amd cpu&gpu 用家 交流 #5

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
我代同事收
真毒魔法師黎
係咪針腳斷左針
叫佢搵me
等me同佢hehe
岩岩又開得返 但卡關係d15 d縲絲到 好撚煩呀
cpu 開番就冇咩事了

淨係上到一邊
隻d15 我都玩左陣先裝到
要一邊上到一圈
就要即時上另一邊 又係上一圈
不停左右左右先得
一邊上得太多會拉起另一邊

嗰陣搞左幾個字先搞得掂
我另一邊上扣具先再裝上塊板搞掂左, 其實又唔算好靜 不過散熱效果幾好
唔叫靜?
用ippc 表示
想請教下各位 :我想由intel u 升級上amd Ryzen U.
而加張list係:
Ichill ddr4 8GB 2400 x2
RX570 4GB gddr5 (1060)
Crucial BX500 480GB SSD
Cryorig C7 風冷
Intel I5 6500
Msi Z170M mortar
Cooler Mwe bronze 550w

想問如果要升amd, 建唔建議?!除左U/底板要換 其他係咪都用到?因為見到page1寫ram要3000
冇我想像之中咁靜
都算係咁 始終有個摩打
等7nm zen 2 出好D
ces2019會公佈詳情
剛剛自己砌完部機,bios setting default and auto, 但發現粒U就算無野run都長期1.42V , 4070Mhz, 但佢又唔係長期係4070Mhz, 一時4070一時3600。想問係未粒u出事?

CPU: Ryzen 2600x
Board: MSI B450M
RAM: G.Skill Trident Z RGB DDR4 2x8 F4-3200C16D-16GTZR
cpu pbo自動超頻來 不用怕
但我BIOS 咩都冇set過
X 系列cpu原廠預設左開啟pbo 自動超頻的
咁我今晚返去再睇下先。
咁我好唔好disable左佢,成日見佢係4.1Ghz同3.6Ghz 跳黎跳去?
intel 機都有哩隻boost
應該由得佢自動都ok
pbo 係更aggressive
因為non x 都有呢d boost 但冇超咁勁
其實最怕佢傷硬件
唔傷嘅話我都由得佢自動
用到你換粒u都未必壞
咁繼續自動boost
睇record 佢試過boost 到上4.35
單春姐
不如換個好cooler
全核4.2 好設過
用緊d15 啦
今晚返去fix 死佢4.2 先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞