65hkd,手續費個part我揀咗付款人支付佢就扣咗我115hkd,然後我啲美金冇俾人扣到任何費用完整去到firstrade到
但有巴打試到話要比中間費
好亂
正喎, 張VISA應該係美金DEBIT CARD, right?
美金計價,全世界有VISA標誌ge ATM都用得

係咪應該開個post傾,始終係離題
雖然玩左兩年ib,唔算經驗豐富,不過都share 睇法
因為平均投資唔同地方,有股票有債券,而且美國俾你一股股咁買,所以我每個月都入少少地入唔同股
同月供玩法差唔多,最重要係可以做到比例平衡,咁買番其實都可以滿足到佢每個月收10蚊美金既費用
ib 買股真係易加方便,不過如果唔係個個月買就每個月要硬食10蚊美金
其實真係要自己計返自己嘅投資模式先知邊間岩自己
我都覺得ib同firstrade各有各好,而我暫時嘅玩法都係ft抵玩啲
講番先,我有買 vti vwo vpl vwo,加上又買tip 債券個d
所以我基本上每個月都買夠,咁當然總有一兩個月夠平衡個資產比例
買唔夠就會蝕兩,三蚊美金咁
係,其實我覺得最緊要入場之前計好條數
例如幾耐投資一次,幾耐入數,幾耐拎錢
再加上份工穩唔穩定,家庭各方面因素咁
最後就係你投資模式,你鐘意日日睇同隔好耐先睇一次
呢堆野已經好影響你選擇用咩証券行/銀行
想請教各位
而家用緊8仔,但係開始收月費想轉,
我三個月買入一次etf, 每次買入HKD $25000,
預計十年長揸,
呢個情況應該用FT 定IB 比較好啲?
電匯同唱錢問題搞到我頭都大埋
我理解就係
IB
入錢,過港紙落去IB香港戶口,唔需要電匯,兌美金亦都係最抵
拎錢,一個月免費拎一次,應該同入錢一樣,佢會過比你香港個account?兌番港紙都係最抵既?

Firstrade就
入錢,自己兌左美金先,再電匯去firstrade 既美國戶口,一次收費總共為260HKD左右
拎錢,firstrade本身收手續費,最後要用多650HKD
如果ib 就當你120美金一年
ft 就你問其他人
不過最大問題反而你係咪將d 股票由8仔轉去另一間証券行?
如果係既話應該仲煩,最好問清楚先
有冇人用過plus500?
如果本小想trade product 原油期貨
有冇介紹?
Check 左8仔 DTC 轉走要每隻股 USD $48
不過長遠都好過俾佢收月費

係未諗掂 FT 定IB
用開IB
本大就ib啦,3個月25000hkd即係平均一個月1000usd左右,應該meet到10usd交易佣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞