脫髮救髮。食、幫買、植髮、織髮謬誤討論暨你問我答 (11)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
我就係頂唔順先唔用
同埋我用之後先知要用一世
諗住快快手停用冇咩事
點知就賴野
植頭髮幾錢,安唔安全同痛唔痛嫁?
我都係咁樣甩,依家先開始食藥
食藥揸藥水都係為咗唔甩先用,點解要驚停用會甩番晒?
我都轉食左尿適通無再用外用
但停外用呢個副作用真係唔知去到幾時先停
咁會點選擇 再用番?
尿適通有冇副作用
其實都係
我轉緊其他野 (50惠)
算係禁著咗 一日變返甩10條
前派係3 40條
當初睇醫生 畀5%我搽嘅時候 真係乜都唔識
個醫生只係話我好初期脫髮 俾咗5%我 話冇乜副作用只係搽完笠d 同埋要keep住搽三個月先見效
其實笠都唔係最大問顯
但女仔搽完真係keep著好頭痛 果個月仲要無啦啦嚟m唔準
所以停用咗 點知連續幾個月甩得仲勁

其實我唔係叫大家唔好用
只係想同啲仲未用嘅人講要諗得好清楚先用 尤其係女仔 女仔脫髮真係有好多原因
男真係冇計
3. 個人經驗 一開始會春袋痛 冇晨勃
之後好似變翻正常 朝早一樣硬

4.鋸棕櫚會抑制曬一型dht同二型dht
幅度大概係30%左右
同保記效果類似

保記減嘅係7成左右嘅二型dht
你身體仲有一型dht (一型會影響頭油,二型主要係毛囊)
另外雖然dht跌
但身體嘅free T level 會上升15-20%左右
你嘅peak performance 會下降
但如果你唔係頂尖運動員就冇乜大影響
外國論壇有一部份人話難gain咗
但有一部份話冇影響一樣有gain
原來女人揸m記會頭痛
甩完過多排應該會正常返既 我諗
或者買支2%噴下
我都諗緊呢個問題 停用左 狂掉完 過一排會唔會正常返
我情況係咁
1. 未去到禿,係頂如果唔梳好d, 好易睇到頭皮,而且兩個轉,睇落好似好少髮量
2. 未到m額 但整體髮線係後左
3. 洗頭 甩10 條,起身枕頭又甩10 條,甩既頭髮都係一節手指長,而且偏幼

咁既情況係咪應該食得保記預防
比我唔會食住
因為一食要一世
唔係話毛囊死左,就冇得救咩?
我都未禿,但女朋友話我前額開始稀疏,好易見到頭皮,自拍影相又核突,開閃光燈直情個頭反光

我寧願食住先,等哄完條女結左婚就任佢甩算
或者洗十幾萬蚊去植髮
你都未禿姐係唔肯定係唔係雄禿

稀疏到咁都唔係禿?
定係真係要睇咗皮膚科醫生先
唔一定會有 醫生都冇講 純粹係我個人經驗
先唔講嚟m 因爲嚟m有好多因素影響 例如壓力
但頭痛 真係搽果排先有
唔再亂咁搽 見過鬼仲唔怕黑
可能再睇多次醫生再問清楚
反正本身除咗頭髮之外 仲有野要去睇皮膚科
有其他絲打叫我睇某間活髮嘅center 係有效果
不過呢到唔講咁多 mon 開post 知道對於雄禿係好難有幫助
共勉之
呢層要問醫生 十年巴打解唔解答到
用左幾年minoxidil,最近覺得甩得多左,開始諗要唔要食埋finasteride,但對性功能呢樣副作用仲係好困擾,有冇過來人巴打分享下經驗

因為本身性能力都唔係好,怕食完真係會唔得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞