《經緯線》 深 圳 爆 紅 成 港 青 打 咭 新 寵

302 回覆
56 Like 431 Dislike
【Now新聞台】深圳是甚麼?有人說,骯髒、無文化。有人想起中港矛盾、食物安全問題,但亦有不少香港年輕人形容深圳是文青熱點、美食天堂。深圳如何擺脫只有羅湖商業城的形象,成功奪取年輕人的心,令他們願意每月,甚至每星期都上深圳「打咭」、看展覽、飲「喜茶」?今集《經緯線》跟他們上深圳親身視察。

返深圳(一) 第一個正宗港女 睇D對答就知/答條仔野 , 個西有好多屎有份 仲問點解港人咁反感大陸
https://news.now.com/home/hot/player?newsId=330153&hot=1

返深圳(二)
https://news.now.com/home/local/player?newsId=330154

飲喜茶水果茶咁撚多糖
條港仔覺得飲呢D野會即飲即死 ,智商都有返咁上下
BTW原來個西有屎真人咁樣衰

呀叔當年經常上三沙一水打卡,你仲係條精蟲咋
On9仔先成日返大陸
我留意左好耐,應該係有人比筆錢KOL youtuber果d宣傳返大陸玩,導致好多年輕人跟風上去玩,為既係將大陸香港邊境模糊化
其實稍為留意下新聞
都知道食物安全在中國是個超級大問題
你真係想試喜茶
等香港開左
起碼都叫做有個食環署監察下
起碼請香港人
見到有唔妥都會報串爆料

去大陸基本上都係因為消費力問題
我就唔信d野真係好食得過香港
當然你話同樣價錢食唔到同樣質素
但我真心唔敢搵命搏

買平野我又唔見得唔可以淘寶
買好野又唔見得香港冇

真係文青留番起港島區感受下鬼佬氣氛好過
仲有啲後生係新移民都有關係,個根根本唔喺香港,覺得返支那先係自己地方
港島區
連登都大把啦 特別係00後
有朋友識得第一條女
個西dorsi真係on9架wor
話如果大陸真係有咁多有問題既食材
就唔會仲有咁多人口
要幾撚on9先會講得出呢番說話
第一part 條仔係男友定兵
食咗黑心食品未必會即刻死 可能慢性中毒百病纏呢
大陸D人都知上面D野食/藥/日用品唔安全,
所以先黎香港瘋狂咁搶啦
佢而家on99又鼓吹香港人返上去食
我住港島真係唔會咁戇鳩坐個幾鐘頭車返去飲元素表
現在呢一代學生

根本父母好多係支那種,家長日注意家長口音就知

去支那等於愛回家
睇條仔個樣 果頂帽

都知係狗公
連登仔不願面對的事實 ,成班都淨係識盲反,乜都政治化
閪多屎連個造型都成個支那仔咁款
其實唔係收錢拍片,點可能日日出片叫人返支那玩
大陸人自已食野都好留意,佢地一路都知自已事。大陸人黎香港食野,基本上不需觀察思考,完全相信無事。
大陸既肉食同香港既肉係唔同味,係食得出,所以咪覺得大陸食野好味,但係d人唔會問點解會唔同味?香港d肉咪又係monopoly五豐行由大陸運到香港
lm
點睇都似睇得下既兵 要上節目喎 梗係搵個高大兵
深圳
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞