其實啲人係咪唔知Emirates人工高過垃圾CX成倍?

231 回覆
479 Like 35 Dislike
所以唔明你話好易過$20k係點計
let me make it clear.
新入職的確係15-18k, 入職2年後2萬UP
ok?
咁由篇文一開始就講緊新入職黎計嘛

咁人地Emirates 2年後都唔止2萬5起,個個月都多cx hx $10,000喎

好啦, clarify完就唔嘈啦,我地繼續討論EK FA係咪荀工吧啦
人工對比本地公司係高, 但都要睇番當地消費物價指數
呢樣就唔清楚, 要問番樓上兩位係中東生活嘅空少空姐
真心成日聽到啲人話大學畢業之後即刻去做空姐 大佬人哋唔讀書都入到你咁樣算唔算浪費左你個degree
其實本土航空公司閪就閪在basic flying hours (70 hrs)當basic salary, 所以有局外人以為一入就人工過2萬,但其實冇。

因為當你飛100 hrs, 人工係basic salary (70 hrs) + flying hours (30 hrs) + allowance

變相個basic salary係最低飛行時數,換句話說姐係冇basic salary

所以以空姐要體力勞動,倒時差,要識兩文三語同safety rules,又要grooming真係有啲underpaid

15-18k同高級餐廳waitress價無異,要做就做外航啦,起碼人地個basic salary係真係有
咁有咁多假同可以免費周遊列國又係福利黎既
好多人都唔鍾意relocate
做空姐根本就係貪圖有得周圍飛同吊金龜姐
使鬼專業資格同career path
星航都差不多pay,好多CX空姐跳去星航
當然人地揀靚女啦

我都有個最班幾乎最醜嘅女同學入左CX
好似話世界各地外國人審美觀唔同,香港唔靚可能鬼佬或者中東佬buy,流失量又大,所以豬扒都殺。
但星航好嚴,啲rules同qatar差唔多閪

哈,咁啱嘅我都有個自信豬閪同學入左cx

cx啲員工都話宜家有手有腳就請,公司又貪平,出萬中可以請到咩好嘢啊

長期咁樣真係自己玩自己,ranking係咁跌
Ek真係成個聯合國咁
見到個fd做緊英文差少少都生存唔到
物價會貴過香港
但平時買野多數係outstation買
公司包住宿
返工又有巴士接送
慳好多洗費

當然如果鍾意夜蒲另計
最正係佢仲有張cabin crew platnium card
杜拜啲grand night club同luxury restaurant都有折
痴線 個公司文化真係幾outgoing
btw 我個frd個Emirates員工dorm有露台,有自己廁所(suite),兩個人share一個apartment

樓下有泳池有gym room, 仲對住沙灘
去渡假咁款
有時覺得英文唔係最重要
大把英文唔係咁好既crew

樓上有人講會俾人恰
其實係真係文化差異
因為亞洲人多數少出聲少駁咀
你唔出聲 有d仆街就真係乜都俾哂你做
通常得亞洲crew係咁應callbell
其他鬼係galley吹水
所以outgoing啲同適時say no係求生之道
講咁耐仲未有人upload ek空姐相既?
純文字討論已到達出神入化境界
我唔係要google果d demo相
係要睇ig果d
Comment 完全一樣
成日outstation 買餸 因為沙漠既野又貴又唔新鮮
唔鍾意夜蒲既crew係可能會儲到錢
啱呀 有時唔想鬧人就要死死地氣自己繼續做
不過有樣野好係 seniority 一定冇亞洲航空公司咁誇張
唔使叫人阿哥阿姐 仲有食野搭車通常都經理殿後
醒你私家貨仔

Ig hashtag emiratescabincrew大把啦
屌 唔做空姐咪又係做office豬閪工
幾時有愈黎愈呀 CX不嬲都係豬西做架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞