其實啲人係咪唔知Emirates人工高過垃圾CX成倍?

231 回覆
479 Like 35 Dislike
其實個post嘅主旨係如果有能力去in Emirates吧啦(只限英文流利嘅靚女),同埋好心CX management反省吓自己啲囡點解會俾人笑係雞係豬閪

用賤價濫請咪收皮囉,賤價都照做咪傻閪囉
入到先算,600人請17個,MT咁款

啲人出年狗衝到2000人咪最多請50人
先唔講要去杜拜base
公司文化已經同香港airline唔同
當然有d人會鐘意 但會難適應
同埋management其實好差
唔講以為生活緊係第三世界
好多香港公司一定唔會發生既on9野

聽落就好多福利
但係其實並唔係你地想像中咁好
例如healthcare已經係一個問題
但我見ig都有啲一睇就知整過容嘅韓妹入咗ek
btw ek定qatar好似痴線到生一粒暗瘡都唔比你飛要你請假
純英文in
EK呢啲中東公司, 女人有咩人權可言
有冇details或實際例子?
你都自己答咗自己 港女英文屎邊有得揀
認真同你講,好多fg去做,起碼識八個做緊cx/hx
通常請人果d係鬼婆
佢地審美觀同我地都唔同啦
同埋我唔覺得會好似樓主講到咁注重外表
大把唔靚-普通既crew
你講有暗瘡唔俾飛 應該係Singapore airline先咁癲
有個問題就係中東三寶d機好撚臭呀

呢一點已經有一半港女已經頂唔順
靚唔靚就真係見人見智,但談吐舉止要得體就緊

起碼杜絕mk雞/豬閪扮上菜嘅情況
唉香港市道咁差,25k 係 assistant manager價啦嘩,做到AM快極都25,26歲啦

屌EK就真係隨時飛爆下鐘,賣下duty free過35k,隨時高過我manager個價
公司話就話有醫療保險 有免費診所提供
但入面既醫生護士真係唔可以同香港比
經常斷錯症 亂俾藥 而d藥係要收錢既
所以好多人都寧願唔睇
或者自己食成藥

同埋記住呢度唔係香港
唔係周街都係診所
睇個傷風感冒一定唔只三幾百咁少

醫院就全部私人 質素又差
如果嚴重d要睇專科 都要等公司既醫生批referral
又因為好多人唔信呢度既醫生
會寧願拖到有假先返自己國家睇
25 26 歲只係畢左業三四年咋喎 就已經追返加有埋條path
你三四年買到幾多張一折機票
嗄,杜拜唔係好有錢好發達咩
btw你個名
絲打做緊EK?
屌真心? contract到寫到明,有冇得同佢嘈

btw知唔知佢啲layover pattern多唔多48hrs?有冇多過cx咁?
之前有個同學做左1-2年左右quit左
話好少香港人
成日比人地圍威喂歧視. 比晒d野佢做咁
(呢樣就好似唔止ek, 聽過做ana既都有類似)

不過佢最頂唔順係個國藉比人寫做china
Hong Kong隻字都唔見左 變左支那
杜拜你住落就會發現有幾落後
有人話去杜拜做乞衣都賺十幾萬

呢度大把印巴建築工人日做十幾個鐘
講緊天氣40幾度
都係得一千港紙人工
但有幾可留係杜拜,同埋25k up人工包埋 夫復何求
Cx有公會 又有勞工法例 點同
Ek既宗旨係 你唔鐘意咪辭職囉 大把人想做

Ek同其他中東airline出名短layover
基本上全部24個鐘 飛澳/美十幾個鐘機 都係24
EK真係有咁高人工咩? basic過20k會唔會太誇張
講開中東airline都係一擔擔 係好似好好福利
但係保障勞工d法例唔會覺得好過香港
Layover短到仆街 飛完14-15個鐘都係得24 hrs layover

利申:係杜拜隔離做緊
咁cx一樣啦,cut鐘cut allowance,幾可見48hrs,買少見少
官網都有寫明,basic salary 90hrs/20k up excluding allowance

計埋allowance 預 25-28k啦

飛爆鐘仲fat fat

同埋仲guarrantee layover 酒店 4星或5星

算啦layover邊到都差不多咁差
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞