[多圖][長途遊記] 八個月中南美

195 回覆
178 Like 3 Dislike
暫時去左既地方有:
美國>墨西哥>伯利茲>危地馬拉>哥斯達黎加>巴拿馬>阿根廷>南極>智利>玻利維亞>秘魯>哥倫比亞

話說上年6月既時候同男朋友辭左職打算去一年大旅行,但屋企人話掛住我地想我地返去過年,所以唯有將大旅行斬件做 中南美一半,亞洲東歐一半。

途中啲電話呀袋呀比人偷既偷,搶既搶,係玻利維亞鹽湖炒車差啲命都無。但好好彩個人仲平平安安無穿無爛,passport 仲係度。世界好大,我地可以身體健康、有機會有能力去睇呢個世界真係好難得。

幾個月以黎實在影左太多相,放住啲每個地方最印象深刻既圖先

墨西哥-做義工

去左好多個瑪雅遺址

同鯨鯊游水

伯利茲-同海牛游水

危地馬拉-行火山,清晨睇住佢爆發

哥斯達黎加-成街都係樹懶

巴拿馬-個海好似天堂咁靚

阿根廷-牛肉好好食

南極-企鵝

智利-Patagonia

沙漠

玻利維亞-炒車

秘魯-浮島

哥倫比亞-仲去緊
留個名先
而家係哥倫比亞既島仔,上網唔係咁好 唔知啲圖睇唔睇到
睇到
劉明聽經歷
絲打好堅 成個trip洗左幾錢?
留名
LM
留名 係天空之鏡炒車?
留名
留名 請多圖
平地點解可以炸炒到反晒?
開始前再來一發先

墨西哥Taxco
遇到墨西哥女孩既Quinceañera

好奇既魔鬼魚同我地玩

七色湖Bacalar

危地馬拉 街角小女孩

哥斯達黎加 好多青蛙仔

阿根廷 Puerto Madryn
睇鯨魚同殺人鯨

Ushuaia 雪山

南極
除左好多企鵝同海獅海豹,仲有鯨魚

智利-玻利維亞邊境
撇除炒左車,其實橫跨邊境幾日既旅程風景都好超現實、好靚既
唔該你
留名

其實好想grad trip自己去南美 但屋企人想我番工番一陣先再去 唯有睇住樓主d相先
其實無想像中咁貴,住下hostel,間中舒服啲住有廚房既apartment 仔,主要搭巴士,多啲自己煮野食,响中美每人食同住加埋間唔時穿州過省既交通費當每日300-400港紙已經過得好豪,鬆動啲預一萬蚊一個月,雖然其實唔使咁多,但都唔好咁刻薄自己啦。
條頸幾日郁唔到,尾龍骨家下間唔中仲赤赤痛
最危險應該係危地馬拉火山?
早排爆得好勁?
個司機可能香港腳發作
佢係鹽湖奔馳緊既時候突然唔收油急轉彎,事後我地諗返可能佢想兜過另一邊俾我地睇日出,但我地果個係三日團黎,大家啲行李大背囊都放哂係車頂,可能車頂太重加上無啦啦掟彎,就平衡唔到就成架車打左兩個關斗
我地見過啲讀完high school 自己周圍流浪諗下自己想點再返去讀書既有,退休大叔周遊列國9年無返過屋企既又有,睇下你想要一個點既旅行既姐
我地就27歲出發,grad左儲左幾年錢,覺得唔想太老先周圍去,唔係驚以後好多野想玩都力有不逮了
車都炒埋 人冇事就好喇,LM支持
其實我係想趁後生就好去 因為我uncle都話南美呢d地方愈老愈難去
爆之後三個月我地先去,唔危險既,但行到上山望到山腳有成條村埋左,有啲心up。導遊話當時留返係村既都係一生人係果度過既老人家,所以當時有爆發預告無離開,火山爆發後就同條村一齊長埋泥土之下了
就咁聽都覺得好癲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞