amd cpu&gpu 用家 交流 #5

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
其實係咪 vii hero 最好 ?
幾年前用msi , 試過每個月壞一次

新蛋買 抵唔扺玩
電子野都要夾八字嘅
以前壞過就唔好搏啦
amd cpu係咪一定要ram過3000?
r5 2600x
ddr4 2666mhz 8g ram一條係咪垃圾?
如果我overclock上高啲又得唔得?
利申 第一次用amd cpu 唔識要夾ram,急住用砌左部,冇特別要求咩ram,可能被人水左
夾既先上到3000
唔夾2600比多你啦
平得咁少
一有咩事你就知味道

新蛋買 asus c7h,
不如買港行 msi 塊 x470 m7 (1.9k)
或者寧願加多少少買返港行 asus c7h (2.3k)
唔洗可能啦
簡直不知所謂添
ching 又講得啱
好啦 睇黎都係要走轉黃金
我係買Klevv BOLT 8GB DDR4 2666MHz Gaming Memory Ram
motherboard b450
工作管理員同cpuz寫有2666係咪ok?
個職員俾list我我都有check佢amd都support先買……
OK
Amd 預設2條會自動上2666
我……我得一條ram……
下次放落#1?
https://youtu.be/EaOvBLFtMBo
1. MSI A-XMP有2個profile。 Profile 1係試過市面大部分RAM 比較AMD 同 INTEL 平台的落差得出的結果
2. AMD本身set RAM speed保守過MSI
3. APU 的B通道比較弱
4. 所謂AMD專用/INTEL專用只係在相應平台測試過穩超,係另一個平台可能超得無咁勁。同埋貴在有人幫你篩選同測試過
如果出現ram超頻不穩定 可以調整到2t mode
1T講RAM timing 一定要兩格兩格上eg. 13>15/14>16
2T就可以13>14 14>15
MSI 版?
MSI版1條都自動幫你上2666
https://youtu.be/EaOvBLFtMBo
係gigabyte b450 aorus pro wifi
新post再加
你CPU-Z memory>Timing>Dram Frequency 係1333應該就係2666
希望我買錯個條都可以有3200
1330.2 同1330.6 MHz咁轉黎轉去
都上到2660啫係正常?係咪唔洗再買新嘅amd 專用ram?
之前black friday newegg 2700x $2100
你睇聖誕有無好過
1.正常
2.所謂AMD專用/INTEL專用只係在相應平台測試過穩超,係另一個平台可能超得無咁勁。認證只係確保條ram係AMD平台行到標示的速度
3.想有performance gain係DRAM frequency >3000/3200 MHz 但你個條ram未必能夠超到3000/3200
<後藤弘茂>基於Zen2的64核CPU Rome為什麼採用CPU與I/O分離的設計
original link: https://pc.watch.impress.co.jp/docs/column/kaigai/1156455.html
中文版翻譯:
https://www.chiphell.com/forum.php?mod=viewthread&tid=1937505#lastpost
等唔等zen2 先砌機好呢
而家就快到2019 q1
正常等ces 2019先知zen2 ryzen 咩規格同埋幾時出
zen1 同 zen+ 由發佈到有得賣 隔左幾耐
ces 1月9 就開始
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞