蘋果廣告製作公司(7)

1001 回覆
85 Like 37 Dislike
小弟因為工作關係冇時間追晒咁多個post...如果我嘅諗法已經有其他巴打絲打講過嘅請屌得細力啲

首先第一個諗法係—應該話如果依個諗法係錯嘅話呢,咁之後嘅推論都應該唔啱㗎啦—我有一個朋友好早已經移民咗去外國,佢話佢屋企人一直都係睇TVB長大,我想問會唔會呢個廣告其實會唔會唔係比香港人睇而係比外國嘅華人社區睇呢?第一個諗法係問如果身處外國透過衛星電視去睇TVB會唔會其實都一樣睇到嗰啲廣告嘅呢?

第二個諗法係如果第一條問題係成立嘅話,咁第一次出現呢個廣告,即係2003年,世界各地(有大量華人嘅地區)有啲咩大事發生呢?因為我相信如果透過電視機去做媒介嘅話,應該唔係針對一小撮人去溝通而係對一定數量嘅人而去作為溝通嘅媒介...

第三個諗法係,蘋果加煙花令我諗起美國嘅Time Square蘋果倒數,我頭先好快起Google search過,2003年New York 發生過大停電,好似都造成唔少嘅損失...我唔知依個時序啱唔啱,希望其他巴打絲打求證一下...

另外嘅諗法係我覺得好似好有可疑嘅製作公司,佢哋可能同背後嘅團體有啲關係,但係佢哋應該唔會知道真正嘅grand plan係做啲乜,因為依條線索太容易追查到...佢哋應該只係執行而唔會知道真正嘅目的係啲乜...

另外如果話依條片係暗示劉生嘅話,我都覺得機會不大,如果要對付劉生應該唔需要用到呢啲咁嘅方法去溝通,因為同上一樣線索太明顯太容易追查到,另外如果針對嘅目標只係一兩個人嘅話我相信有其他更有效率嘅方法去同take action嘅人溝通而唔係用電視廣告

Sorry for 1999
2003 NY大停電係8月
應該唔係
講真 57歲人
唱到第十四場
佢場場都要吊高吊低 又要跳舞
加埋最近天氣轉 身體有毛病都正常啦

一個歌手要被逼腰斬演唱會 覺得難過同愧對歌迷而喊都唔出奇
屌 先唔講篇所謂新聞係咪鳩吹
失聲點都正常過風水下話
本身有好多環節都係企/坐升降台
等山頂睇得清楚啲
其實由接到order到grand plan真正實行會唔會唔係大家想像中咁快呢? 我都有睇過Google知道時敘上好似係有啲唔吻合,anyway我都係拋個波比大家討論下嘅啫

應該同劉生冇直接關係
劉生首真我的風采係好大hints
劉生自己嘅地位係華人社會十分舉足輕重
個廣告係咪警告華人?
有問題仲會帶阿女去?
真 點會仲帶屋企人去 應該係收到風有事or真係爛埋都有冇巴打有錄演唱會可以睇佢老婆反應 工作人員同埋華佢反應
其實呢個世界每分每秒都有好多奇怪野發生
好多巧合關鍵只係消息有無傳去你到
有好奇心係好事但唔洗咁集中注意力係件事到
記住人既注意力係好寶貴
無追po, 想問開開心心係咩 恐嚇又係咩事 有無人講解下
到底係點…
劉生只係一個線索
蘋果,煙花先係大家要focus既野
大家應該由線索查去結果 而唔係結果查返去線索
凌晨無再播過?
真心唔明點解呢個po可以去到7
發覺越嚟越多人分散大家注意力
嗰啲咩諗太多呀 依個po好on9呀 成班中二班ff撚嘅回應應該會越嚟越多
大家唔好理班人
好多野唔明咪了解下囉
現時業主係 everfound international limited 於 1998 年以 2,568,000 買入
香港越黎越多人將d唔合理既野正常化 or 當睇唔到,呢個廣告擺明就好有問題,唔係一般廣告 sell 自己公司野之餘,仲要令人覺得好不安
追post好耐 想俾小小意見
首先我有個疑問係 點解要用一首劉華既改編歌?
如果個對象係真係佢 理應用首佢自己既原創歌

另外我地不斷話tvb冇人出黎解話好怪
咁我覺得其實係正常 你好難要人地因爲網上討論得熱烈既一個 佢自己播既廣告 而出黎講點解自己要播或者乜乜柒柒
唔通下次有個廣告好撚on9 好低能 佢又要解話?

仲有就係 之前蘋果電影個個廣告
假設佢真係03年播既 想問下當時既廣告模式係咪差唔多?都係咁簡單 咁低制作?
如果係同同期廣告差唔多 咁其實係唔合道理
因為今次呢個廣告係因為太突出 太與眾不同先draw attention
所以如果佢03年都想做同一樣野 理應做返個更落後於個個年代既廣告先係

Sorry 可能有啲1999
呢個廣告實在太有趣🤔
小弟小小睇法:
今次廣告本身一出街,係深夜時段出,之後變成黃金時段,仲要每一段廣告都會播。咁其實Target audiences會係邊個?
同03年相比,個廣告嘅分別就在於公司名、煙花片同埋BGM,唯一共通嘅就係「蘋果」,好明顯背後主人係同一個人,03年曾經用呢個廣告去成功暗示一啲信息,今日佢就用返同一個方法去做,點解兩個廣告有分別?因為要表達嘅信息唔同~
有網友曾經指出點解咁多歌唔用,偏要用劉德華首「真我的風彩」?好簡單,因為得呢首歌可以表達到背後主人想表達嘅信息。再諗深啲,如果有其他歌可以表達到同BGM一樣嘅信息,但偏要用「真我的風彩」,會唔會真係關劉德華事?加上琴日演唱會突然腰閘,好難唔將兩件事聯繫一齊。
個廣告好似係黃金時段播先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞