其實啲人係咪唔知Emirates人工高過垃圾CX成倍?

231 回覆
479 Like 35 Dislike
fyi國泰平均飛開80-90hrs, 先得15k-18k
計埋allowance around 20k
我咁講啦,
因龍係沉淪嘅巨龍, HX係初生之犢
畀多十年, HX頭批CADET上到CAP, 到時HX有望成為本地FLAGSHIP

講講下好似真係要搵定後路
base外國貴先正常
做EK既最好識多幾種語言
QR ? 夏天咁熱點生活
QR 係咪真係好似坐監咁?
Btw坐過一次 service好好
你不如問下人先9UP
CX 計晒所有, 有2萬UP
坐完EK都覺得QR service好d
係坐監咁架 好撚多規矩
多哈又冇杜拜咁發達
離開沙漠/留係室內
冇可能,佢計係包埋allowance

basic salary $10,000之前已經講過

有frd做3年仲要舊制先得20-23k, 呃你做咩

人地EK一入已經25-30k, 點比?
屌,你計每個月chur盡飛110hrs咪有

我地講緊新入職平均數

cx hx 冇basic salary, 所謂basic salary已經係flying hrs + ground duty

vary嘅數係allowance only, 你先咪9up
Qatar啲規矩好誇張

dorm有打卡機,飛之前24小時一直要stay in dorm

又唔俾拍拖,一但結婚即炒
屌你唔識咪鳩UP 上面明明好多人答左你又唔信
淨係講HX 都話係BASIC SALARY 8000
+ flying + ground + allowance
後面3 樣野都係vary 呀,你死撐夠未屌
樓上有講緊話新入職?

"fyi國泰平均飛開80-90hrs, 先得15k-18k"
我剩係見到呢句, 咁"平均"CX空姐係咪搵緊2萬UP呀?
有冇睇篇文話basic salary係包70hrs?

姐係70hrs up先一個鐘多$108

點計到$20k up???
第一個post就講以新入職講

喂你吓吓撈亂講全公司不分年資既平均數,咁香港所有公司計埋director ceo級嘅人工咪個個平均有30k?

邊有人咁計
唔洗24,12個鐘姐
拍拖冇人理你 ,男女男男女女都好
係結婚就真係要問左公司先
有冇睇篇文話basic salary係包70hrs?

姐係70hrs up先一個鐘多$108

點計到$20k up???
講緊HX
底薪規定每月飛行工作70小時,入職時薪大約108元。換言之,70小時X108元=7560元。

底薪及時薪也會隨着年資調整,年資較高的,時薪達350元。70小時以後的工作時間,就按時薪計,即是多勞多得。

閲讀理解U左?
問咗D 空姐FRD啦, $108 呢個FIGURE係未過PROBATION
同埋仲有GROUND HOUR 係 ($108/2)*GROUND HOUR

過咗PROBATION就 $130
OK, 計你$130/hrs, 你話平均飛100hrs

$130 x 100 = $13,000

allowance 當俾你$5000一個月

咁係咪$18,000啊?

人地未計allowance $20,000啊 (計飛90hrs)
加埋allowance $25,000,係咪飛少10個鐘都多你$7000啊?
所以呢? 我一直冇話CX好PAID過EK, 完.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞