[世紀難題] 香港超市可唔可以開左枝野飲,飲住先排隊等俾錢?

259 回覆
2283 Like 335 Dislike
超你老母
係會比錢就得 你正正常常係入面行到飲完都9成9唔會犯法
只可以講一句人地可以報警 驚嘅唔好咁做
當然佢玩野嘅你飲完想俾錢佢都可以唔收你錢報警
經常都咁做🤔
我記得以前細個都係咁,一路排隊買單一路食
有時係7仔拎完支野,會不自覺打開黎飲
我不是故意的
去超市食完放題再埋單走人
對方冇報警?
cctvb早排有個節目有講話可以
有埋律師解答
common law應該係唔可以假定 好簡單一個例子 如果你出過國 例如係美國加拿大過境 如果入境人員認為你有意圖(intention/acknowledge)非法工作 佢地可以查你電話紀錄 但如果搵唔到實質證據 佢都要放你入境 就算明知你會非法工作

YouTube有好多依種case可以睇 叫border security canada/us/uk 依個係common law嘅好處 btw支那係行第二套制度
你到底有幾口渴
都唔差個一陣間啦
破壞貨物,照價賠償
食完成個西瓜攞返塊皮去秤
廟街孖兄弟既送禮勤就係飲左先比錢
但係當你做左某d行為
唔係會當你有罪先
然後被告再提出合理辯解?
例如最常見的例子係袋左件野落袋 唔記得比錢就走左出門口
控方應該唔需要證明被告有不誠實的意圖?
成日咁做
前題你無intention 唔俾錢
即係秤完先食再畀錢就得?
On都攞得去秤點解唔比埋錢
我明白你嘅想法 但common law嘅玩法唔係咁 係上面我已經解釋得好清楚 總之你要符合mens rea嘅條件先可以入到罪 你新比嘅例子 其實控方都要比實質證據出嚟 例如cctv show到個客*鬼鬼鼠鼠*收埋件貨入袋 (the intention or knowledge of wrongdoing) 上到庭 都要比證據出嚟

btw犯罪時嘅精神狀態 上到庭都係極大嘅考慮因素 所以你睇 點解咁多案用精神病嚟打 最後都可以冇事
如果標個價出黎就係make offer,咁我去dcfever二手區買野,佢話唔賣/賣左我係咪可以告鳩佢?
明明你講埋mens rea,已經係終極正解
都仲可以收到負評
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞