amd cpu&gpu 用家 交流 #5

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
我意思係你去到4千幾呢個價位2070抵啲
如果3千頭都可以考慮Vega64
另外,你$4100係港行新貨?
CPU: AMD Ryzen™ 7 2700X
Motherboard: MSI B450 GAMING PRO CARBON AC
RAM
Display Card
HDD: WD Blue WD10EZEX 1TB 7200RPM 3.5
SSD: Samsung 970 EVO Series 250GB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
PSU: ANTEC NEOECO II SERIES NEO-ECO2-550 550W
唔好意思,手快快未打曬就出左 我想請教下依條list, ram可以有咩選擇,而display card係咪任何一張1070ti都可以定係有咩其他提議? 會超,主要用黎打機,e.g: city skyline
會超?
cooler?
mb 唔sure 要check 下邊塊供電夠好
新蛋 vega 64 $3100
所以問佢係咪行貨?
行貨扣左3隻game當俾貴100~200買信仰同所謂的本地代理保養,前題係賣得出3隻game/你啱玩
係行貨
行貨既 睇你鐘不鐘意果3隻game先
超完ram 試埋超u
ryzen 5 1600 ab350 gaming 3
上網爬左陣文 試緊

cpuz 核心電壓 1.332v 係咪睇呢個?
見到ryzen master 寫 cpu 電壓 1.2375

而家 3.74GHz
溫度83.5 原廠stock cooler
aida test 10 mins 無hang 機
溫度正常?仲有無空間上3.8
原廠stock cooler 不要搞超頻
會有咩問題
上完2*16
但上唔返3600c16巧唔開針
雙面ram die 本身難超正常
遲下睇下zen2 imc了
2*8唔夠用呀
ryzen 3200 fps增幅最多 再上只有多5~8fps 加
3466c15上到既話就係
但而加最多3333c14
是但唔玩了
落到成1.55v都上唔到3600c16
Ryzen 5 2600 1.4V電壓 上唔上到4.3?
zen+ 人手上最多4.2
2700x 4.3@1.41v
體質好另計
普遍體質係4.2~4.25
超到縮哂喇堂清
會超建議上x470
粒1600(x52)加1080ti玩BF5成日跌fps到7x-9x諗住最近凍試下由3.75ghz@1.3v上3.9ghz1.38v點知佢打到BF5過到3D mark但係燒p95,aida64燒5分鐘左右就freeze 都係降番落去算,用垃圾msi b350m GamingPro 都係唔搞咁多野 睇黎1080Ti 玩BF5想鎖到100fps都係要換u
有需要就換 反正不會強制你只可以用一間廠既產品
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞