[世紀難題] 香港超市可唔可以開左枝野飲,飲住先排隊等俾錢?

259 回覆
2283 Like 335 Dislike
連登係咁架啦
咁其實係唔係好多低級法院都亂判?
我見好多都係上訴都高院先打得甩
我唔敢話區域法院亂判 單單案種類一樣 但細節可以好唔同 而個官會考慮 精神病紀錄 實質證據(人證/物證) 犯罪紀錄 成個犯罪過程 等等好多因素
成日都係 太口渴飲左半支先比 完全無問題
其實係常識黎架話?咁都可以討論咁多頁
人類可以
北方大國果班動物唔得
香港都唔得啦
試過有次好頸渴去百佳買水
一路排隊一路開左來飲先俾錢
咁如果係餐廳 個個未比錢米犯法
茶餐廳食野搞到我成日想報警
d人食完野先比錢 茶樓.大排檔又係咁
我細個
你淨係食開m記?
見過有個賓賓拎住包吉嘅薯片去俾錢
飛機杯打完再比錢得唔得
不嬲都係食完飯先埋單,飲完枝野先比錢都合理
Be water my friend
次次都咁做
幾年前做過一田大減價超市helper, 你哋都知道一田大減價有幾多人排隊㗎啦,有好多人淨係買支嘢飲但係排成半個鐘,佢哋會一路排隊一路飲,但係會照俾錢
之前又有朋友講過,好多蝻便利店買叮飯嗰陣,叮熱完先俾錢,好撚戇鳩

但正常應該係唔得,你都未俾錢,嗰件野都未係你
擺得上架標埋價就係”offer “ 法律上應該無得唔賣,因為個客已經take咗你個offer。

如果你標價$1,但去到收錢果度先發現件嘢早兩日加咗價,system show $2,你都要offer返$1 俾個客,因為佢accept 咗你$1個offer ,你無得揀唔賣。
係criminal case既層面就好明顯唔會判佢係guilty
但理論上係civil case既層面如果間鋪頭想玩野突然間話唔賣都可以判佢係liable掛?
真係可以 法律上黎講
好似唔係擺得上架標埋價就係offer喎
佢只係一個invitation of treat
出offer果個係個客, 作出acceptance果一方係間鋪

睇返Fisher v Bell [1961] 1 QB 394
有間鋪頭display左把刀出黎,下面標左個價錢,最後法庭判呢一個行為並唔係一個offer
假設有未成年人士o係白佳7仔拎左罐啤酒黎飲 飲完先俾錢 又得唔得呢
睇#112
嗰位巴打都解釋得幾清楚

佢擺件貨係個架到標左價錢, 係invitation to treat, 然後你攞去埋單, 就係一個offer。
如果超市accept, 咁就deal, 唔accept, 你就有可能犯法(告唔告得入另計啦), 咁正常嚟講都會accept嘅, 但你唔好唔俾錢囉或者唔記得帶錢囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞