[多圖][長途遊記] 八個月中南美

195 回覆
178 Like 3 Dislike

可以係Facebook inbox 佢地或者聯絡Sebastian, 聖巴斯坦英文好好溝通無難度
多謝 係啲地方本身靚姐
多謝
唔關我事,係男朋友影架,濛查查果啲就我影既
搵到咁樣志同道合既男/女朋友都算無憾
我地兩個部電話輪流開黎用,相機叉爆幾粒電帶去,其實有個淘寶既太陽能尿袋帶左去,但放係出面吸收陽光既時候唔記得收俾雨淋壞左

一個星期可以去一次附近餐廳,係果度可以嘗試叉電同企圖用WiFi,但有一半時間都遇到成條村停電
係呀,真係好幸運,要好好珍惜
感謝
帶淘寶手攪充電器最有保證
一生人之中有哩種體驗真係好難得!
要離開營既一日,我地一早就起身執野,然後行去路口搭呢種黃巴士走

上左車發現唔使俾錢,原來呢啲係政府方便村民出入既免費巴士,一日有兩班,巴士入面好新淨,好唔錯呀。去到一個小市鎮再轉一轉巴士,3個鐘左右就返到去Puerto Vallarta。

臨分別大家都叫我地一定要去佢地既城市探佢地,我地之後都有一一去搵佢地玩

再返去大叔hostel,一個月前走既時候佢比左條大門鎖匙我地,叫我地隨時返去自己開門就得。點知返到去發現佢換左鎖 好在大叔好快就發現左我地放我地入去,即刻叫佢比間冷氣房我地

係冷氣呀,冷氣真係好偉大既發明呀。今次間房連廁所同common kitchen,因為有冷氣所以貴啲要230港紙一晚。

咁耐無食過肉,煮返幾隻雞脾黎醫肚,墨西哥買餸真係好平,凍肉櫃8蚊港紙就有兩隻大雞脾

第二日我地跟左營入面識既兩個朋友去附近小鎮Sayulita一日遊,由Vallarta 搭一個鐘巴士就去到。果度出名滑浪,條街好多壁畫,係比啲偽文青打下咭既地方。

食完早餐係附近行下,佢地話呢條街係Sayulita 既地標

行左陣其實都無咩特別,佢地就拉大隊去滑浪

男朋友話個水底好多石,咁岩果日又唔大浪,新手玩會有啲危險

Hea左一日,夜晚我地就搭巴士返歸。搭搭下突然之間有兩個小丑裝扮既人跳左上車

佢地一人企車頭一人企車尾,睇TVB大既我完全覺得佢地係變態佬,很是不安 朋友見到我地呆左就笑到仆街,話呢啲係墨西哥好普遍既賣藝,佢地唔只會係紅綠燈表演,都會跳上巴士表演既。
呢個時候兩個小丑就開始表演唱雙簧棟篤笑,雖然唔係好聽得明,但大家都睇得好開心。最後我地都跟大家咁比左啲打賞,小丑發現我地兩個亞洲面孔都好開心,臨落車仲扭左朵花送俾我

呢個時候我覺得好溫暖,亦好慚愧。我地先入為主覺得墨西哥係危險既,對佢地疑心,但一直遇到既大家都對我地咁友善,真心歡迎我地黎到佢地既地方。出門在外有提防之心係需要既,但都唔可以只聽外界評論而對一個地方妄下判斷,如果唔用一個開放既心去感受,去再多既地方都係徒然。
返去即刻淘返個先
果個巴打咁堅既
我地架船叫Ocean nova, 果時上網搵到間澳洲agency係最平, 間野叫Eclipse, 我地都係經佢報。

我地無去巴西呀,南美我地係智利同阿根廷多,去南極既前後我地都係留係Ushuaia 食蟹同去Patagonia 行下。

上網卡我地淨係响阿根廷買過,因為果時搵唔到個host無門入 不過好鬼煩,要當地人既身份證號碼先可以activate,我地叫雜貨店個哥仔幫我地搞既。其他時間都係用hostel wifi,收唔到就唔上網,無乜所謂。不過出發前見過鴨寮街有啲南美電話咭,但幾貴,你可以去睇下
好正 推推推
[Guadalajara]

係Vallerta 休息左幾日之後我地就向下一個城市Guadalajara 進發

食完嬸嬸幫我地準備既早餐就出發!舊黑色野軟林林好似蒸糕,九成又係粟米整既,上面放左啲炒仙人掌絲。仙人掌好好味架,酸酸地,好似秋葵咁滑潺潺。

係墨西哥搭巴士穿梭唔同城市係好舒服既方法,而且買飛好方便,可以上網買,我地通常都係搭ADO呢間公司。

由Vallarta去Guadalajara 大約240蚊港紙, 坐5個鐘,最後塞車塞到變左8個鐘。

坐位好闊,有電視睇

有野食,飲品正餐同零食每樣揀一款

Guadalajara 係墨西哥第二大城市,原本我地無打算去,但營入面好多朋友都住呢度,又咁岩順路,就決定係度留5日搵大家玩啦。

一到埗,肥妹就帶埋表哥同個仔黎車我地去食飯 佢唔識揸車,但每日都會駛唔同朋友揸車黎載我地周圍去,好爽皮

佢地車左我地去一間大排擋

果度最出名係呢種牛肉湯 Carne en su jugo, 西文意思係 ‘在自己啲汁入面的肉’

湯入面有牛肉碎片、煙肉同豆,食前加啲洋蔥碎同芫茜落去,擠啲青檸汁飲,飲落好似好味版吉野家牛汁咁!好正!

剩係飲湯唔夠飽,再叫左個Quesadilla 同烤牛肉,配埋guacamole 上,好好味呀。
係呀,見到身邊有好多朋友都有呢個想法,無奈大家生活已經有好多負擔同束縛,所以我地都好珍貴呢一個機會,而且想同大家分享呢件其實唔係啲遙不可及既事
成世人都可能未必有呢個衝動同勇氣會去
所以樓主要繼續更新 支持
好想睇南極篇
去兩極係我夢想
Guadalajara係個好大既城市,分左幾個區,我地住係Zapopan,呢度住宅區居多,我地啲朋友都係住呢邊。佢地都係大學生,平時天地堂或者早放學就會黎車我地去玩

我地住間airbnb有個花園仔,中間有棵大牛油果樹

每日都跌十個八個落黎,大家經過都會執起佢放整齊,host叫我地拎多啲返去食

係附近食Taco做晏晝,最左果舊包牛脷,麻麻地,其他包燒牛肉既就好正

順帶一提佢地既Taco原來唔係讀’他co’ 係讀’達哥’

食完啲學生妹就黎車我地出去玩,呢日佢地帶我地去Guadalajara 既地標教堂Catedral Basiclica la Asunción de la Maria

呢度位於市中心,比較雜亂。墨西哥大部分人都係信奉天主教,周圍都好多教堂,西班牙人統治既時候又起左好多歐洲式建築,所以係呢度行好有去左歐洲既感覺。

行完一輪,佢地興致勃勃咁帶左我地去食拉麵 解釋左好多次佢地都係覺得香港係日本

佢地話呢間係Guadalajara 最出名既日本食肆,問我地覺得點。老實講,好似買包出前一丁返黎自己煮咁

夜晚返屋企見到好多切葉蟻 佢地真係好可愛,我地踎係屋企門口睇左好耐
之後果日佢地朝早唔使上堂,車左我地去食Guadalajara 名物Tortas,佢地話呢間餐廳好多年歷史,賣既Tortas係全市最好食

一個Tortas連野飲13蚊港紙左右

個包好似奶油豬咁脆脆地,入面塞左啲多到瀉既豬肉,再淋上啲橙紅色辣辣地既醬。每張枱都放左好多洋蔥芫茜同青檸,比你配埋個包食。啲豬肉應該係煮唔係烤既,軟綿綿好好味。

下晝佢地再車左我地去睇下啲地標,類似係記念一啲野既,我都唔記得左係咩黎

路邊小販,後面間OXXO係墨西哥七仔,梗有一間係左近

周圍閒逛既時候,係二手書店發現左呢本教煮廣東菜既西文書!好有趣,十蚊港紙買左黎睇

下午茶去左飲啤酒,Guadalajara 附近有個地方叫Colima,果度既啤酒好出名,我地叫左幾支黎飲,唔錯唔錯

因為太鍾意食牛汁既原故,夜晚佢地又帶左我地去另一間餐廳食。佢地話呢間餐廳好出名,因為佢地上菜係健力士紀錄全世界最快,點菜後13.5秒之內就會上好菜,而且啲frijoles 豆蓉好好味。不過我覺得呢間既牛汁有啲咸,唔夠大牌檔好味。

個個妹妹都帶埋男朋友黎比我地見,係營入面既時候佢地已經係咁話自己男朋友好靚仔,好想介紹我地識,肥妹仲帶埋呀媽黎添,佢地真係好可愛
你地唔覺得我寫得悶就好了
我會繼續不定期更新架,多謝你
南極離墨西哥隔左3個月
你加油比心機等,我又比心機寫
我地都好想去委內瑞拉angel fall,但而家果邊情況咁亂,都係留返以後再去,今次係colombia 留耐啲好了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞