[極多圖遊記]N前年土耳其乜都唔book就出發之旅[多貓]

205 回覆
92 Like 1 Dislike
黎緊4月先出發 未去過當見識下 唔會太悶嘅
見盧森堡係比利時隔離 所以抽一日過去參觀下(順道叫玩多個國家
都係睇下城堡之類
有啲都幾咸濕
摟影相都攬到你實一實
不過本身唔太介意身體接觸,
唔係掂我重要部位就OK

我喺希臘都有買嘢返去煮
仆街出面食真係勁勁勁貴...
仲要你點得少就睇你唔起咁...
喺羅德島有間餐廳會拎隻雀嚟吸引客人,
又話會送汽水。
到坐低咗我地三個人叫咗四樣嘢食(我地每人一碟主食再加一道肉食share,咁已經差唔多一千蚊港紙
佢地嫌點得少就話唔會送汽水,
連wifi密碼都話要收10蚊歐羅45分鐘

之後俾我地撞中密碼係12345678,
喺羅得島嗰幾日,
每日起身換衫行去嗰間嘢附近上下網,笑死
好濕鳩 賣咁貴都唔捨得送汽水
DAY9

繼續好好天 朝早出去晨下運

hostel隻狗仔
之後join咗個hiking tour睇日落 唔記得叫咩名啦

點行都靚㗎啦

晚餐都係食pottery kebab

DAY9完
Hiking hik 咗1日
大半日啦 其實朝早仲同hostel班人去咗食pizza,不過無咩特別
冬天去都好正

我都想冬天去多次Cappadocia 好夢幻
DAY 10

最後一日喺Cappadocia,亦都決定好下一站會去Antalya,沿海線去Fethiye再去Pammukale(多得借錢比個香港朋友再由佢口中知道Fethiye呢個地方有得玩Paragliding,個景靚到嘩一聲)

半夜又起身同環遊世界韓仔去睇多次日出,同時黑超韓仔比錢上熱氣球睇日出

一粒一粒熱氣球準備緊

人生見過最靚嘅一個畫面!但係靚還靚,咁嘅天色代表嚟緊一日天氣會好差 好彩已經係Cappadocia最後一日

個飛行員control隻熱氣球飛到你面前同你傾計

好勁,要啱啱好降落到架貨車個載貨板

睇完日出食完早餐就行路去露天博物館,其實都係啲cavehouse遺跡,同個tour睇啲野差唔多,不過又唔洗錢,睇下無壞

熱辣辣又食下土耳其雪糕 好鐘意食
之後同兩個韓仔走去Uchisar Castle
天氣已經變差,天色沙塵暴咁撚樣

左邊就係個城堡,用過期學生證可以買平飛 上到頂風景幾好

之後諗住行落去Pigeon Valley(明明上面張相左邊就係Pigeon Valley),一路穿過啲民居一路都去唔到,之後算鳩數返轉頭啦

之後去返Uchisar諗住搵巴士返Goreme(因為去程行完咁耐發現太攰)
問完間舖頭老闆娘佢話嗰度嗰度,等唔知幾耐啦,過咗10秒佢又叫我地等等,之後問佢老公:喂死佬你係咪要去Goreme呀?順便車埋呢三條仆術落去啦
之後佢老公就載咗我地返去啦 明明都無幫襯過間舖頭

之後食完野就等夠鐘搭通宵車去下一站
我同黑超韓仔一齊去Antalya,環遊世界韓仔會去Olympos, 之後見返佢話Olympos係佢喺土耳其最鐘意嘅地方

夠鐘走人,hostel隻狗唔捨得我呢?

Day10完 之後幾日就全程都係地中海沿岸城市 所以去土耳其真係好抵 每個地方都唔同風貌
DAY11

又係超級早落車,要搭巴士去舊城區Kaleici搵hostel住

去到舊城區就好易搵住宿 太攰,隨便入一間問到價錢OK就住入去瞓一瞓先,因為同黑超韓仔兩個人,可以住雙床房
又係20TL一個人,土耳其住宿真係好平
抖咗一抖就出去Duden Waterfall睇瀑布,因為要搭巴士,佢係完全無show咩站,仲要拎住本實體地圖無Google map定位用,搞到過晒站都唔知,係去到好遠覺得唔對路即刻落車,行返轉頭一段路又問人又搭返第二架車,搞咗兩粒鐘終於去到 好彩入面好靚

返返去同韓仔分開行,佢諗住上船睇日落,我諗住行下舊城
Antalya其實行舊城已經夠 我都係諗住留一日就算,喺呢度聽到有個本地人推介我去Kas玩獨木舟 於是就決定第二日去Kas啦

成個地方同古老城牆融為晒一體

晚餐係一餐又貴又麻麻地嘅燒牛肉
DAY 11完 之後自己繼續沿地中海玩,黑超韓仔要去意大利
瀑布幾靚
原本搵資料睇圖係呢個畫面

但去到見唔到呢條瀑布 雖然都係靚
難得放日假又繼續打
DAY 12

離開Antalya沿地中海沿岸去Kas (沿岸海線個風景好靚)
因為唔多人去,巴士班次唔多,搞咗大半日先去到
求鳩其搵間Hostel住入去啦,hostel有間盲眼貓,好痴人

差唔多天黑出去周圍行下影下食野

只可以講Kas係一個好細嘅小鎮,好舒服,所有地方都行路去到
有個海底古城(之後一日會撐獨木舟去睇)
仲有一個保存得超級完整嘅古羅場劇場,不過又係好多相無咗

DAY 12完
太短直接加埋DAY 13
DAY 13
呢一日跟咗個tour去撐獨木舟 (喺之前嘅行程中聽人介紹知道有得咁玩)
包晒接送,租器材同lunch
喺香港玩過一次獨木舟,但都係好短時間
呢次一玩就撐足全日,好攰 同一班鬼佬阿伯阿婆一齊join,我都仲要係最慢 一開頭一撐就差唔多兩粒鐘先到第一個checkpoint,攰到仆街,班鬼佬好撚輕鬆咁 不過自己一個喺後面享受住喺地中海中心嘅感覺都幾正
第一個checkpoint好似就係地下古城個海水面,其實唔潛水睇唔到啲咩,係見到一舊舊石咁,導遊話有可能會有海龜喺隔離游
第二個checkpoing會去到一個有城堡嘅島仔,同時食埋lunch

只可以講土耳其真係度度都係古蹟

好多石棺,仲有啲係浸喺水入面

想輕鬆都可以坐船去游水
返去又見到好多貓

DAY 13完
下一站去Fethiye又係好靚
DAY 14

繼續沿海去Fethiye,同時呢一日遇到大規模全國示威(之後會講)
喺Hostel食早餐先,佢啲蜜瓜好好食,我食咗好多
臨走前老細知我會去Pamukkale,佢叫我唔好比入場費政府賺,教我點樣唔比錢走入去
話咁快就到Fethiye,巴士司機會問你住邊載埋你過去,我又咩都未book,求其指住本書介紹嘅其中一間hostel叫佢載我過去啦
好彩去到都有位,直接叫老細book埋第二朝玩paragliding
之後就出去行街 都係海邊小鎮但係又另一個感覺,比較熱鬧少少

行行下喺個遊艇碼頭邊見到兩公婆望咗好耐望乜撚野呢,屌你原來有海龜 碼頭啲水乾淨到海龜走過嚟游水

直接就游喺岸邊,咁大個仔都未試過咁近見到野生海龜

一個咁壯觀嘅神殿遺蹟當地人都係who fucking cares

臨近日落見到好多人示威,原來係Istanbul有人抗議將公園拆咗起做shopping mall,政府出催淚彈同開槍殺咗幾條友,引發全國大規模示威同罷工,香港朋友呢個時候返咗Istanbul參與示威,聽佢講Taksim Square 好壯觀,全部人塞滿晒個Square企定定一粒聲都唔出,完全係和平抗議嘅極致 示威中途我見到經過好多舖頭啲人都走出嚟支持同送野食 唔會話你阻住做生意

最後結果係拉咗差唔多成千人,但政府跪低咗要搞公投決定拆唔拆個公園
睇完示威食野就返去瞓

DAY 14完
喂!你d相好靚呀巴打
用咩機同鏡影架

Btw係土耳其搵唔搵到食?
土耳其妹好撚正
Sorry岩睇睇到你用Pentax
你可以答我第二條問題了😂
毒撚去到邊都搵唔到食
不過我相信巴打們會好易搵到
想問下每去下一個地方既交通資料同住宿係邊到搵?
同埋點決定下一個地方去邊
同埋點樣係短時間搵到下一個地方有咩做?定係都係去左先算?
我係買本旅遊書(全資料性唔係遊記類)
入面每個城市會有地圖,見到地圖上邊個區多酒店hostel就去邊個區搵
決定下個地方去邊取決住我有咩地方要去,例如safranbolu, cappadocia, pammukkale一定要去,就將呢幾個地方畫條線,再一路睇下中間有咩地方有興趣,同埋去到當地識到唔同人就問佢地有咩地方好玩,再改下行程
Plan緊暑假去土耳其加希臘 兩個星期去兩個國家會唔會兩正頭唔到岸,定集中去一個國家好(主打土耳其)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞