《經緯線》 深 圳 爆 紅 成 港 青 打 咭 新 寵

302 回覆
56 Like 431 Dislike
今年上咗去兩三次
嘢食係得啲酸菜魚又抵又幾好食
但唔會想兩個鐘來回上去食
有幾間好出名嘅都中伏
喜茶?我情願飲天仁茗茶

消費愈來愈貴,尤其揼骨又貴又廢

係唱K真係抵,音響又好

唔係陪朋友上去都不了
真係唔明做乜啲人咁中意去深圳
係以前D人叫雞都仲會香港食完先上大陸叫雞,講到明係唔敢食大陸野,而家個D就北上食埋,抵你笑佢地。
一向得一個標準,大陸人就叫大陸人,親大陸既人就叫X豬(台豬港豬美豬加豬),五毛係幫大陸維穩帶風向,我唔知點解你個標準變左!

我真係懷疑你先係五毛。
笑左 話抗拒大陸嘅人從來未返過大陸 屌你啦
返過去先知上面有幾閪
羅湖/落馬洲一出關口 成堆人賊眉賊眼咁 好似想打你荷包
撻地一撻撻黑色口水漬 暗藏病菌
恨不得掉頭返香港啦

食野 地溝油 假雞蛋 呢啲假野數之不盡
啲五毛又扮盲睇唔到
連飲啖酒水都硬係覺得味道怪怪
真係要上去寧願過關前係百佳執多幾枝樽裝水

仲有上去坐地鐵坐火車 入站要安檢過機 都癡撚線
搭地鐵多人起上黎入站到月台要超過15分鐘
未撚去過一個地方咁撚垃圾
最後一次去已經唔知2012定13,仲要做AUDIT,之後死都唔去,D地方仲係痴立立,一撻撻跡,大陸人就係永遠開頭聲勢大,一路遙D馬力就...管理維護完全唔得,所以成日有咁多意外腐化。
去大陸旅行本身唔係咩問題
食下玩下都可以,個個星期都去就cls
btw如果要長期係大陸生活會發癲。
我覺得就算係去大陸都唔係去深圳
去廣州大把正野食
第一PAIR對答都正常
屌你西多屎肯撚定收哂錢係咁奶
"全球胃癌一半係中國"都好出名
大陸係全球最大食品進口國家
五豐果d都唔知係咪台灣野
住港島同九龍真係冇理由得閒會上中國 ,大西北都話近啲
又係到屈尻香港人
邊有咁撚多廣告
其實KOL同傳媒一樣 好多讀者以為係廣告嘅野
都係無錢收 只係記者編輯做得差 特別副刊野最易誤會

如果有咁撚多廣告收入 傳媒就唔洗年年裁員啦
仲要quote 條片 youtuber 都收得唔平㗎

面對現實啦
唔係有人畀錢班kol 係佢地自己返去影垃圾
大勢所趨
屌 講起景點,中國啲景點真係勁多垃圾。就算係好靚嘅自然風景,都一定有啲勁柒嘅banner同小販破壞哂個景觀。而且一定有一堆支那人
仲要屈你搭佢d巴士再比多筆
佢差唔多隔幾日就係story 屌啲學生啲功課,係到恥啲學生造句造得唔好,點解唔將心比己,自己功課做得唔好都唔會想俾老師咁樣post 係ig 宣揚。
深圳消費水平一啲都唔平
你估仲係十幾廿年前咩
係唱K睇戲叫抵玩
不過要搞銀行戶口微信支付麻L煩
唔係工作需要要上去都費L事
車費都一大筆
北上廣深基本係公認貴到仆街嘅地方
睇樓價都知
10年咋, 90後都講到1999咁
投訴啦 佢呢d有咩資格撈教師呢範呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞