我請過4次印尼女傭既不快經歷

203 回覆
651 Like 28 Dislike
2012年至今,我總共請過4次工人,其中:

第一位本地完約:工人俾agent呃左冇返鄉下直接到我屋企工作,黎我屋企第一日就問幾時俾佢返鄉下,因為第一次請工人完全冇經驗點處理,工人就每日唔願工作同扮唔識聽廣東話,做左一個月我炒佢,臨走工人用流利廣東話問我攞機票錢

第二位本地斷約:斷約原因前僱主唔鐘意工人太靜唔同小朋友傾計,我屋企係照顧老人家既,所以靜d無所謂,對比4次請工人,呢個做野普普通通唔叫好但唔叫差,所以做左6年,臨想續第4份約前診斷左患上肺結核同痛風症,講真做左6年都當佢半個屋企人,我地想佢醫好d病繼續同佢續約,佢唔肯食藥同出面d姐姐講我迫佢食藥,佢老公叫佢回鄉所以冇續約,後尾聽返d朋友姐姐話佢又返黎香港工作,但弱弱一問有肺結核病患仲可以返黎香港做新約架咩?香港無機構監控架咩?

第三位本地完約:本身我地屋企係印尼華僑,老人家可以講印尼文同工人溝通,已經對agent零信心既我搵左同樣係華僑既遠親agent幫手,但估唔到呢個世界太黑暗,呢個遠親agent唔熟唔食,水左我一個係香港做左2年好新手唔識廣東話既工人俾我,呃我話係佢仔屋企做左2年,後尾問返個工人先知係佢自己係出面做左2年,自己搵上佢個仔間agent公司搵工,呢d叫‘係佢個仔屋企做左2年’?any肥做野冇問題就算啦,結果因為太新手好多野唔識做,炒個餸都唔識,因為我唔識溝通,日日用google translate 教佢做野,最慘佢好無記性,同金魚一樣擁有3秒記憶only,拖地濕左個地拖輕輕係地板畫過叫拖地,教佢拖地要用力仲要俾佢串我以前個僱主都冇理佢點拖,煮餸太難食老人家拒食冇同我講結果營養唔夠經常病入左3次醫院,第一個月我已感到不妙時已同agent講唔會繼續用,但agent勸我俾佢做3個月等工人還到agent費先,同時我又可以繼續搵到新工人到家先唔用佢,但其實佢做左3個月,其中1個月我日日教佢,最尾果1個月已經唔敢俾佢掂廚房,實則我自己都做左2個月工人。。。

第四個本地完約:今次搵左間大公司(黑店)入面幾個熟人介紹用開既agent,個工人醒既但做咩都係做一半冇手尾,要我跟進,唔記得野係常見,清潔標準好低,基本上同無清潔過一樣,碗最後要洗2次,個人衛生都好差,其實佢做野都算差,最神奇既係日日扭屎忽花,10/1 姐姐第一天上班,13/1 姐姐說不做,14/1 agent說姐姐做,15/1 姐姐說不做,16/1 agent說姐姐做,24/1 姐姐說不做,姐姐話係agent迫佢繼續返工,佢唔開心,所以每日做野都唔集中精神做野。今日會鏟上agent公司問清楚。

我係不同group請教過應該點做,大家既反應竟然係同我講算我唔好彩、大把人都中招、香港法例保障女傭等等。。。

講真我請女傭只係因為有需要而唔係買花戴,呢3-4個月我前後都使左差不多5萬都請唔到個正常工人,agent一味識收agent費,有問題起上黎人影都無隻,我好想擺脫要繼續請工人既困局,諗過俾老人家住2萬個月既私人安老院但老人家唔鐘意,諗過請鐘點但經常要出trip屋企冇人過夜睇住又唔得,我已經無計可施,而家俾工人咁折磨法日日失眠同頭痛,準備去睇心理醫生了

如果大家有咩好計請提議下俾小妹,而家準備打去agent公司嘈爆佢地先
你d運氣咁差既

我嗰個又肯做又肯學
換agent公司
真係好唔好彩,但除左彩數,香港僱主真係冇其他保障?
冇一間信得過
換agent吧
請4次用4個不用agent, 都係伏
agger, 我之前個個又係印印

煮野好食又勤力,成日睇食譜學煮新餸

廣東話又幾好tum 到我老豆老母當佢半粒女

關係好到而家佢係新僱主到都會間唔時係星期日個陣上黎煮飯我一家食

不過我屋企個陣全部大人番工番學係輕鬆好多

同埋全家都係易話為既人

黎緊新年又會一齊食團年飯
我從未試過請過工人態度係好學既

但工人好鐘意老人家講印尼話,覺得似係印尼工作咁
我地屋企文化都接受到印尼文化,係開大後用花灑洗屎眼呢part接受唔到
唯一最大問題係離鄉別井佢地都會擔心屋企,仲有agent d 黑人憎手法cap佢地水
我屋企請左廿幾年賓妹,甚少出現問題。不過經驗所得,我都估到發生咩野事。

1. 印尼妹比賓妹難教,唔知係因為教育定文化背景影響
2. 你屋企有“需要送去安老院”嘅老人家,有得選擇都唔會想去你嗰到做野,所以會肯做你嗰到嘅都唔會係高質素傭工
3. 若果一個傭工,做野企理,煮飯好食,話頭醒尾,根本唔需要黎香港打工。

樓主話自己要出trip,依類工閒閒地幾萬蚊人工。唔好羅自己嗰套工作原則套係傭工身上,因為佢一個月都只係收5千蚊,唔可以有咩野期望。
唔係個個好似你地咁好彩架
你地黎攞景贈慶咩
有冇同理心架
人地遭遇咁衰,你地就係度講自己果個幾咁好幾咁好
至少都介紹下啦
1)係呀,所以我盡量配合佢地,用佢地既程度黎慢慢tune
2) 老人家行得走得架,自理到,係驚無人睇住易跌倒
3)岩呀,所以我地次次請都冇期望,睇餸食飯,但有時d野唔係我地忍下件事就如我地所願

自己開公司,手停口停,我既做野方法同管員工既方法都唔岩佢地用,我地對工人就好似對印尼朋友咁,係friendly既,我估可能係太遷就,得寸進尺
乜野係弱弱一問??
屌你老母
港女用語
新果個工人成日睇我有咩男性fd就問我佢地係咪單身、幾多歲,勁唔客氣咁成日問
鳩作話你個fd好有錢 之後送俾你個fd食
小妹個工人姐姐日日打飛機 晚晚聽到佢叫
以為得佢先會咁唔正常 原來好多工人都有問題吔
無人對佢有興趣呀
如果你自己做老闆,你要學下點機械化d工序。你要當你用1萬蚊請左個文員,你唔可以期待佢會有自學能力,亦唔可以期待佢d野會做得好。你只可以將所有工序變到好死板,然後不斷不斷咁重覆比工人做,最終都會做到接近你想要嘅版本。重點係所有工序都唔可以有decision making係入面,一有就會亂七八糟。
第二個做到,tune左4年做得正正常常,有病都唔係我地控制到既
所以你第2個唔可以算不快經歷
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞