[世紀難題] 香港超市可唔可以開左枝野飲,飲住先排隊等俾錢?

259 回覆
2283 Like 335 Dislike
啱呀係一個invitation to treat

但係一個invitation to treat唔係一個超市同客人簽合約(買賣汽水)既intention
係客人去收銀俾錢嗰下先由佢問超市 喂賣唔填支汽水比我? 超市du支汽水嗰下先代表超市肯賣比你
所以理論上都係唔可以飲住超市支野去俾錢
除非佢有寫明你可以咁做
未出間鋪=可以
以前好似得
cctvb劇都示範過
賣單?賣嘢呀?
埋單呀!屌你老母!
法律上無問題, 你出咗門口唔畀錢先叫高買
你破壞啲貨都得, 但走前記住畀錢買晒佢
細個試過得
依家唔知
要約 買保險咩?
駛唔駛獨立報個價俾你
法律上嘅解釋啫
百佳嗰啲大公司就唔會咁做嘅,因為都無乜意義
但士多/水果檔嗰啲為啖氣就真係有可能咁做
例如成日見到有廢老未俾錢去咬嚿蘋果,個檔主就會屌柒佢
嘈多兩嘈,通常個廢老就會話自己有錢
但個檔主如果有心玩大係可以話唔賣報警拉佢
起碼都3Q
咁餐廳都係食完先比 又點計?
一樓一都係屌完先比 又點計?
細個同屋企人去超市個陣 有試過 飲左少少支水拎去照比人嘟
intro to business law post
依啲係個entity 自己本身嘅setting
M記咁係俾完錢先食嘢
咁一間retail store法律上default嘅setting就係放係架上嘅貨物係invitation to treat
咁如果我賴死喺七仔唔走,長駐果到唔出門口咪可以任食囉
其實係
睇你表演
可以。。 飲野同食薯片都試過
出門口前俾佢Do返俾錢就得
同佢地講法律佢地又死都要用自己嗰套去諗
豐澤標錯價case 咁
又話客拎去俾錢先係向超級市場made offer
之後職員有權接唔接受offer
我都唔知點解咁計

點解唔係標價made offer
客俾錢係接受
Display of goods屬於Invitation to treat呢個ratio係嚟自英國六十幾年前嘅案例
一般人根本好難明呢個概念
我唸你咁同個收銀員講佢會當你喺度發噏瘋
就算報警搵個Ive仔嚟都唔明你噏乜

同埋theoretically呢個principle其中一個用意係可以畀賣家標錯價嘅時候更正
但係practically你而家去超市買嘢
如果標價係平過收銀機個價錢 (冇換到個tag
而你畀錢嗰時又發現係貴咗
佢都會收你平啲嗰個
但我覺得都係會告唔入 因為你件商品擺得係度 咁個廢老自己都有個合理期望係我會買到個蘋果 除非個檔主證明到個蘋果係完全唔打算賣 咁先會告到偷野
因為當標價=offer 咁理論上所有你擺左入個購物籃既野就一定要買
豐澤單case有機會勝訴係因為有email confirm order
從來即使打算賣都唔一定係要賣俾任何人
告唔告得入係講法律啫
的確contract law係俾咗reject offer嘅權利個店主
你嘅point都無法律backup
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞