[多圖][長途遊記] 八個月中南美

195 回覆
178 Like 3 Dislike
去南極用咗大概幾錢
睇到了 想問下5800美金嘅團資料出發前book?
有冇相關資料可以分享下?
大家新年快樂
返黎香港一排都掛著陪屋企人未更新,今日開始努力寫返
[Mexico City]

由Aguascalientes 搭7個鐘巴士就黎到首都Mexico City,旅途上我地對於首都通常都可免則免,一來首都通常都人多治安比較差,二來我地麻麻地鍾意大城市既感覺。不過首都始終都係交通中心,短短留三兩日都未嘗不可,順便觀光一下都好,我地係呢度就留左3日。

落車已經差唔多夜晚12點啦,係街邊隨便買個tortas 做晚餐就沖涼訓覺。大城市真係唔同啲,車站都光鮮啲。

第二日起身打算跟lonely planet 教既三個鐘散步路線遊覽下市中心

Mexico City 感覺上無傳說中咁危險,主要既觀光地都幾光鮮,不過周圍都好多人,要時刻保持警覺,夜晚街上面會有好多警車同警察咁樣。

晏晝去左間樓上舖食,睇牆上面啲相好似幾出名同埋有啲歷史

男朋友叫左炆豬腳,好好味,炆到好林,啲汁味道酸酸地有啲草藥味。我就食炆腳手,醬汁唔同味但都好好食

行行下經過左一個遺跡Templo Mayor,入左去睇下。

原來以前墨西哥城係被水包圍

當經歷新既朝代,佢地就會係金字塔外再起一層新既牆,變成好似洋蔥咁一層一層。之後睇既遺跡好多都係完整既金字塔,好似呢個咁可以見到建築既橫切面都好特別!

Templo mayor係阿茲特克文明既遺跡,歷史唔係太長,大概13世紀建成。中美洲古文明有三個:阿茲特克、瑪雅、印加,頭兩個好相似,呢個遺跡仲設有棟4層高既博物館,大部分展品都有西文同英文解釋,好似我地呢啲讀理科既歷史白痴都可以好好學習當地歷史。

如果唔知咩係阿茲特克,見到佢應該就明哂

係鷹勇士呀!!

佢地啲神既造型都比較趣怪,下面呢個係死神,突出黎好似芒果果個係佢舊潤,佢地相信肝係好重要,係用黎盛載住生命既。

我地好好彩遇到有紅皇后既展覽

紅皇后係响Chiapas 地區既城市Palenque 遺跡被發現既,我地之後都會去,係個好靚既地方。佢之所以咁出名因爲佢被發現時面上蓋住翡翠面罩,同埋整個木乃伊既屍身都塗滿紅色防腐顏料,紅色皇后既名都係咁黎。

我地原本都有啲想去太陽 月亮金字塔,話哂係中美最大既金字塔,不過係呢度留得3日唔想咁趕,就返留呢個小小遺憾下次有籍口再黎啦。

係博物館睇左好耐,走既時候已經天黑又開始落雨了,開始肚餓周圍搵野食。
遊遊蕩蕩去左間美術館,但太晏收左皮,無得入去睇

行行下,見到唐人街,有啲掛著中國菜,入左去搵食

行左成條街,一個唐人都見唔到,又無乜中國餐館,係呢間好景樓最似樣

味道好正路,幾好味

下一站:
Taxco
繼續推
因為有D事,我都係留得3日,同絲打去既地方完全唔同
太陽 月亮金字塔 真係得幾個塔俾你睇,無咩細節,反而Chichen Itza 保留得靚好多
另外我去睇個人類學博物館同Guadalupe 大教堂,各用一個下晝
留個名先
想睇南美部分
留名
好睇
[Taxco]

Taxco係一個以銀聞名既城市,離Mexico City 只需要3個鐘車程,沿路都係彎彎曲曲既山路。以前呢度銀礦業好逢勃,但而家已經唔再以銀礦為主,取而代之係銀既後期加工 同旅遊業。

今次住間新開既hostel,好骨緻,每晚3百蚊港紙左右,見有吉房比左呢間靚啲有露台既大房我地。

朝早望出去,見到山谷中既雲霧散開,好靚

放低野之後周圍行下,呢個依山而建既小鎮啲路好鬼死斜

馬路上大部分都係甲蟲車,最常見呢種白色甲蟲車就係的士喇

行行下,黎到市中心呢間教堂Santa Prisca de Taxco,發現掛滿哂花佈置得好靚,走入去八卦下

入到去教堂,坐位上已經坐滿哂人,大家都著得好四正,女既著晚裝,男既著西裝。後面仲有班花生友靠牆企,我地著到爛身爛世都驚唔莊重,但家屬們似乎都好歡迎大家黎祝福,我地就棟係後面睇左陣,呢個時候就見到左右兩排櫈既中間有個後生女坐左係度

神父講左啲野,向女仔灑左啲水,大家一齊唱完聖詩 就起身互相擁抱,成個過程好莊嚴。
問下隔離個人,得知今日係呢個女仔慶祝Quinceañera既日子,同之前我地係海龜營去過既家族party好唔同,呢個真係成個婚禮咁隆重,可以遇見呢一幕真係好幸運,令我地大開眼界呀。

夜晚既Taxco,一街都係軍人

有恆生atm可以㩒錢,門口有鐵閘同幾個軍人看守

我好無聊咁數過,每度門座底都鎖6把鎖

返到房望出去,Taxco既夜景 好靚
好彩 (定唔好彩?)我都係普普通通打份牛工,個人又無乜拼搏心,先瀟洒得黎
去完旅行返黎就要俾心機搵工啦
我地係半年前經間叫Eclipse 既澳洲agent book,係當時搵到最平。我地住雙人房,唔介意住三人房既話可以平幾舊水美金。前幾年好多人鍾意係ushuaia等last minute 平飛,但而家愈黎愈多大陸人去,last minute 已經唔平得去邊,我地係ushuaia 都hea左兩個星期,見到啲agent 門口貼出黎既last minute 飛最平都要6000usd起了
巴打行程好豐富好厲害呀
人類學博物館睇落有好多野睇,有機會都想去參觀下
同意Chichen Itza真係無得輸,拍手有雀仔叫聲回音真係嚇死我佢同危地馬拉既Tikal我地都好鍾意
墨西哥既朋友知道我地係Taxco,介紹左我地去離當地唔遠既一個鐘乳石洞國家公園Parque Nacional Grutas de Cacahuamilpa。由Taxco巴士總站搭巴士,40分鐘左右就去到。由於上唔到網,啲巴士中途又停幾廿個站,又無路牌,通常上車既時候都會再三煩司機記得叫我落車,坐底之後再叫埋附近啲人幫手叫我落車墨西哥人好好,通常見到我地兩個水魚咁既樣都會好熱心幫忙,一路以黎搭車都幸運地好順利。

我地係Grutas站落車,但原來落車既地方唔係公園門口,要行幾公里山路先到,咁岩有兩個同我地一齊落巴士既當地男仔問我地一唔一齊搭的士,我地說同佢地些牙的士啦。

入場劵,每人32蚊港紙,包左西文導賞團

黎呢度既絕大部份都係當地人,一家大細攜老扶幼咁黎行下

入口

個導賞團又幾抵玩,邊行會邊有燈光效果介紹啲石,而啲燈光又唔係啲五顏六色幻彩詠香江,係自然既黃黃白白。

除左睇啲石本身,仲會睇佢既影。呢舊石個影就好似一對擁吻緊既戀人

一直行一直行,先發現呢個洞大到不得了,由洞既入口行到盡頭,大部分係平路,都要行要成兩個鐘,而且開放俾公眾參觀既都只係成個鐘乳石洞既小部分,可想而知有幾大。

我地原本諗著 鐘乳石洞,好多地方都有啦,有咩特別喎,咁諗真係太錯喇 入到洞入面既景色非常壯觀,完全係照片表達唔到架,再次令人驚嘆大自然既神奇。

愈去得多地方,愈覺得自己無知同渺小,世界上有太多我地唔知道 未見過既事,即使係同一樣野,同樣係鐘乳石洞,但每個地方既鐘乳石洞都有自己獨特既美麗。如果以為自己咩都知,咩都見過,唔去睇唔去試,咁就會錯過好多事物了。

呢一日係七夕,去間似樣既餐廳食好啲

下一站: Oaxaca
真係好靚好開心
留名支持
雖然成日都一包餅兩份分就當一餐,但都係開心同難忘既回憶
留名
追完, 人真係唔知幾時死,有野想做好去做

份工冇左未再搵囉
係咁簡單就好lu .
人生就係咁簡單,只係人太多雜念,物質 先唔想放棄

當你得番一年命,你都會去做想做既野啦

你永遠唔知聽日 太陽同死亡邊樣黎先
好睇
Lm
[Oaxaca]

Oaxaca 位於墨西哥東南邊,我地先由Taxco搭3個鐘巴士去Mexico City留一晚,再轉巴士搭多10個鐘車黎呢度。

無錢都可以氹下自己開心,攬個暖水袋,係車站酙杯免費熱飲,搭長途車都可以好舒服

黎到已經差唔多夜晚12點了,係街邊買左兩隻quesadilla 返hostel食,係全日唯一一餐,好好味

我地係Oaxaca留左4日,呢個城市係一個好舒服既旅遊城市,街上既屋色彩繽紛,氣氛一貫地友善,有文化遺跡亦有自然風光,非常唔錯。

Oaxaca出名朱古力,連我地住間hostel都叫Hostel Chocolate

前一晚搭左咁耐車,搞掂訓覺已經好夜。第二朝訓到自然醒,行去市中心閒逛。首先食個晏晝先

60peso(大約24hkd)一個餐有湯、飯、烚菜、主菜、同無限量供應既是日飲品。

感覺呢度既野食同墨西哥其他地方有啲唔同,比較多湯同燉菜,食落喉嚨好舒服。
呢日飲既品係蜜瓜加水打成既Agua de sabor melon,墨西哥人對果汁好認真,只有一滴水都唔加既先可以叫果汁jugo,如果杯野加左糖同水,就只可以叫agua de sabor +生果 (water of the taste + 生果)。

繼續閒逛

講到朱古力咁出名,搵間cafe坐低試下

真係好香好好味日日都要飲一杯

晚飯都係食當地菜,首先黎碗雜菜湯

材料有粟米、合掌瓜、紅蘿蔔、圓形矮瓜、菇、豆 等等,雖然材料雜亂,但好有屋企呀媽煲既湯既感覺呀

Mole都係Oaxaca 名物,之前提過mole好似咖哩咁有好多種顏色,因為Oaxacan菜既多樣性,有個講法係你係呢度係可以食勻哂7種顏色既mole。

我地唔貪心,首先試下Oaxaca 獨有既黃色mole 先,因為令佢形成黃色果種辣椒只有呢個地區先種到,所以比較少見。叫左個雞肉既mole amarillo con pollo,味道好溫和,清清地,就係好似食緊好清新唔辣既咖哩咁,食落好舒服。 男朋友又叫左牛扒,一如以往佢地既‘牛扒’係極薄切嚡口牛肉片,呢次佢終於知錯,係佢最後一次係墨西哥叫牛扒食。
支持! 睇完我都想去做義工呀!
支持
繼續留名支持
第二日我地去左睇遺跡,位於山上面500BC時建成既Monte Alban。無乜人,好靜好舒服。

呢度係Zapote文明歷史中一個好重要既城市,係墨西哥第一個有文字系統既民族,亦都識得計算歷法。開放參觀既部份係類似市中心既地方,中間有一個長方形草地,四周就被平頂金字塔圍住,南北兩面各有一個好高既平台,每一級都好高,行到最頂就可以見到成個遺跡既景色。

佢地好鍾意踢波,不過佢地唔係用腳踢,係用屎忽、手爭同膝頭撞既。其他地方好多踢波都係賭命,但Monte Alban既人既溫和啲,踢贏踢輸都唔使死,佢地仲會用踢波黎解決紛爭添。不過我地參觀既時候足球場維修緊

佢地會捉附近部落既皇族或者統治者黎做俘虜,然後雕成畫周圍擺,阻嚇其他想侵略佢地既敵人

呢啲人樣雕刻叫Dancer,佢地啲姿勢好似跳緊舞咁,共通點係隻目緊閉,個口張開,睇落好痛苦咁。有啲仲好似下面果個咁條丁丁仲比人斬左,下體爆炸性咁流血

臨走時見到班好似選美佳麗既人拍緊外景,估下佢地幾多歲?

原來佢地係Miss Teen Earth Mexico,企我地隔離個八卦仔話佢地平均年齡係15歲咋!完全睇唔出

行完返黎好肚餓啦,係街市熟食檔醫肚。

男朋友食左黑色Mole, 食落苦苦地,有啲藥材味咁,唔係太岩口味。我飲牛骨湯,好味道。所有野食跟餐都配一杯甜甜地既米水。

食完行下街市,呢啲就係mole真身啦,係咪有啲咖喱或者我地啲蝦膏呢,Oaxaca 呢度仲好鍾意將朱古力加埋入去做啡色mole

Oaxaca 既草藥都好出名,甚至有啲行山草藥蒸浴tour,原本我地都好想參加,但咁岩m到好似好麻煩,唯有留返第日有機會再去

周圍都有好多手工山草藥製品賣,買左支蚊膏都幾好用

墨西哥版文記家品,立立雜雜乜都有,好多made in china
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞