[多圖][長途遊記] 八個月中南美

195 回覆
178 Like 3 Dislike
Viva!!!
啲國家公園我地都好想去,但北美係咪揸車方便啲?我地唔識揸車
佢都好幸運
可以一齊經歷一齊感受世界真係好難得
快啲學車啦
小弟鍾意roadtrip嘅

比人嚇親就會唔生走返落海。

可以自行控制生唔生 忍屎咁
有時我地會搭大飛出海搵海龜,原本諗住咁大個海邊會咁易睇到,點知好快就見到

在水中央有儷影一雙

我地停左架船係呢對交配龜身邊差唔多10分鐘,佢地一啲動靜都無,郁都唔郁一下,睇落好唔歡愉。隻公龜既手手腳腳都有勾鉗住母龜,兩隻野離遠望好似一舊海洋垃圾。

老細係附近跳落海捉左隻公龜俾我地睇,睇到手手腳腳啲鰭個勾。佢話因爲交配過程母龜會被鉗住,所以年紀比較大既母龜既膊頭(?)都會有被勾傷哂既痕跡。

睇完就放返落海

果度個海邊都好靚,好多時我地會游下水先返歸

第二個禮拜已經變左舊炭

講起捉龜,附近既漁民捉到海龜既話都會帶黎我地度,義工會同啲龜度高磅重抽血植晶片做紀錄。

如果發現龜殻生左好多野就會清左佢,呢堆係清出黎既野

然後就會帶啲龜去放,邊度捉邊度放
返黎就學
係囉好搞笑 屙唔出第二日再上黎屙
有一日營入面個肥仔工作人員突然之請大家去佢屋企開party,原來果日係佢妹妹既15歲生日。墨西哥女仔既15歲生日叫Quinceañera,類似成人禮,佢地話女仔一世人會有兩次被當成公主,一次係Quinceañera,另一次就係結婚,可想而知係幾重要。呢一日通常會大肆慶祝,有錢人會去教堂行禮,或者送架車比個女,肥仔係小村莊入面普通人家,所以請大家去屋企開家庭party。

大家夾錢抬左幾箱corona去慶祝

人人都有一碟肉食,正!
好耐無見過咁大舊肉,興奮到手都震埋。

紅裙就係壽星女啦
肥仔話佢用左成副積蓄幫妹妹開呢個生日會,真係一個好哥哥呀。

中間果個女仔係我地係營入面既好朋友,勁靚,身材又正 不過好鍾意劈酒,岩岩心理學畢業唔想搵工住所以黎玩兩個禮拜,佢同妹妹一齊黎,兩個都好好人日日教我地西文。

白色果件就係西班牙藉英國妹,連續黎左四年了,成日翻譯其他人講既西文俾我地聽。

佢地真係好鍾意跳舞,食完野大家就係空地跳舞,玩到凌晨兩三點先返去沖凍水涼訓覺。好難忘好地道既一晚呢
LM
有興趣去玩返一個月
南極
前幾日見到隔離個屙屎post 講麒麟果,今日街邊見到買左返黎

唔使4蚊港紙,好抵

平時日日都有香蕉屎屙,男朋友叫我無事無幹唔好咁痴線
今晚試下食左有咩反應先
義工篇寫左好耐,畢竟留左一個月有好多回憶,但差不多完架喇。係營入面無電用唔可以叉電,所以我地好慳住用相機同電話,影既相唔係太多。

講下除左執垃圾同玩龜之外既日常啦

平時出出入入通常都係行路,如果要去遠啲既地方,我地會搭呢部豬欄車

迫到上去你鍾意企就企坐就坐

之後發現呢啲豬欄車係中美係好常見既交通,係墨西哥同危地馬拉我地都成日搭,又平又舒服

一個星期我地會去行兩次山
一次行去附近個蝙蝠洞

另一次會搭豬欄車去遠啲,行上個廢棄燈塔,唔知佢荒廢左幾耐,但入面已經住滿蝙蝠,周圍都係粉紫色既蝙蝠屎。

行到上燈塔可以走出去坐,果度好高好大風,風景好靚

啲相好靚
有一日我地偷懶無去行山,比老細個爸爸發現,捉左我地去學Domino

呢個遊戲類似我地既麻雀咁盛行,我地係街成日到啲無所事事既人係度玩。原理大概係每次出既牌要同前一隻點數相同,無岩既牌就摸牌,最快玩完手牌就贏。

爸爸好好人架,好錫我地,我地覺得佢好似聖誕老人。

之後比我地發現原來每次比爸爸捉去玩就會一玩玩5-6個鍾 去廁所都會比人捉返出黎,所以個個都怕左,佢要教識我地去燉腳陪佢玩 不過其實真係好好玩,所以我地都好享受比佢捉去燉腳!

男朋友生日大家偷偷地係士多買左個蛋糕仔比佢,原來我前幾日同佢地傾計講過佢地記住左,佢地真係可愛,係乜都無既沙灘連我都無諗過送蛋糕俾佢呀 墨西哥人真係好熱情!

去長旅行,剪頭髮都係好麻煩既問題。不過唔使怕,我已經係12蚊店買左把較剪幫男朋友剪頭髮。

第一次剪有少少失手,嘻嘻
作為報復佢將我個頭剪到學警雄心個Fiona shit 咁
攝影技術好好
係營入面既一個月真係過得好開心,雖然無電、無wifi、無熱水、無床、無地板,但每日可以睇海

睇日出日落

睇下後生仔拍拖

打下排球

睇星星

可以話呢個係我地成個旅行之中,其中一個最快樂既時刻

要離開既時候我記得老細爸爸攬住我地兩個講,我地來自地球另一邊,我地既旅行其實有好多地方可以去,但我地選擇左呢度,同大家一齊體驗、成為朋友,真係好多謝我地既到來。佢講既時候眼濕濕,最後仲不停抹眼淚。果一刻真係好感動,我地平時慣左冷冷淡淡咁對人,對新朋友好難亦好怕交出真心,但佢地唔係,佢地真係掏心掏肺咁對我地。雖然好明白旅途上遇到既人都係萍水相逢,離離合合好平常,但果刻真係好唔捨得,諗起唔知仲有無機會再見,就流哂馬尿
如果第時生左個仔,我地實會帶佢返去呢度執垃圾,感受墨西哥既人情味!
多謝你 我地都係咁話,最緊要人無事,以後既日子仲好長呢
支持支持,你將會得到古天樂既膚色、鋼條身材、同一班墨西哥朋友
btw佢地而家好似又收緊義工啦,再唔係每逢暑假佢地都會受人玩
100%電用成個月?
雖然好貴 但真係好靚
7皮 唔使咁多,我地半年前報就每人5800美金 9日細船。我地部細船可以坐78人,因為南極有規定每次上岸唔可以超過100人,所以細船既好處係每次都可以全員落船玩,我地就每日可以上岸兩次,不過到達南極之前經過兩日Drake passage 就會超級𠺘,船上面超過三分之二人都陣亡出唔到房食早餐

要小心既係大船雖然會航行得定啲,但分分鐘去到南極無得落船玩,或者要排隊 得好少落船機會。

7萬係咪香港出發包機票或者係十幾廿日幾行程啊?我地船上面有一半都係澳洲黎既老人家,佢地話澳洲都可以去南極,但好貴,情願搭飛機黎阿根廷出發,都仲平過澳洲出發一半。

如果好怕好怕暈船,我地之後都遇過兩個打算直接搭飛機去南極既土豪大媽,佢地話每人要12萬人仔
可否比條link
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞