其實啲人係咪唔知Emirates人工高過垃圾CX成倍?

231 回覆
479 Like 35 Dislike
HX 計埋ALLOWANCE 一定過17K
點會13-15 K
我明 有兩件醜到有今生冇來世嘅同學做緊
聽個frd講basic得8k, 飛去邊allowance仲多過basic salary先?
agger
你估個個鐘意離鄉別井咩
你知既野你估人地唔知
HX 人工 = Basic + flying hrs + allowance
巴打你計少左FLYING HRS
你下次都係問清楚你D FD 先啦
分享下姐,等啲人唔好覺得cx就係top
係連登 所有空姐都係雞
應該無人覺得係Top
因為成班臭雞唔夠勁囉
識幾句以為自己abc
人地唔夠料咪入其他
唔好諗到咁美好, 我未入行之前都好似你咁天真咁傻咁諗

長期去旅行 > 你見班空姐落到機去邊到邊到玩, 其實係佢地休息時間嚟, 樓上都有講到LAYOVER TIME有幾少, 正常人飛完長途會攰到一番酒店就訓低

唔洗PAPER WORK > 空少空姐係真, 但機師飛之前都有好多PAPER WORK做

唔洗OT > 睇天氣 睇空管, 班機DELAY我地咪OT緊囉...

你覺得25K對呢份工係OVERPAID, 又咁好搵, 你唔試下去做?
吹咩鳩野奏
講事實又吹奏

你自己問下你D Fd
無port sick bank in 加allowance 幾多錢囉
好似頂層咁講啦

"HX 計埋ALLOWANCE 一定過17K
點會13-15 K "

得13-15K, 搵份文員工朝9晚6仲好做啦, 洗鬼做空姐咁on9
邊個話overpaid 閲讀障礙?

我係講睇下人地外航好福利幾多,叫啲有心做嘅人冇去on9 cx啊

屌份份工都有辣有唔辣啦,唔明啲空姐(尤其本地飛雞)成日係xx secrets到申啲咩,係你嘅工作就要投入好好做,係基本專業
同埋HX 開始轉型啦, 買咗A350飛長途, 而家仲學因龍搞CADET PROGRAME請本地機師, 趁因龍炒燶油, 搶MARKET
有啲FRD都話諗住跳槽 (當然HX唔係首選)
"但有邊份工可以長期去旅行,唔洗paper work唔洗OT,非專科fg有25k?"
"屌份份工都有辣有唔辣啦,唔明啲空姐(尤其本地飛雞)成日係xx secrets到申啲咩,係你嘅工作就要投入好好做,係基本專業"

呻下又唔畀
你返工有咩辛酸記住唔好同人呻
我有見佢想轉型 請啲出名kol/ travel blogger坐佢business/ first class

利申:做PR firm, 啲人話其實幾好坐

但唔係我偏見,HX再點玩都冇CX好,CX再點衝都冇EK好,無論係硬件定軟件
淨係睇Emirates當台灣同香港係支那已經唔使諗
即係你個basic 係計埋如果飛90個鐘啦
中東個幾間都係興chur到你盡 咁你咪多flying hours囉 咪搵得多國泰少少咁囉
EY? 聽聞cut左好多layover

岩岩入職好似無20k
肥咗嘅FO SO, 呢個係真
但只係少部分
好大部分係由外國請嘅機師
同埋有少部分係高薪挖角嘅CX大粒佬
冇話唔俾 係冇佢地講到自己做份內事好撚辛苦好慘咁姐,人地做消防做護士有冇咁嘈啊?

幾可聽到消防話:「屌,入火場救人好撚危險。」

又幾可聽到護士呻:「屌,幫病人執屎好撚污糟。」

工作份內事入行前就知,你屌住做咪又要做,閪住塊面做咪唔專業囉,吓吓都抱怨咪乞人憎囉

自己去cx secrets睇下啲空姐嘴臉係咪抵俾人屌飛雞先啦
再過少少
不過公道講句 呢度包住包交通又係慳唔少既
做國泰你日日返機場 交通費都好大支出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞