amd cpu&gpu 用家 交流 #5

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
好奇一問
如果下一代apu可以有超到1060 6gb嘅效能
大家會唔會因為咁而買兩條高頻16 gb嘅ram

利申 我會
7nm apu要2020先有
買住12nm 3300g (如果傳聞係真)頂住先
之後7nm直接買最高級apu
但我怕b450i個供電唔夠
asus定msi 板?
玩apu緊係用msi啦
msi b450i 6+2 (IR3555) 底板供電好 冇咩問題
最大問題近期個傳言吹得太大
我覺得zen 2應該做唔到
但zen 3做到
8核16級 20 cu Navi 12
我連過曬全部價錢
我諗埋單都差不多要8~9千(用2019 ssd和ram都降少少價黎計)
一切跟番ces 2019發佈既官方資料為好
想問有咩平靚正既8x2 GB ram 推介

ryzen 5 2600x
Asus prime B450m-a
mb建議上msi b450m mortar
hynix :
Klevv BOLT X Series DDR4 3200MHz 8GB (1x8GB) Ram KL-RM-KD48GU880-32A160T 連散熱片 HK$ 530 x2 $1060
b die
ADATA AX4U320038G16-DR41 XPG SPECTRIX D41 RGB LED DDR4 3200MHz 16GB Kit (2x8GB) 連散熱片 HK$1490
1600+1080ti

1080p144玩bf5 最高畫質,cpu用左8x% gpu大部分時間6x-8x%
就快想扔左粒1600
哈,早排買左冇計

宜家想升級條ram同cpu cooler

想問打機/轉檔粒u 70度係咪散熱唔夠好?
平時就rt + 30-35度左右
原裝散熱器 上70度 正常 cooler 上u12s
我見呢隻好似唔支援am4
有比埋am4 kit
今日係新強買嘅G.SKILL Flare X Series 16GB (2 x 8GB) 288-Pin DDR4 SDRAM DDR4 3200MHz到咗貨
本身係用緊 G.Skill DDR4 Aegis Gaming Series 3000MHz 8GB x 2
想問係要取代原本兩條 定 可以四條一齊行?
3條ram一齊用係唔係會變返single channel?
yes
取代
底板開盒後,依家係唔係一般都得個靜電袋裝住比你,連膠紙都無塊
捱多陣轉3600

2600x full load 1080ti

2700 4.1GHz 1.375V
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞