[世紀難題] 香港超市可唔可以開左枝野飲,飲住先排隊等俾錢?

259 回覆
2283 Like 335 Dislike
有次打完波
有個fd勁口渴
未比錢就啪左支野飲
之後比個空樽條友去比錢
啲人試完衫直接着住行去俾錢都係咁,直接喺佢身上嘟佢個price tag
應該唔可以
但係我成日都飲一半先俾錢
有時太多人排隊 心態果一下要解渴
即係知法國唔得
淨係法國麵包可以食定先俾錢
其實貨物一樣唔可以
試過,之後個收銀話:細佬,支野少左喎 洗唔洗換過支
其實咁樣做咗唔好嘅風氣 有無品嘅人就會姐啲依唔比錢 側側膊咁 特別宜家咁多無質素
有冇咁撚口渴
告唔入
佢只要講佢太餓/口渴想食/飲住先
依家係排緊隊俾錢
上到庭你都證明唔到佢有不誠實意圖

利申:無一單咁既case上到court
(佢食完跑出街走佬另計)
舉個假設
假設個店主係offer
咁如果有人拎嘢去俾錢去accept,佢必然要賣
咁如果有人特登去全香港嘅超市去掃哂啲奶粉/米
再抬高價錢轉售圖利,所有超市就無辦法去防止依種行為

佢即刻多謝你啦
打個電話聽日又入到課
無啦啦多左幾百萬現金流
唔得 因為支那人唔會同你講信用
因為六十年前有個英國嘅法官好聰明咁發明呢樣嘢

成個principle大概係咁
一間舖頭入面嘅商品並唔係一個offer
只係邀請你去買 (invitation to treat
係直到消費者攞件商品去到收銀機
遞畀個賣家畀錢嗰時就係offer去買呢件嘢
而個賣家確認收你錢嘅時候就係acceptance

個法官舉咗兩個原因去support呢個principle
1) 如果Display of goods係offer嘅話,咁當個消費者一攞起件貨品就係acceptance,咁就一定要買。佢舉咗個例子,好似書店咁,消費者應該係可以免費地睇同埋比較本書
2) 咁樣亦都可以畀賣家標錯價嘅時候作出更正,因為佢發現錯價嘅話可以reject呢個offer

豐澤單嘢 其實有少少類似2嘅情況
但係問題在於佢有confirmation同埋email send畀個客話已經成功落單同埋完成交易
我會覺得咁樣已經足夠係acceptance
所以我之前都話法律上面係有得拗
樓下超市經常見到排隊畀錢時啲老年人食住飲住,畀錢時同個收銀講“食緊呢包都係”咁,然後收銀會拎起個scanner scan佢個barcode。
無咩好直得討論
總結: 香港係唔可以開左枝野飲,飲住先排隊等俾錢既 完~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
可以 不過當店員要求你比錢
而你當時冇任何合理解釋下唔比錢
就告得
你肯比錢話知你打飛機射埋入去咩 唔通飲左你又肯比錢 佢會報警拉你?
你食霸王餐都係告盜竊 買野唔比錢又係告盜竊 兩者其實粗略黎講係無分別
利申:試過幾次 條隊好長 咪飲住排 最後都無野
細個試過太口渴
屋企人到最後拎住個吉樽俾錢
你靚仔靚女咪得囉

應該可以,但係有無咁急未俾錢就食啊,成班連登仔仲咁自豪於自己一啲自制能力都無咁,果然係child登
試過去aeon買薯餅 拆咗個袋食完先搣張barcode貼紙出嚟比個收銀阿姐嘟
聽講係唔俾都得架喎
睇廟街孖兄弟見過 可以
公司規舉絕對係唔容許 但係邊撚個咁得閒搞大件事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞