脫髮救髮。食、幫買、植髮、織髮謬誤討論暨你問我答 (11)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
如果你睇醫生 個醫生開咗 minoxidil 你
奉勸你千祈唔好亂用
你用完停用 你會後悔
我係過來人 用過兩星期已經頭痛都仆街 果個月m仲要無啦啦唔準 真係唔舒服到要停用
自從停用果個月打後(其實都係半年前), 我d頭髮就越嚟越稀疏 疏嘅速度快到驚人 冇得變返以前咁 就算變都有撚排搞
我想講嘅係 女仔要小心d用呢d產品 唔好盡信個醫生
而家好多西醫都係求其了兩了你個頭就開野俾你搽
半年前就係無知, 冇做清楚research 就亂用, 雖然果時個醫生大大聲同我講 搽完無副作用,只係個頭睇落會笠d
結果救都救唔返 而家去搵咗第二d媒介幫手 偏向中 keep 著每日搽野同一星期做一次治療 做左幾次頭髮已經粗咗 但都同半年前仲差好遠
所以我一直好嬲自己點解咁粗心大意亂用亂信人,絲打你加油
多謝你 咁你去個間中心做個啲療程大約幾錢一次
起碼半年至九個月先會起效
起碼半年至九個月至會起效果
止到已經好好
唔好亂信中心呀
洗頭水冇用
留 tg
我都知有好大機會比人呃 但我其實最主要係想睇下check下我脫髮係咩原因 想consult 下先
噴或茶ok嗎
睇鬼佬壇好似話麻麻
我知道 某啲你Google一search置頂嗰幾間 我諗你愈千幾蚊一次,係痴線, 佢仲要你一個package咁樣買 即係起碼你要拎幾皮出嚟
某d出晒名唔得 史xx , dxa 唔好倒錢落海
妍x 德x 有認識過絲打ok 但都係睇體質 唔一定得
廢事講太多 唔想俾人以為我係打手

至於你話想知原因 個人立場覺得 而家d西醫求求其其了兩了睇兩睇你個頭 都係靠問診同肉眼望 可能我嘅經驗唔好 所以都係建議你問下多d人 搵個岩嘅醫生睇下 因為女仔脫髮嘅原因真係好多 而中西醫嘅角度都好唔同
就算去果d中心做consultation 其實佢都係照下你個頭 用份問卷問下你d生活習慣 食煙飲咖啡佢地都可以當係脫髮成因 係咪主要就心照啦, 大把人食煙飲咖啡都大把頭髮

最後我想講嘅係, 搽任信野之前真係要諗清楚, 真係唔好亂用, 搽minoxidil 你預左搽一世 一停用就仆得街, 理解好佢幫助你治療脫髮嘅原理 先好去做 唔係真係太嚴重就唔好亂咁搽野!!!
有冇人可以答吓我
唔該
其實藥劑師話半年先見效,
會唔會係要等半年甩哂舊頭髮先再生出黎?
請問有無巴打試過仁安醫院植髮?效果如何?
我係巴打 今年21 肥仔黎 油性頭髮 近呢兩三年頭髮開始薄但就冇髮線後移 我相信係遺傳黎 老豆個邊D親戚都係禿頭 搵個下資料好似叫脂溢性脫髮 依家有keep住盡量食清淡D 訓夠D 同飲黑芝麻水 雖然依家少左甩頭髮 但仲有冇其他方法可以令頭髮變厚D 我想重拾自信啊
我覺得自己噴左兩星期已經噴壞晒d毛囊
想問買藥一定要醫生紙?咁點解上網買到
準備買Finax見佢唔係貴Finpecia好多
十年巴可唔可代買生髮水
我想問如果每次洗完頭都大概會甩三十幾條頭髮,係咪算好嚴重
想平食保烈治一開四或一開五
好過食印度D副廠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞