我請過4次印尼女傭既不快經歷

203 回覆
651 Like 28 Dislike
不如開鳩晒啲濕鳩agent名好唔好
以前D印尼女傭質素好好多,以前因爲老母怕菲傭太醒會搞搞陣加上菲傭普及同鄉多怕會帶壞所以請印傭。我對佢都冇咩印象(因爲太細個)不過我家姐老母都話佢好好。
之後一個印傭都好正常做左二份約都好勤力,咁耐都係試過一次偷左我家姐件襯去selfie
佢走左之後就請左個菲傭,好貪靚又成日蛇王 ,放假次次都遲番,根本覺得佢都唔憂做,二年黎都唔係同佢好熟會覺得有少少隔膜。
之後有一段時候冇請因爲心諗我地都大個,自以爲會乖乖分配家務,但我地個個包括我阿媽都懶到閪咁,最後都係要請
幾年前開始有孟傭引入我地就請左個試下。可能因為係第一批,勤力同主動到好誇張,主動搵野做到你都會覺得唔好意思,所以全家都對佢好好。我估因爲孟加拉果邊人工係低過印尼/菲律賓好多,所以佢地好怕會冇左份工。一個月先肯放一次假,幾年前同鄉唔多佢放假都冇地方去,要係逼佢放佢先放,佢黎左我試過2年以上冇見過曱甴。宜家做左3年幾份勤力都仲keep到先勁,不過佢可能係個別例子,同埋孟傭係唔識英文所以唔岩D想請工人同細路講英文嘅家庭。不過都好睇運,佢之前介紹左個同鄉黎做,做左唔夠一個月有次放假冇番,原來係入左院,仲要選擇叫醫院唔disclose任何事,所以跟本唔知道佢有咩病,去見佢佢都當然唔會答你,住左幾日院自己出左院就從此人間蒸發
我以前都有請工人
都未試過唔好 除左最後一次
第一個工人超好 4、5歲左右請 成個屋企人咁
請左幾年
第二個正正常常
第三個工人 新黎香港 一開始好多野唔識
但都勤力 仲要照顧果陣好小學雞既我 走左仲買玩具比我
第四個 做左一個禮拜 就係厠所吊頸
所以到而家都無請 果陣仲要比好多錢
幫唔到你幾多啦,我而家個印尼人都只係好彩,忠誠,第一次請湊一個小朋友,會用佢自己私人錢請小朋友食下野,放假永遠只放半日,夜晚一定自己返黎煮一餐同小朋友沖涼,叫我唔好出街食,小朋友細個難湊時仲叫我自己出街留小朋友俾佢。
你既然肯俾錢嘅, 有無考慮下本地鐘點工或者保姆?
最少大家都住係香港, 溝通、煮餸同生活習慣上嘅差別應該唔算太大, 佢又有自己地方住, 唔洗多個人住係自己屋企, 你又唔洗俾錢佢出去租屋, 用唔啱就等完約/轉人, 又唔洗出機票錢送佢走
agent問題
依家炒9佢老母話要賠錢
好開心既case
我朋友請過印印同本地,佢話其實冇分別,要懶唔做賴東賴西都會有,仲要係語言通既,感覺仲唔好受,不過我都未請過本地鐘點,做好心理準備當中一次伏會請一次睇下咩情況先
Yes, 我問緊,希望在明天啦~
最後點
呢d溫馨po永遠輪唔到我
以前第一個工人都好好,如果當時我醒的一定加佢人工留佢係香港繼續做。小朋友鐘意佢,會同主動奏小朋友玩,家務又做足,基本上我係屋企等於廢人,連杯水,我未出聲佢都幫我倒埋
早幾年老豆請左個印傭 負責睇住呀嫲
開頭都好地地 係做野有小小那西 我地都唔係好介意
跟住佢返左鄉下放完假返黎做左一排野
我呀嫲見佢個肚突起 懷疑佢大肚
但呀嫲問佢就死口唔認
然後呀嫲就同返我老豆講
我老豆問多兩問佢先肯認佢有左 果陣應該係5個月左右
即刻趕撚左佢返鄉下生仔 續都廢撚事續..

屌佢老母如果唔係我地迫佢講 我諗佢真係會瞞到生仔果刻先同我地講

而家請左個新工人 好好的
因為呀嫲平時都好多嗲
而個新印傭廣東話都好好 又吹到水 所以呀嫲都好滿意 當係食完屎再食一淡砂糖..
同埋十個工人九個偷嘢,淨低一個諗緊幾時偷
要教嫁 唔屌唔鬆化
請過5個菲都冇事
不如樓主請我做工人啦
接受唔到有個陌生人係屋企
“同埋可以約佢地星期日試工”

on9 呢D叫黑工呀 唔好教壞人好冇
海外顧傭中心,我細細個就聽過呢個名啦
我成日問佢做乜成六十歲仲未退休 佢細嗰成日偷偷地買m記比我食同幫我暪阿媽比我打機

不過佢有時喺幾懶,但都做咗咁耐無所謂,知佢要打機上facebook我地整咗嗰router喺佢房附近

仲有佢太唔似工人會喺sofa睇youtube同打candy crush我啲朋友嚟我屋企叫錯佢auntie
想問下可以唔以請個工人去讀first aid,因為屋企人有糖尿曾經出過幾次事(好在及時發現),將來搬出去都唔係好放心,想請個人幫手睇住判斷情況同叫白車
間屋點?仲住緊?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞