《經緯線》 深 圳 爆 紅 成 港 青 打 咭 新 寵

302 回覆
56 Like 431 Dislike
大陸其實真係有實力既餐廳唔會比香港平
佢地根本唔需要用到youtuber黎介紹
d景點呃人既 去到都無野望
上海
人地個重點講緊KOL收錢宣傳吹谷,你估支聯辦唔識玩?
支那唔識玩連登唔會咁多五毛啦
係囉 有 同感呀
真係放鬆唔到戒備狀態囉完全係
佢哋 外表做得好好
但其實入面好污糟囉
啲清潔工又少 啲廁所有污糟
幾貴嘅商場都有睇 有口水
去嗰啲樂園玩 啲機盤黐立立到你唔想去掂
商場 大到兩個ifc咁
可以幾層淨係得一個counter兩個人問野
果班喜茶黨會食果正常野至算啦
我上次返大陸 飲咗一啖頂唔順冇飲
我飲到好怪嘅 糖水未跟住家啲 有霉味嘅水果囉
我朋友 仲話好飲想要多杯
我諗緊係咪我要求太高
個味覺已經壞撚左
我應該會係香港再試一次個茶再下定論
費時俾人話 盲 反中國
因為其實身邊啲人好多都話好飲
我初時都幾大期望係咪即係咁好飲
唔好飲都應該正常啦
點知比想像之 難飲
係你啲fd bad taste 啫
其實講來講去都係香港己經行工悶
無進步

大陸多地方去,當即日 trip ,又大又闊落

大陸真係改變左好多,深圳啲的士己經行全電了
香港好大量有特色嘅嘢
係要講英文啫
駁唔到
又要講
識親戚大陸食既多數自己種自己養
佢個仔會叫我成日幫佢係香港睇野/買野
問佢點解唔淘寶呀佢信唔過同假

香港人就返去食笑死人
連登有幾件專讚支那嘅賤種,一問老豆老母都係新移民嚟。
【Now新聞台】深圳是甚麼?有人說,骯髒、無文化。有人想起中港矛盾、食物安全問題,但亦有不少香港年輕人形容深圳是文青熱點、美食天堂。深圳如何擺脫只有羅湖商業城的形象,成功奪取年輕人的心,令他們願意每月,甚至每星期都上深圳「打咭」、看展覽、飲「喜茶」?今集《經緯線》跟他們上深圳親身視察。

返深圳(一) 第一個正宗港女 睇D對答就知/答條仔野 , 個西有好多屎有份 仲問點解港人咁反感大陸
https://news.now.com/home/hot/player?newsId=330153&hot=1

返深圳(二)
https://news.now.com/home/local/player?newsId=330154

飲喜茶水果茶咁撚多糖
條港仔覺得飲呢D野會即飲即死 ,智商都有返咁上下
BTW原來個西有屎真人咁樣衰

呀叔當年經常上三沙一水打卡,你仲係條精蟲咋
其實稍為留意下新聞
都知道食物安全在中國是個超級大問題
你真係想試喜茶
等香港開左
起碼都叫做有個食環署監察下
起碼請香港人
見到有唔妥都會報串爆料

去大陸基本上都係因為消費力問題
我就唔信d野真係好食得過香港
當然你話同樣價錢食唔到同樣質素
但我真心唔敢搵命搏

買平野我又唔見得唔可以淘寶
買好野又唔見得香港冇

真係文青留番起港島區感受下鬼佬氣氛好過

好撚on9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞