其實啲人係咪唔知Emirates人工高過垃圾CX成倍?

231 回覆
479 Like 35 Dislike
啱啱係隔離個post見啲人討論空姐份工,心血來潮黎同大家分享下

以新入職黎講:
CX: 底薪一萬,計埋allowance,around 15k - 18k
HX: 13k - 15k
KA: 17k up 主要飛大陸

以上均為正常flying hours

但EK淨係basic salary已經係20k!!!!
計埋allowance係25k起跳,係起跳
仲要唔洗交稅,但要base in dubai,杜拜宿舍包曬所有野,唔洗錢,水電煤乜叉都包

所以我都成日費解如果英文好少少果班大學生做乜鬼CX? 人地求其一架機個business class都屌打CX first class啦

不過如果俾班雞知道Emirates咁好福利,唔知會唔會發癲狗衝呢

但mk妹同整容雞唔洗諗,英文唔fluent都可以收皮,因為人地好L難入,上次香港audition有600人apply,淨係收左17個,明年請早

所以結論係空姐可以係份專業,但咩人咪值咩價囉,起碼班淨係識chicken or beef既mk 唔值,番CX搵存在感啦

利伸:EK, CX, HX 全部有識既人做緊

再利伸:非EK打手,淨係睇唔過眼CX請班雞越黎越豬閪同低質
聽啲空姐講EK難入好多
本地個幾間, 有手有腳識講英文普通話就入到
EK啲空姐正呀
所以都係果句,一分錢 一分貨
要識普通話咩
我上次飛聽佢地講serve大陸人講得仲衰過神者撚喎
絕大部分model樣,起碼氣質擺係到
又唔好咁講, 本地個幾間出啲人工咁少, 空少空姐份工又辛苦到仆街, 唔係人人鍾意做/做得嚟/做得長

好多人做2,3年就走, 流失率好高, 所以就造成有手有腳就做到呢個現象
自然有料嘅有得揀就梗係唔會做本地個幾間
INTERVIEW用英文同普通話IN (好似係)
直頭會睇清楚你有冇咩疤痕呀胎痣呀咁添咖(聽講)
係啊,我嘅意見係CX出得咁少,就預左請唔到優質專業嘅人,到頭來自己公司image咪越黎越差

都係demand and supply嘅問題
base in dubai

睇ig 有條女都係做ek
睇佢training 嘅相全部都係外國同事
英文差d都搞唔掂
好搞笑我個frd入左,佢話入到final round interview有足足三頁既grooming indication,上面寫明唔可以有visible hair on arm and leg

又話如果發現有整容都會即foul,所以佢話同佢一齊in啲韓妹冇個入到second round
但做空姐唔係就係想experience咩,我覺得如果包宿舍就唔拘
咁咪仲好,分水嶺,唔係world no.1 airline咁易做咩
又唔係個個可以做到無牽無掛既
想要經驗但唔代表長期去人地國家
有朋友做新航 base新加坡,人工都25k up
老老實實 如果有樣有學歷英文好 洗貪你個廿幾k咩
都係,但香港果啲唔係都飛足大半個月唔係香港咩?

btw new update, EK有30日annual leaves 叫我地番office等係annual dinner抽leaves既人情何以堪
但有邊份工可以長期去旅行,唔洗paper work唔洗OT,非專科fg有25k?

仲有30日annual leaves,同無限一折機票

我認我葡萄
Uo人工如何?
係呀有30日 但咁又點
呢間公司management真係你想像唔到咁on9
大把crew 一年30日批唔夠一半
邊個叫你用自己career path既頭幾年去同人compare 我真係唔會酸呢d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞