我請過4次印尼女傭既不快經歷

203 回覆
651 Like 28 Dislike

專登查下d印尼嘅
試過要你俾$500先可以見, 話如果請就扣返, 啋佢都傻, 伏味濃郁
諗過俾老人家住2萬個月既私人安老院但老人家唔鐘意
呢個價應該請到本地工人?
有冇可能約定3個月後都冇問題先比錢個agent?
係開大後用花灑洗屎眼呢part接受唔到

有咩問題
認真 賓賓唔係專業人士 叫佢地做洗Pat呢D
但我見D老人家去老人院 咩都唔比佢做。好慘
我請個個仲仆街 請佢黎幫手照顧坐輪椅既老人家
因為要佢幫手推 咁有時個老人家想去d鋪頭睇下 叫佢幫手推佢去 個工人係到喝返個老人家 話唔比佢睇 好啦 之後我地換左個電動輪椅比佢 佢夠膽死 個老人家自己行 佢就大搖大擺行到勁前 唔等埋個老人家 唔想人地知佢係工人 仲要平時成日出蠱惑 炸炸第第問個老人家借錢 嬲到我仆街 但聽其他人講 佢地仲慘 成日比工人偷野 買比個仔d玩具比個工人收埋哂 返鄉下個陣 成袋玩具拎返去
唔知喎, 做殘疾院舍, 換屎片換尿片, 沖涼餵食, 都係萬幾蚊人工
不如答一個問題。
世界係咪有義務向香港提供做家務既女人
我都係請極唔好
放棄左
啲人話惡先得

我真係唔識惡
請鐘點打掃下就算
點解唔再用佢嘅?
屌你老母
想點,up 乜柒
覺得印尼同菲律賓差唔多 5000蚊對佢地黎講已經好多 可以養埋屋企人
我屋企都請左十幾年印傭
試過幾個都肯學,後生既,做左好多年養到肥肥白白就翻去結婚
但一樣都有中過伏
試過請一個新做既,唔識咪慢慢教
點知黎左幾日就自己無啦啦唔見左
肯死我老母以為出左咩意外
原來佢去左大使館屈我啊婆打佢
但我啊婆係好和善,聲都唔惡多句既
其實個工人係唔想做,呃機票走佬
最後咪又係我地僱主埋單

又試過請左一個照顧我婆婆,勁惡無禮貌,做兩三個月就唔做,要包佢機票錢走

好彩宜加呢個對老人家幾好,又有耐性。
自己屋企呢個上一個僱主開酒樓,所以佢煮野勁叻,好撚正識整叉燒同滷味

之前請過賓賓,on99朋友介紹話煮野好,幾好既
點撚知成50歲人黎香港做左十鳩幾年都唔識煮野
沖檸水落糖凍水落,唔識用熱水溶
做野勁粗魯,話佢細力d佢話i can't control
不過做野好勤力,唔會偷懶,後期煮野都好左,見佢之前比人炒過,咁勤力就唔炒佢,用左兩年。算係仁至以盡。

所以請工人呢家野真係好睇運氣同埋夾唔夾
一個東南亞窮國女人唔lun理自己屋企家務去做你屋企家務,本來就係一件膠事
衰咗係正常
本地工人唔會過夜,如果我出左trip,驚夜晚老人家自己一個在家有事
個花灑係用黎沖涼,唔係洗屎眼用既,印尼既廁所入面馬桶塔隔離會有個花灑俾佢地洗屎眼,加上我地屋企都冇日本自動座便器
還下神先
唔係我自己請o既工人,係屋企人,為左照顧兩個老人家。
第一個,4x歲 仔大女大冇經濟壓力,只係係香港打左咁多年工唔想停。
老屎忽自然走精面,tum到我呀麻好滿意,但對住我其中一個姑姐(都係算老人家,但皮氣臭,潔癖同難相處) 因為平時打理間屋係佢,所以發命令個個都係佢。 咁唔使講老屎忽點會忍你,其實呢位工人姐姐算唔錯,有經驗有交帶,同我地咁多家人相處都冇問題,仲會洗返錢送禮物或久唔久請我兩個女食野。所以除左呢位姑姐水火不容外, 其他人都當正佢自己人。 可惜人地唔憂錢,最後都係頂唔順要走,留唔住。

第二個係大學生,後生女有材華個隻,文青女feel . (樣唔靚,不用幻想) 應該係想賺錢再找夢想o既乖乖女。 我呢位姑姐就唔多講了,唔會變, 其兩老可以但又先入為主唔太滿意。
對我2個女超好, 又有學歷教到佢地工課,但就唔識走位同比較硬直,全家對佢感情麻麻,捱左2年就走了。

第三個係飯桶,煩左半年炒佢,但發哂癲求我地唔好炒,唉! 好驚佢痴係上黎唔知做乜。
結果。。。

第四位, 靚妹仔, 細細粒渣刀都冇力,但幾好樣 , 因為怕本身個工人發癲,加上屋企人年紀都大,家族上係又多workload 大,所以請多個幫手。 呢個靚妹話佢好做得野咩? 唔係,該偷懶的佢唔會同你客氣,同埋一件飯桶係到比佢玩,所以佢都幾hea. 但呢個靚妹堅係聰明,可能後生轉數快,好識刷鞋同走位,連我呢個最惡頂姑姐竟然搞得掂,仲可以駁嘴串返佢轉頭都冇事。 其實其他家人本來唔太喜歡佢,因為太走精面,連我2個女都唔太痴佢,反而喜歡痴個飯桶。 當然佢刷我兩個女刷都唔少,但見佢真係幾醒目我都冇乜意見。
如是者咁就過左4年,隻飯桶基本上都交左比個靚妹做呀頭, 感情都如ok深厚。兩老先後唔係到,無需要兩個工人24小時on duty .
咁開刀o既一定係飯桶,冇左條靚乜都佢一個頂哂自然辛苦, 雖然我呢位惡頂姑姐早就被佢當羊古咁耍,但氣還是要受的。捱左一年就話返鄉下結婚了。 我仲問過佢返去習慣咩,做乜唔係香港揾條毒撚埋單( 講堅,除左黑同細粒,樣同身材都唔錯) 仲有諗過過檔我自己請佢繼續照顧我2個女。 不過老婆唔太願意同埋我都唔想發夢出咩事 就打消諗頭了。

第五個, 老人家又發功了, 樣樣揾條靚妹黎比,其實大家都知,把口就臭,但佢早就當左條靚妹係自己人,又轉新人點會慣,其實我地都超煩,人老固執,點講都唔肯聽,咁下去换幾多個都唔會和平。最後。。。

都係换返隻飯桶返黎先叫捱到而家。。。
但我到而家都唔明,點解今日仲可以去樓下買野都行錯路,做乜都天一半地一半,唉算,細路都大了唔需要太多workload , 老野唔出聲就算。
好嘅可以好好
衰嘅衰到貼地
睇人
香港原來仲有咁多苦主。。。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞