我請過4次印尼女傭既不快經歷

203 回覆
651 Like 28 Dislike
想問點偷你地錢? 你地d錢平時擺邊?
梗係死撚左 先唔再請
一家人出左成日街 返到屋企就見到
以前印尼好過菲傭,而家調轉,印尼工人有好多大公會專教佢哋玩嘢,轉工跳黎跳去再抽佣
我 d 錢擺得好揚,兩年黎個姐姐手腳都算乾淨。
扮嘢唔想做扮傻,全部都係咁,有人教嘅明玩鳩你
要同自己講, 佢冇乜學識, 叻就唔洗黎香港洗廁所啦 , , 唔洗一個人離鄉別井, 住係人地屋企啦

教工人既時候, 語氣都好重要, 大家未熟新相識, 最好都係客客氣氣, 如果唔係好難溶入你屋企

新手返工最好扮下野對佢好, 睇下佢d日用品有冇缺少呀, 買少少餅乾也好, 印尼麵也好, 當請佢食

第4個工人唔係玩野, 佢同你講得好清楚佢想遲職, 唔係出自工人把口既說話, 就唔好入個工人數, 可能間agent為咗錢, 講大話
臭雞
堅on9, 我覺得佢做iq test應該智係弱智
佢哋一放假成班人就係傾呢啲,點樣扮傻,之前有個工人同我講返
無可否認有時真係人夾人, 但除左第2次之外, 其他姐姐都做唔長, 會唔會係你自己都有問題呀? 你地識印尼話咁洗鬼佢識廣東話咩,黎到香港再學啦 揀有台灣經驗嘅, 唔好揀本地完約/做過新加坡果啲印尼姐姐. 新人係要教架啦個個屋企要求都唔一樣, 佢咁醒洗鬼做你工人 重點係做得好extra俾多500蚊佢
不如搵D Day Care Center好過
係呀,我地都係客客氣氣,佢唔做都係因為屋企原因我地理解,但agent一味同我講d外星語話佢唔會唔做,今日上去佢地間agent度小爆佢地,佢地好似習以為常慣常性黑面回應,但俾錢果時就笑騎騎咁款
冇話一定要廣東話,除左第二個,2個被我地炒既係真係唔做野,教佢地都唔做果隻,最後一個係識做野但冇心做,掛住屋企人,我加俾幾多留佢都冇用,佢都係唔想做,同埋下下工人扭唔做就要加佢錢,你老細都唔會理你啦
都可以研究下 thanks
第一次幫襯就要俾伏既生客係咩玩法?
我以前個印傭好正常
仲係毒女黎冇朋友
星期日都唔出街
佢都唔憂冇水魚上門
同租樓可加可不減機制一樣
懷疑 agent呃咗你既時候, 都呃咗個工人, 所以個工人返新工就要遲職

講返你第三個工人, agent叫你俾工人做夠三個月, 先抄個工人, 等個工人還錢俾agent呢個做法, 好似唔係幾好, 講真你都俾仲唔少錢agent, 至於工人同agent間既錢銀問題, 你就唔洗幫佢地諗

其實個工人己經唔想做, 仲要佢留多三個月, 白做, 冇人工, 好慘姐, 下次d agent再係咁, 唔洗理佢地
第三果個agent 叫我留佢三個月既同時,已經幫佢搵左下家僱主,登下家慘慘豬
係你屋企自殺?
下次試下in多幾個, 另外你in工人時, 有冇機會見到工人, 講清楚你請佢做乜, 每日要做乜野, 洗唔洗同老人家換屎片尿片, 洗唔洗幫老人家沖涼

講清楚, 都肯做, 返到工離識機會可能細d

就算個工人唔係香港, 有d agent 可以視像in工人

可以問下工人上一份工要做d乜, 問下佢煮過咩餸, 除咗可以試佢廣東話, 你仲可以了解佢既能力

搵工人要搵多幾個agent, 魚翁撒網, 因為未必個個 agent 都有工人介紹俾你, 仲要你份工唔係個個都想做

仲有, agent介紹俾你第一個工人, 多數係羅底橙, 冇人要, 你前面仲有好多人排緊隊等好工人, 點會你新客一去到有好野俾你

祝你快d搵到好工人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞