其實啲人係咪唔知Emirates人工高過垃圾CX成倍?

231 回覆
479 Like 35 Dislike
所以呢 既然份工咁閪
國泰出得十幾k更加係狗也不屌當你唔係人
樓主一定係EK最索嗰個 英文一定好好 有份爽工好葡萄
上面已經講左, 屌吓吓有三萬,cx班雞仲洗祕撈?

其實本土航空公司閪就閪在basic flying hours (70 hrs)當basic salary, 所以有局外人以為一入就人工過2萬,但其實冇。

因為當你飛100 hrs, 人工係basic salary (70 hrs) + flying hours (30 hrs) + allowance

變相個basic salary係最低飛行時數,換句話說姐係冇basic salary

所以以空姐要體力勞動,倒時差,要識兩文三語同safety rules,又要grooming真係有啲underpaid

15-18k同高級餐廳waitress價無異,要做就做外航啦,起碼人地個basic salary係真係有

SQ都有25k,但冇dorm包,同啲rules好on9好strict
多謝喎
同埋個條友係港大商科畢業
所以d mk雞考唔到正常 英文水平可以有幾好?
唔好怨人600個揀20個
揀200個都唔會揀到班mk妹
唔係淨係實際銀碼事

除左25 - 30k 人工,仲有好多side benefits,以大學fg黎講,工作唔局限係office打字已經係件開心事

同埋多數人都係抱住玩兩年心態

咪當有錢收咁去個exchange囉,完全guilty free,個個去outlet屌個prada都仲得
true 咁先好,維持到高水準,起碼唔係阿豬阿狗ive仔都入到,張機票貴啲都值啲
全球最佳航空
Sq第一
Qr第2
Ek第4 高過因航2位
個個indicator個ranking都有差異,好似大學咁,shitty有時都高過cu啦,差在係大家心目中有冇認受性姐

p.s 之前有睇第個indicator話中國海南航空高過EK添,咪得啖笑
樓上有人講到ek幾唔人性化
Cx工會幾幫得手咁
得罪講句
Ek點衰都係成班鬼佬鬼妹做員工
佢地冇華人奴性文化 有唔妥就即刻反你台唔揀你間公司啦

Cx個工會就係建基於香港奴性文化而起ge改良版 工會
有咁好就唔洗年年扮罷工啦
哈, 香港果D 就唔想當份工係career 做幾十年咩
實情係歐美公司極難用年紀大去炒人, 如果俾人發現賠錢賠獲金, 分分鐘俾人罷搭
但cx阿豬阿狗 英文中五程度都請
所以真係比到人專業而唔係花瓶感覺
至少出起事上事有個有料ge人幫助你
所以人工都係正比
算係咁啦,係開頭training少啲錢,train完有20k up仲想點?大把fg都冇呢個人工啦
已經高過唔少香港航空業公司嘅mt了
你有見到外國有公職人員/公司員工罷工
但有冇見人地年幾就罷一次工

罷得咁密都唔知係做show 話你聽間野聽民意
定係證明間公司真係咁閪
就係冇20k up啊陰公,上面計左cx 飛100 hrs (要求最少飛70 hrs) ,計埋allowance都係$18,000 因為所謂嘅底薪就係強制要飛夠70 hrs嘅鐘錢

隔離post有個cx空少都講自己做左6年有$30,000,喂6年起碼都升上去business啦嘛

下下計飛爆鐘,layover時懢錢食杯面咪有2萬up

屌如果本地薑唔係惡做洗開呢個post對比咩
好似cx係真心閪,但俾班mk洗乜咁好福利 但差福利有啲quali既人又唔會去做,咪強性循環囉
base in Dubai 緊係高
base 返 local 米食公價
多成萬銀一個月,你都咪話唔荀,勤力啲隨時過$35k 香港返工真係賤過狗,重點係香港消費一啲都唔平囉,食好啲都要300蚊一餐啦
言談間覺得樓主係一件連佢口中既垃圾CX都考唔到既酸臭怨婦港女
世事都被你看透
不如google下先啦
出去打份有path既文職屌打做空姐啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞