我請過4次印尼女傭既不快經歷

203 回覆
651 Like 28 Dislike
佢要番去生小朋友

佢走個陣我老豆老母係機場流埋眼淚
咁佢搵新傭主之前有冇問你請唔請佢?
唔好以為呢啲係少數
仆街工人係佔多數
一個好既僱主請到個好既工人機會率好低
工人係香港死 僱主最大獲
保險多數3萬封頂 有啲會多啲 但都係咁上下
見過住3層連花園地庫果啲
講左10個工人 仲有兩個司機
人工會高啲 啲工人會爭住做
保證期 好多都有
同警察交流左成個月
新嘢?
又弱弱一問
又any肥

字都唔識打係我都恰鳩你啦
咁執著請印尼嘅
換下其他國家啦
賓好過印老老實實
外傭係香港係現代奴隸,但香港人又可以俾agent同女傭撚黎撚去 香港人真係狗都不如
我屋企請第一個果個做野唔得又鬧情緒廣東話又學得差,第二個做得okay 廣東話學得極快 但比較cool本身唔錯 但係當我地請多一個之後懶左好多 之後唔續,第三個即係請多左果個做野好勤力 全部野都要爭住做 唔比我地幫佢 好肯去學廣東話 好多野講 對小朋友好有耐性 心地善良 我地成家已經冇左佢唔得
但係再請左一個賓賓 呢個冇乜野講 好被動 成日要我印尼姐姐幫佢做埋佢做既野 好似乜都唔駛做咁 唔知佢懶定蠢 一班朋友去玩 佢地d 姐姐都照顧住d 小朋友 呢個賓賓就竟然自己玩埋一份 痴撚線
所以照我地屋企請左四個印印賓賓既經驗 呢d 係睇運 好既十分好 亦會請到個普通既 亦會請到d 好差好蠢既
請印尼通常都係因為言語問題
因為老人家唔識英文 但印傭點都識啲廣東話咁
我個個都剛到埗十日
都勤力 但因為agent都講話佢地頭6個月要還錢 所以會好啲
6個月後就唔知了
咁你要對佢好d 關心佢多d 比多d 感情佢 等佢對你一家人咁
但現階段又唔敢對佢太好 都係買野俾佢食呀 俾wifi佢呀咁 驚一開始就太好會縱壞晒
叫你多d 同佢傾下計咁姐 問下佢屋企人呀咁
咪住先 開花灑洗屎眼有咩問題
每次沖涼都咁洗架啦屌
利申:每次係屋企屙完抹乾咗會咁沖屎眼
請過3個印印
1個後生勁練正學懶咩都扮唔識唔做
1個普通但做左唔夠1年就話返鄉下唔做
1個好奇怪好似當左自己半個主人咁
如果唔用廁紙抆屎直接用花灑呢。。。
而家我地香港僱主做咩要成日買佢地怕,我聽好多都係要買好多唔同野氹佢地開心,俾好多日用品佢地用,真係好惡頂
我後尾問返呢間公司既姐姐,佢地首個月係有免佣期,唔岩做可隨時quit 無蝕底,但僱主就蝕到渣都冇,呢d好似叫做陰陽約
一切皆運氣
擺明你唔識用工人先攪成咁啦!工人唔做野係點唔做先,會唔會係你要求好高/溝通問題/唔識教? 有無打去agent叫佢地同姐姐傾下?好多僱主都好似你咁唔覺得自已有問題,但都第四次啦喎 你唔檢討下問題所在 無人會喺你度做得長之餘仲好浪費時間金錢

Btw做得好先俾加佢人工呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞