[世紀難題] 香港超市可唔可以開左枝野飲,飲住先排隊等俾錢?

259 回覆
2283 Like 335 Dislike
我都覺得係,買野比錢做得正正常常,何必(師師叔叔)又要諗點樣先叫唔係偷野。
如果我一直係間24小時既超市到一路食而唔走
咁間超市係咪唔可以告我
一個兩個都話
如果成間超市啲人都開哂啲零食同嘢飲,你都幾難確保佢地真係全部都會俾錢
以前do姐個法律節目有講過 好似係無犯法,當然要比番錢
咁一個人拎左汽水來飲,放向一個位,走去其他地方看貨品,未出超市,可否告佢有意偷野
7仔可以

利申:試過
係呀買保險
報個價比我吖唔該
哈哈,我最中意就係行超市,見到可疑人物,我話之理大媽中媽細媽,甚至老干媽,只要未比錢走佬,我金精火眼都捉到你上差。
正解
喺百佳7仔試過幾次 都冇俾人話
超市就唔知,但便利店一定得
我打完波成日入去飲完支嘢拎個空樽去俾錢
早幾日整親手去七仔買膠布
即時開左黎用再排隊俾錢
咁撚多人排隊 唔通要人滴住血同佢排隊俾錢先開
細個會,成日同老豆邊行邊飲汽水,比錢個時比個罐佢嘟
以前屋企附近有間好大既百佳
門口位有章魚小丸子之類既熟食賣
個個都係門口買完邊行邊食
去收銀比錢時比個盒/label佢嘟返
佢玩大d即刻報警話你未俾錢就...

你識玩佢亦都識玩
一個一個嚟先 依種situation 我自己覺得因為the benefit of the doubt應該會冇事 問題都係出係商店reject offer果到 最後都係等連登律師,法官解答啦
on9,咁都得的話
我直接飲完係鋪頭入面掉埋佢唔好?
但係有d行為應該被假定係犯法?
例如非可合法僱用(持旅遊證件入境)的人出現係工作場所(例如辦公室 地盤 裝修單位 工廠)會被假定違反逗留條件?
被控衰11的時候會被假定被告知道佢未成年?
即係要被告舉證自己唔知道個少女係未成年
而唔係控方舉證被告知道個少女係未成年

而睇返樓上的情況
拎枝汽水飲完兩啖就放返喺原位然後離開會唔會假定佢係犯法?
我覺得如果冇呢種假定的話
日後超市管理會變得非常困難

利申:純粹個人意見
又係賤畜攪亂檔
最重要係唔可以顯示到你有意圖唔俾錢,話之你開枝野飲即場灌入屎眼
會唔會等個陣排隊時間都等唔到呀
記得之前Sogo thankful week做收銀,因為實在太長龍有個男人喺排隊嗰陣時已經飲晒成支嘢飲,到俾錢嘅時候不停塞枝吉樽比我 我嗰陣時都未知咩事😂
屌女就得

正經交易都係用文明態度回應
支那可以, 我有個支那親戚係香港咁做, 真嚇親我
如果係七仔唔比錢睇曬成本雜誌
咁又得唔得?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞