[極多圖遊記]N前年土耳其乜都唔book就出發之旅[多貓]

205 回覆
92 Like 1 Dislike
2013 年 1TL:4HKD,現時 1TL:1.5HKD
TL跌得咁勁唔知有冇影響物價如果物價冇變嘅話而家係仲平過台灣
普通一餐飯大概 6-8 TL,叫杯野飲(汽水/Ayran都係1TL)
要平食Kebab卷街舖2-3TL
hostel床位一晚20-25TL包早餐,住單人房就40-50TL
長途巴士6-8個鐘車程都係20-30TL
水果好平,1-2TL講緊一公斤
我好好彩全程見唔到支那團
香港團都只係見過一兩次
唔該晒 吉列巴

定係我帶美金去當地兌換呢?
歐元好啲因為有部分地方都肯收歐元
啲貓好可愛
有諗過去凡城睇埋傳說中嘅凡貓,不過太遠
DAY 20

Last一日喺土耳其,之後就會坐船去希臘
所以我係打算hea過呢一日佢享受下土耳其嘅時光

Kusadasi係有一個迷你小島可以行過去,就行過去睇下啦

啲水好清

真係好鳩咁鳩行

喵?

好狗唔攔路

又返返去間燒雞舖食
之後去個公園坐下,有兩個妹妹仔跑過嚟好開心指住我相機又指住佢地叫我影相,好啦影下比你睇啦

電話影完比佢地睇好興奮,既然係咁拎起相機幫你地影多幾張啦

之後佢地走去同個老豆up咗一大輪野,個老豆走過嚟又同我up咗一大輪野,佢完全唔識英文
之後佢隨手捉咗個路人叫佢翻譯做英文寫張野比我

內容大概係好感激我幫佢兩個女影相,好開心認識我,已經當咗我係兄弟咁樣其實佢年紀做到我老豆
又話一定要請我飲野,即場的咗我去超市買汽水一齊飲
寫埋個地址比我叫我下次一定要去搵佢住佢屋企,佢喺Izmir過嚟
張紙我到而家仲keep住好希望有機會print堆相出嚟親自過去比佢
又幫佢同佢老婆影咗堆相,又同佢地合照咗幾張,睇得出佢一家人真係好開心

最後又去睇日落,用埋最後堆土耳其幣食豪啲

碗湯好似係羊雜湯,幾好飲

全篇完多謝巴絲們支持,有時間會開新post出希臘篇
不過到時會打定一大堆稿先出呢個post我自己都覺得出得太慢
巴打又係我呀
你d hostel 係一早book定定係點架?
同埋土耳其好多城市我都想去
但奈何點去點都勁遠 我又得一個星期多少少時間
只玩Istanbul 加多一個城市奶唔好
我全部都去到一個城市先搵hostel但你一個星期plan好晒地點就當然book定比較好啦
一星期計唔計埋搭飛機?如果唔計可以玩到3個城市
有冇巴絲打今年6月去07-22
9日計埋搭飛機
我想玩Istanbul + cappadocia 再加邊到好?
玩晒三個地方又會太chur
Istanbul 去cappadocia都已經好遠
又唔想搭nightbus 怕好辛苦
樓主可唔可以係到或者下個po分享下土耳其入希臘嘅交通?
坐飛機啦,坐一個鐘200蚊港幣有找
夜少少喺度share返因為下個post要隔一排先出到
正解日頭坐長途巴士真係冇咗好多時間
Istanbul計埋頭尾兩日用3日
Cappadocia可以留兩日
另外推介Safranbolu/ Pamukkale
個人鐘意Safranbolu多啲但建議Pamukkale
始終棉花堡有得睇就襯早睇咗先,隨住時間過去只會越嚟越黃
Safranbolu過多幾年先去都唔會有咩變化
土耳其以我所知可以由Kusadasi經Samos去希臘
路線會係Kusadasi - Samos - Syros - Mykonos - Santorini - Athens
Kusadasi去Samos可以經民宿/Service Centre book(留意土耳其Service Centre=旅行社,你係可以拎到好多資訊不過佢地都會瘋狂sell你)
船程一個鐘度
Samos去Syros呢程民宿同我講去到即日有船,點知比佢老點咗隔日先有船
去到Samos一落船出去就有間舖賣船飛(唯一一間),我要on99等多日先搭到去Syros,船程佢話8個鐘但最後我你個鐘先到
去到Syros係凌晨4點,等到日頭10點定12點就有船去Mykonos,呢程2-3個鐘
Mykonos去Santorini就大熱門唔洗多介紹每日幾班船,船程3-4個鐘
留意返如果Mykonos同Santorini無book酒店唔需要擔心
一落船一大班人擁上嚟圍住你叫你住佢地民宿,拎住一本本相簿比你睇相
傾好價錢就直接車埋你返去講埋你搭邊班船走會載埋你去碼頭

另外有朋友喺土耳其經Bodrum都去到希臘,不過詳情就唔清楚啦,Bodrum比Kusadasi仲冷門
基本上你去得到Mykonos/Santorini呢個島就邊度都去到
景好靚 但睇落好似無咩好食
樓主你既相都係不外乎雞肉&甜品
其實係不過當然得都有好多餐冇影到
嚟嚟去去都係燒牛肉同雞肉(都有羊肉),肉類九成都係燒,差在配飯配捲餅,伊斯蘭國家冇豬肉食
所以去到希臘第一件事係食豬肉
甜品大部分都好甜我頂唔順
係咪成個中東飲食都係咁單調
土耳其既甜品算係好食但真心唔敢食得多
我諗都係,幾個宗教都係唔食得豬肉,而且大部分地方喺內陸又冇海鮮食
預告下希臘啲相
雖然我個人鐘意土耳其個旅程多啲,但無可否認希臘更易影靚相

多謝你一直update 呢個post 同埋keep住reply 我
多謝有人睇我個post先真
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞