蘋果廣告製作公司(7)

1001 回覆
85 Like 37 Dislike
但有人話廿五號凌晨睇緊義不容情已經有播 係咪眞
我地唔洗瀉班垃圾喎
好似係grp傾好咁行動就ok!
我地連登仔係貓兄領導下一定查到水落石出!!
感覺好興奮
如果真係有個咁有權有錢的人/組織想搞劉華,點解要特登整個奇怪廣告純粹去暗示劉華?做咩唔直接恐嚇或做其他野,而要落曬廣告同全港人講我要搞劉華?

所以我認為就算劉華同個廣告有關都可能只係煙幕。而如果連劉華都只係煙幕,背後都真係幾大件事
所而我想知結果

雖然我冇深究 我係post 5講過自己意見 係涉及利益回佣嘅交易

應該咁講 咁高調去吸引人注目 想發放一啲message會唔會太on9呢...
佢以為自己可能唱到 唔出奇架
佢畀人感覺似隻牛 勤力 唔想fans唔開心
佢多年冇乜差嘅新聞就知佢對傳媒唔差
我就今解讀
如果連埋2003年個版本睇
當年講左 世界和平,萬眾歡騰,蘋果電影
爆沙士,另類和平?
今次就係華仔首歌
會唔會係暗示佢公司能力?
爆煙花其實會唔會係 某種爆炸指危機呢
睇咗咁耐post,得呢兩個可能最可信:

1.)比某一班數量大但分散嘅對象嘅政治暗號

如果係政治暗號咁呢個廣告本身就係象徵一個信息,當中嘅內容係無意義,唔知情嘅人根本唔會分析到啲咩

例子:越戰期間電台播聖誕歌作為盟軍嘅撤退信號

2.)警世作用

如果呢個廣告係某好心嘅知情人士想透露消息警告世人要注意有大事發生,咁呢個廣告嘅內容就有分析嘅價值,因為作者會擺好多暗示野係條廣告度。

例子:03年播嘅類似廣告,旁白係講反話,「世界和平」意思係世界唔和平,象徵美國攻打伊拉克,「普世歡騰」意思係普世瀨野,象徵沙士傳入香港,而「蘋果電影」一字,電影可以理解為煙幕唔需要理,但蘋果喺西方經典上成日都比喻為負面嘅嘢,例如聖經上嘅毒蛇蘋果。至於畫面上嘅煙花特登zoom佢爆嗰一刻,係「爆發」嘅意思,象徵沙士會喺香港甚至全球大爆發

而十五年後嘅今日,2018年臨尾幾日又再次播出呢一段類似廣告,同樣係煙花畫面,不過冇咗旁白變成劉華嘅真我的風采bgm,又係咪同蝗國嘅豬瘟+炭疽病毒有關呢?定係仲有啲咩意義係我地解構唔到呢?

LM
focus返喺廣告先,睇多次03廣告同而家廣告既分別
會發現字體明顯唔同,前者粗字,後者冇粗
背景煙花亦都唔一樣,前者用左3幕唔同既煙花,後者只重覆用第一幕,而且不斷zoom近右上
bgm亦都唔同,前者係配音,後者係配樂
大家可以推理下呢part,因為prove唔到03廣告同而家廣告有關係既話,基本上可以放棄呢條線

LM
外星人唔會落廣告 可以排除

華仔 如果佢要恐懼華仔 直接寄不記明信
或者講到勢力咁大 通知聲就得 唔需要賣廣告

同特工接觸
但家陣個個人都有手機既情況下
係咪真係搵個人都要咁既方法
除非個特工失聯好陰年 電話都冇
但老實講 特工=死士
唔值得搵一個人而引起大眾關注

同外國華僑接觸
據我所知 外國睇tvb 只係節目時段同步
其他廣告時間唔同
新加坡 大陸都係咁
本人未去過加拿大 所以唔知 巴打可講下

除咗新年期間之外 宣傳易 之外
未見過黃金時段咁短既廣告
仲要每日播出既長度不一
有冇識廣告既巴打講下可唔可以咁樣落廣告?
專登走入黎笑鳩連登仔係神探/柯南既死番出去啦屌你老母,個廣告確實係有奇怪,你自己無興趣無留意就咪搞其他有留意到既人啦on9仔
如果有一天又係2003年出 連唔連得埋有咩暗示
當年03年個廣告出左街之後,有冇啲咩活動突然取消咗?
講返對唔住先
KFC 貓巴嗰個gp係冇問題嘅
只係我追完post之後發覺有幾條友係到開gp招生咁
我驚有其他巴絲入咗會俾人騷擾or盜用資料 甚至起底
更正咁講
各位入tggp嗰陣要睇清楚先入 入錯咗啲有鬼嘅就碌撚啦

Sorry呀Ramos 你係我fans嚟㗎
真我的風采先係留意嘅野
點解同03個旁白
呢首歌代表咩意思
如果按字面解真我的風采
就係咁

現實生活中,不受外界任何的影響,不受任何人或事物的左右支配,活出自己本色、真實、瀟灑、自在的風度和風采。

如果套用03年既意思(世界和平)
大概就係指有人唔係做緊真正既自己
違背自己原則
無追po
Tvb廣告部自己有無回應過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞