老婆話要離婚 點算好?

523 回覆
20 Like 4591 Dislike
講下背境先,兩個都20中,自己做緊份輕鬆高薪既工,老婆之前自己做生意仔,宜家暫時全職湊仔,個仔岩岩1歲,我係老婆初戀,處都係我既
經濟完全無問題,各自各都有層樓,經濟獨立

一齊咗4年,有咗先結婚,自問真心鍾意佢,佢呢年好似失控咁隔段時間就鬧情緒,佢話我咩都唔做唔理,我地分咗工我就煮飯洗碗浪衫同掉垃圾,佢負責個仔大小事
佢投訴:
一) 佢沖涼嗰陣個仔喊,我掛住打機唔理佢(我以為佢就沖完所以冇理到,成日一沖就半個鐘)
二) 佢成日投訴我唔記得熄廁所燈閂廁所門熄爐(我有時真係唔記得,但我都有慢慢改,佢有時有啲唔記得咗,我都幫佢做翻啦,我覺得呢啲小事唔洗計既,幫對方整翻好咪算囉,做咩要成日計住?)
三) 啲家務推到好遲先做,然後佢做埋我嗰份,同呢排食咗好多餐外賣(有時想抖下打陣機第二日先做,佢自己做完竟然嬲翻轉頭,我話咗煮飯,但突然好攰所以先叫外賣一係就佢煮,佢又話湊咗成日仔好攰,話唔鍾意食外賣,佢一直話請工人佢比,但我唔想有個外人喺屋企)(屋企人都喺外國,得我地喺香港)
四) 話我雙重標準,我睇佢電話就得,佢睇我就唔得(我不嬲唔鍾意人地睇我私隱,有時佢做啲小動作引我睇佢電話,我八掛無聊先搶黎睇,點知係無聊野,佢話佢冇做小動作)
五) 話我從來都唔慶祝冇送過任何野比佢,上次生日陪佢出去食野,我叫佢帶蠟燭火機插落啲野度吹,但野食到咗嗰陣我掛住玩電話唔記得咗,佢特登食咗一半先提我(其實佢第一日識我就知我唔鍾意慶祝嫁啦,宜家搞埋啲屎忽花話咩都冇收過唔開心,我叫佢睇中啲咩就買,我比翻錢,佢話想我揀有心思啲,但買咗啲唔岩心水既野咪仲無謂)
六) 佢話我大肚嗰陣唔比佢出街,宜家生咗都唔比佢睇我足球比賽(我覺得我地仲係太細同未婚懷孕,成件事一啲都唔馨香,成日攞個b出黎做乜?由拍拖到生仔一直都冇公開過,係得最close嗰幾個friend知,有咗嗰陣其實我係唔想要既,唔係唔鍾意佢,係覺得我地20中仲係好細同埋湊大一個細路太大責任,逼佢揀要我定個bb,佢問我點解要佢二揀一,話唔想殺咗個生命所以要bb,寧願做單親都唔要落,當初係佢話安全期叫我唔好用套,點知中咗,最後我地硬食咗同佢結婚啦,仲想點?)

就係因為比賽呢件事,佢話要離婚,佢話佢一直都覺得自己同個仔唔見得光,好多野就我就得好辛苦,但其實我有時都有就佢啦,以前明明咩都唔會say no,宜家就咁情緒化,郁啲就喊,頭幾次都有tum既,但之後覺得好煩,成日小事化大,等佢自己冷靜完再講

我應該點做?
經濟完全無問題,各自各都有層樓

2x各自各有層樓完
咁都叫唔大問題?你地除左經濟冇問題外其他全部都係問題,淨係唔見得人已經係死罪
當初係佢話安全期叫我唔好用套

樓主仆街死 完
你自己反省下點解啦
其實你都唔愛佢,講乜鳩
假膠?
放人走啦自私精
你真係一件好撚自私既仆街
諗住兩個人一齊唔洗成日公開咁話晒比人聽既,最親既人知就得
記者又作故仔然後扮上連登見到用黎交貨呀?
如果你係真心 唔係假膠
快啲離撚咗佢啦
放過人哋
仆街到咁真係少見
唉 我都知錯嫁啦 宜家就係問下可以點補穫
你有無當老婆仔女係人?
咁撚仆街仲毫不自覺,屌你啦
補你老母
各有各生活咪幾好 結咩婚
講到尾 唔係中出有左就無事
離婚啦,放過人啦
點解你成個女人咁
個標題改做老公話要離婚
成篇文即刻順暢哂
[真心mode]樓主你呢條仆街放過人啦,咁多問題都唔覺得自己有問題,睇左一半已經火到睇唔落去,你老婆屌得你岩[/真心mode]
我好多friend都衰係呢招度
諗住大家唔好focus錯重點,問有冇錢呢啲問題啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞