[世紀難題] 香港超市可唔可以開左枝野飲,飲住先排隊等俾錢?

259 回覆
2283 Like 335 Dislike
好似香港係有過案例 只要走出鋪前比錢就得
超市買野係零售,餐廳同一樓一係服務,大家收費模式唔同點比
咁你訂貨俾撚左錢三個幾月都無貨 又點計?
咁你借埋銀行錢買樓花, 俾撚左錢連件貨都未動工起 又點計?
睇到呢到先有廟街孖兄弟
細個試過係百佳食燒雞,食完用個袋去比錢
香港地應該跟法律走 唔可以話有支那人出現就走佢地果套 咁做只會比支那赤化得更勁 當然行誠實際度係最好 依啲嘢要由細倍養 依啲細微細眼對小朋友對人同價值影響好深
點解唔可以?前提係你真係要找數

你餐廳食飯都係食完先賣單啦

安全套得唔得?
樓上討論嘅都係法律層面,問題係依家啲新移民職員知唔知呢個文化,俾唔俾你咁做
世界難題2

如果我係711,一支水標價10蚊,我開嚟飲完之後去排隊埋單,嘟機變$20,咁我應該俾10蚊定20
你係李克勤都唔得啦
記得去美國果時,我uncle就係咁做,覺得好撚型
一方面話間鋪有權reject offer
偷野算係criminal crime 而告criminal case要符合Mens rea 即係intention to commit a crime. 咁一個人排緊隊食住比錢 點算叫意圖唔比錢 有冇連登律師講解下
試過幾次 無問題架

同意

如果佢地人多就要跟佢行為 咁香港本末倒置啦
(以前)去7仔買杯麵都係落水焗完先拎個蓋去俾錢
瑪莎見過有鬼佬咁做
拎住個空樽比返錢
睇到依個post已經知乜事
同佢地講法律,佢地就用自己平時嘅習慣/認知去話件事無問題
大陸人最鐘意咁玩
我前幾日先咁做完
好頸渴 拎左枝水
飲到得翻一啖先排到我俾錢
我俾個樽佢嘟
如果飲曬 可唔可以唔比?
其實重點都唔係contact law到

而係你有合理期望可以俾錢買到
咁就無不誠實意圖
點會入到盜竊罪
contract
不嬲都可以嫁啦,只不過當你食咗或飲咗既話件貨係有問題你就無得換
好多人自以為掂過吓contract law就衝出嚟柒
唔知佢地知唔知咩叫criminal law
你嘅合理期望有違法律都係合理期望?
好耐之前惠康仲有即整雞蛋仔賣
次次都邊行邊食 同阿媽行超市
最後一次過比錢 比個食剩嗰袋佢嘟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞