[極多圖遊記]N前年土耳其乜都唔book就出發之旅[多貓]

205 回覆
92 Like 1 Dislike
多謝支持
既然有人欣賞我盡快出完開新post出希臘篇
細路女識擺pose
佢地喺間學校玩緊見我路過即刻衝去個欄杆度叫我影佢地
樓主可唔可以講下你成條路線係點 用左幾耐 & 洗左幾多錢左右?
啱啱離開Cappadocia, 真係好正呀
呢個時候有冇雪睇?
巴打之後會去邊
之前有巴打問過copy返比你睇
6年前1TL兌4HKD,唔計機票一個月計埋希臘大約萬一萬二HKD
係咁上下唔係好記得,希臘洗貴係貴好多好多,我諗如果淨係土耳其一個月應該7000-8000一個月都得

以5,6月計(6月尾開始旺季成個夏天都會貴)建議5,6月去,30日得一日天氣唔好,又舒服唔會太熱,又未到歐洲旺季
當時一晚hostel 20-25TL,包一份好豐富早餐
去餐廳食一餐晚餐6-10TL,想慳食kebab 2-3TL
飲品零食去超市買好平
雪糕檔買個雪糕1,2TL就有
車厘子2TL 講緊買一大袋1kg,好甜

交通方面去其他城市長途巴士大約20TL一程,大部份長途都可以揀通宵巴當住宿瞓咗佢,又慳錢又慳時間,而且好多都係用benz車,好舒服

路線係
頭二十日土耳其 : Istanbul -> Safranbolu+Amasra -> Cappadocia -> Antalya -> Kas -> Fethiye -> Pamukkale -> Kusadasi+Efesus+Selcuk+Sirince
尾十日希臘 :Samos -> Syros -> Mykonos -> Santorini -> Athens
Istanbul (3 days)
Cappadocia (1)
Ephesus (1)
Pamukkale (1)
9月去,咁樣夠玩嗎?
得雪山睇,Goreme市內就得幾度冇雪睇
熱氣球連續取消左3日,本身都打定輸數今日就走。點知好好彩今朝早冇取消到

之後去Antalya
Total 6日嘅話Istanbul 3日會太多,寧願抽一日去Safranbolu/留多一日睇Cappadocia
Efesus同Pamukkale選擇正確,各留一日就夠
好似冬天係比較大機會取消熱氣球
巴打們如果想坐真係要留多幾日搏下
依家去旅行真係易
以前來回promote 緊都要六千
係呀以前邊會諗到3,4千連稅可以去到歐洲仲要坐中東三寶
我同你有同一個問題,不過相反,我搵到瀑布落大海果個,搵唔到你去果個

原來佢有分upper同lower waterfalls...2個隔好遠,2個地方黎
原來有分,我嗰陣淨係知有個 Duden Waterfall, 周圍問人佢地唔識waterfall,係聽到Duden 就教我點搭巴士,跟住去搭就去咗呢度
DAY 18

呢日主要就係去Efesus,Efesus係現存最大嘅古希臘遺蹟,喺歷史上亦係一個大城市,曾經有世界上最大神殿阿特米斯神殿,但可惜而家只係得返一碌柱,但係成個以弗所遺蹟仍然好多野睇,而且一直都仲修復緊,唔知死之前有冇機會見到完全修復呢

行去一個市集附近搭巴士,好多去土耳其嘅人未必認識Kusadasi,但其實呢個城市都幾繁華

上車前喺個市集買咗袋車厘子,一公斤計返只係當時8蚊港紙仲要好撚甜
(睇返個台灣朋友佢喺隔離羅馬尼亞只需要4蚊
一程巴士好快就到Efesus,門口好多紀念品店

首先,附上一堆貓相先,入面好多貓,貓B都唔少

然後就係遺蹟相

鐘意睇歷史野呢度好滿足到真係成個古代城市嘅遺蹟

唔知點解好鐘意睇呢種大劇場遺蹟好想睇埋羅馬鬥獸場

古代圖書館design屌打現代騎呢中央圖書館

古代人習慣一齊痾屎

可以見到距離完全修復仲差好遠
睇完以弗所之後諗住行埋去七睡童洞穴(其實都距離兩公里
七睡童洞穴其實冇咩好睇,我連相都冇影
係因為佢背後嘅故事吸引又近住以弗所就順便睇埋,故事情節有幾個版本,但主要都係話幾個基督徒細路因為宗教逼害而避咗入個山洞,瞓完一晚發現出面已經過咗兩百年,於是呢度就出咗名啦,不過歷史嘅野再加上宗教神秘野就信不信由你啦

沿住呢條公路行,行咗幾分鐘有個土耳其仔揸住架摩托問我去邊,我話Seven sleepers佢就叫我上車,於是就載咗我去
而家人大咗反而未必會咁易信一個人
睇埋七睡人就返Kusadasi行下

麵包任食加半隻燒雞加飯加沙律加野飲先6 TL
不過因為我唔鐘意沙律又真係好鐘意土耳其啲油飯,我問老細可唔可以要double rice,佢又肯滿足到第二日又走去食多次,好少會去旅行食同一間餐廳兩次,第二日仲同老細同佢個仔影埋相

鳩行鳩影
夜晚同房班友話一齊出去飲野,夏威夷黑腸+澳洲仔+德國妹一齊買啤酒吹下水,飲完佢地唔夠喉話去酒吧飲,飲咗幾shot野,個澳洲仔醉下醉下埋晒單
飲到咁上下我決定返去瞓覺
第二朝起身已經見到個黑腸冇著衫攬住個德國妹瞓緊
(成晚都聽唔到聲,應該係我飲得太多太好瞓
澳洲仔唔見咗人,食完早餐先見到佢鞋都冇埋咁赤腳返嚟個樣好似仲醉緊之後一日出完去返嚟呢班人已經走晒佢地好似都係過希臘,不過我想留多兩日喺土耳其冇跟佢地去,加上我都冇興趣晚晚落酒吧,佢地嘅計劃係去Mykonos瘋狂落酒吧
DAY 18完
鬼妹
中東妹五官仲靚過白人
DAY 19
呢日會坐巴士去一個叫Sirince嘅小鎮,佢外號係迷你版Safranbolu,顧名思義就係同Safranbolu好似嘅一個地方,呢度盛產葡萄酒,重要平得好緊要,搭車前周圍問人Sirince點去冇人聽得明,直接有人講出佢個正確讀音先知我想去呢度佢個讀音大概係"士lin謝" 我原本以為佢個ce係發s音

首先又見到一隻貓

又係冇目的咁亂咁行

大量紅白酒任試幾蚊TL就買到一枝,可惜揹背囊帶唔到酒

主人出嚟幫手賣酒

成個鎮嘅商店就喺晒一條直街加一條橫街真係一個好細嘅鎮。
之後搭車過去Selcuk
Selcuk係一個比較現代化周商業化嘅城市,一般遊客去Efesus都會選擇住喺呢度,但係相比之下我會比較鐘意Kusadasi

喺Selcuk要講個小故事,亦係因為呢件事令我想比更加多人認識土耳其
我行行下見到有班大叔坐喺個草地吹水,佢地見到我好開心咁hi我叫我過去傾下,其中一個大叔英文比較好,佢係當地大學嘅一個professor,佢show比我睇佢老婆同個女嘅相,原來已經同佢地分開咗十幾年但大叔仲將佢地啲相放喺銀包,仲同我講好掛住佢地。
傾傾下突然有個大叔話每人夾兩蚊買啲野食返嚟,點知見到佢拎住個透明膠水樽唔知喺邊度裝咗樽紅酒返嚟再加一堆生果
唔知點解我又夠膽同佢地一齊飲,真係比人溶咗都唔知咩事
之後個professor飲完酒開始激動,同我講離開土耳其之後要同人講土耳其唔係一個壞國家,土耳其人唔係壞人,佢講到開始想喊咁
其實佢講得無錯,伊斯蘭社會一直比西方國家塑造成一個萬惡宗教
其他國家我唔知,至少土耳其平民大部分都真係好好人,甚至朋友口中嘅伊朗人係更加好,當然有激進份子好似伊斯蘭國咁,但佢地對於宗教個理念根本唔同,一般平民對於宗教只係一個精神寄托或者係跟隨祖先而信
(好多外國人覺得一定要信一個宗教,有部份外國人聽到我係無宗教信仰當我係異種咁睇
點都好,希望大家知道土耳其人真係好好,唔關我係唔係東方人事,我相信佢地性格本身真係善良,好願意幫人
利伸非左膠,至少去過印度我可以講大部份印度人真係好垃圾,支那人亦都真係無得救
我唔會話一個民族全部都好或全部都壞,但事實你你接觸得越多一個民族嘅人就越會知道呢個人種嘅習性文化係點,呢啲文化就係會推到到大部份人形成某種性格
講得遠咗,行完Selcuk順便去埋Artemis神殿

Artemis神殿曾經係古代七大奇蹟,現存完整嘅只係得返埃及基薩金字塔
神殿曾經大到可以容納成個巴特農神殿入去,可惜現存只係得返一碌柱
我企咗半個鐘嘗試感受下古代佢係有幾輝煌同壯觀,奈何佢真係咩都冇淨,我想像唔到
之後就返返Kusadasi睇下個愛琴海日落

示威活動仍然喺全國持續進行緊

夜晚繼續亂行,夜晚嘅Kusadasi都係好熱鬧好安全
之後會係最後一日喺土耳其
DAY 19完
一個月之後再返嚟追post

想問下土耳其物價如何呢?
我記得嗰日去Efes個圓形廣場 好似theatre嗰個位 有個大媽喺道勁大聲唱歌 以為自己喺道唱緊歌劇 唱完側隔同行d蝗仲喺道拍晒手 真係好嘔心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞