[多字少圖]《青瓜》西藏行

228 回覆
31 Like 7 Dislike
包車,好撚貴
絲打請update
旺堆師傅同青瓜講呢間甜茶係成個拉薩最出名,亦係最正宗嘅。
仲請大家食牛肉麵(青瓜個碗係豬肉)。
甜茶係好似奶茶咁,不過唔洗落糖已經係甜,青瓜好鍾意飲。
麵就麻麻地,唔係因為唔好食,而係青瓜本身唔鍾意食淋嘅麵。

順帶一提,茶館可以成壺茶咁買,亦可以一杯一杯咁買。
你俾一蚊人仔個服務員,佢就會同你倒一杯,如果只係想試少少嘅朋友,可以準備啲散紙試下。

旺堆話,西藏人返工前或者放工,都會去茶館,可以一班人吹水吹成日。

以前未咁城市化之前,西藏人悠閒到九點十點返工,可能兩三點就放工。
依家唔同喇,但悠閒嘅心態係依然,只係社會嘅步伐完全改變。

茶館係好多人,但得好少服務員,行半自助形式,其實西藏好多地方都係。
執拾、拎杯、點餐好多時都要自己黎。
所以唔好介意污濁,冇人服侍,大家將就一下。
青瓜另外一個新發現,係西藏嘅餐廳會有人入去行乞。
青瓜係小昭寺隔離間餐廳食飯時已經見到好幾個。
佢地有啲會拎住本簿同要錢,有啲會賣野。
青瓜過往於大陸行乞嘅知識係:千祁唔好俾,因為一俾就會有一大班人走過黎。

但係拉薩,莫講話鋪頭冇趕呢班人,甚至大部份人都好主動俾錢。
俾錢嘅人未必衣著好光鮮,甚至有啲同個行乞嘅人差唔多咁襤褸。
但每一個眼見嘅人,佢地都願意去俾錢,而且係每個都俾。
如果唔俾,佢地拒絕嘅方法都係好友善。

相對之下,青瓜同朋友唔識點做,唯有係揀扮睇唔到。

茶館,行乞嘅情況更甚。
旺堆面對呢啲行乞者,部份會拒絕,部份亦會俾錢。

青瓜忍唔住問旺堆:「這些行乞的你們不會趕嗎?」

旺堆話唔會,佢話大部份人都唔會趕。
旺堆:「都是抱包容的心態,他們不是搶啊、騙啊,只是買一些小東西。我給他一兩塊錢,對我們來說算是甚麼,但對他們來說就不一樣。」

唔記得講,旺堆係一個佛教徒。
青瓜同佢講,好多人就係乜都唔想做,諗住伸手就拎錢。
旺堆:「這是你認為的,你覺得的,但可能他們不是。這些人的確是越來越多,但大部份還是需要幫忙,而且這些也不是太過份,沒有逼你給錢,你不喜歡就婉拒,但我們不會趕,當是積福幫人。」
佢再講:「很多你以為的事,害了你一輩子,很多時候,眼看到的也未必真實。」
OH SORRY,第一次寫,會改善下。
同你差唔多。
但我冇去到納木揩,封左。
SORRY,因為就快要出發去下一個地方,成日準備行程整其他野完全冇時間寫
旺堆司傅,係好多大道理,係呢個旅程,為大家上左好多堂好寶貴嘅哲學課同反思。
唔知大家同唔同意,但係青瓜的確覺得好慚愧,當大家都企哂道德高地,話人「飯來將手」嘅時候,一啲最簡單嘅良善,可能大家都唔記得左。
而至少,拒絕每一個人嘅時候,眼見旺堆都係抱住笑容。
其實用「視而不見」作為一種拒絕,係咪已經成日都市人嘅習慣,呢個係一個好好嘅反思,而佢呢一個動作而同講法,的確感染左青瓜同朋友,接住落黎嘅每一日。

飲住茶,食住麵,大家互相了解,方便之後嘅行程。
後日旺堆會車大家去旅程第一站-林芝。
旺堆建議大家今日飲完茶就返去休息,唔好去太多地方,以免攰得濟出現容易高反。
青瓜好興奮同佢講已經沖左涼,應該冇事。
佢話涼唔係唔可以沖,但要注意保溫,可以嘅就拎毛巾抹身。

朋友問旺堆要唔要飲酥油茶防高反,佢話係冇用。
佢話呢啲野都市人都唔係成日飲,突然飲啲怪味野同你講防高反,你信啊?
但佢話酥油茶對於防嘴爆拆就好有用……

由於係冬季入藏,依家入好多景點都有優惠,而去布達拉宮更加係免費(原價一百蚊人仔)。
佢建議聽朝一早可以拎飛去參觀,但因為旺堆屋企裝修,佢話帶唔到大家入去導賞。
所以明日一早,就向布達拉宮進發。
咁就慘D
唯有當要再去多次嘅動力
去一次係肯定唔夠皮
留名 12月底到拉薩
仲未plan玩咩好
各位唔好意思 外遊一星期 暫停更新 返黎繼續
預祝大家聖誕快樂

西藏不了
去過一次 唔會再去了

我上次就一架車八日 最多四個人
實收一萬人仔
Good post lm
同旺堆傾下傾下都五、六點,佢叫大家早啲休息,但本住對拉薩嘅好奇,青瓜都係決定周圍去。
原本以為六點幾嘅拉薩會無咁熱鬧,加埋冬天,諗住會黑媽媽。
但咁諗就錯,拉薩依然人山人海,而且係冇咁早天黑架。
行到七點都依然天光光。

不過係舊城區行黎行去都係個啲野,第一日亦唔想走太遠,結果搵到間有尼泊爾菜嘅餐廳。
叫左個尼泊爾式頹飯,即是Dal Bhat。

係好懷念嘅回憶,但味道當然係比尼泊爾食仲有一段距離。
如果加多杯Masala Tea就好。

朋友就叫左個西式野。

伏伏地。

食完飯八點幾九點,行返酒店見到原來入夜有車仔檔串燒。
不過太飽喇,唯有過幾日再試。
根據旺堆嘅建議,青瓜同朋友應該八點左右去到布達拉宮拎入場券,因為遲左就會有機會滿額冇得入,但由於累積左幾日嘅攰氣一次過爆發,結果到大家瞓醒已經過左八點。

好急趕地行去布達拉宮,好彩大家都係行路勁快嘅人。
點知就到嘅時候,朋友突然發現漏左個腰包。
而腰包入面兩樣好重要嘅野,身家同回鄉證。

但因為已經布達拉宮在眼前,所以大家都決定拎左入場券再返轉頭拎。
其實冇證件係好麻煩,係西藏任何地方你都需要證件過安檢,係拉薩你會見到更多安檢關卡,淨係舊城區已經有好幾個,冇證件你根本冇辨法出入,加上一定要用證件先拎到布達拉宮嘅飛,所以其實好麻煩。

而更煩惱,大家擔心滿額拎唔到飛,因為今次拎唔到應該冇時間再去。但拎到飛亦有一啲麻煩,第一拎到入場券後其實要即刻入場,仲要係指定兩小時內參觀完畢。其次,入場券上會有一個時間,你要係個時間前入場,而如果入唔到,冇得補飛,而每人嘅證件每星期只能登記一次。

不過好彩傻豬豬朋友雖然冇回鄉證,但佢有帶身份證。
而係拉薩,佢地唔係太識分兩者嘅分別,佢地只要覺得係身份證明文件就得。
所以順利地,拎左飛,當時係十一點十分,而我地要係十一點四十分前入場。

結果大家又趕返酒店,來來回回,飛埋人力車再重返布達拉宮,十一點四十五分。盡左力喇。
如果呢件事發生係其他人身上,可能好嬲,但呢件事青瓜發現,真係朋友可能就係咁,幾煩,都齊上齊落,雖然結果未必盡人如意,但團結當贏左。
(補充:其實青瓜做左後路,既然每人嘅證件每星期只能登記一次,回鄉證同身份證即係可以分別登記一次,最多再做多次登記,不過個大家都唔想做到呢一步,想盡力仆返去。)
好多車除左睇日數,多數都係計你一日行幾多哩,你要俾埋行程先知幾多錢,我每人2000蚊/6日
去西藏咩月份去先多野睇
睇下你去邊同想睇咩
5-9月係雨季 但有草原而且空氣濕潤啲 所以係旅遊旺季
3月左右林芝會有桃花睇
冬天係旅遊淡季 人冇咁多 大部份景點/酒店比較平
有啲地方會落雪 但亦有地方因為落雪而會封左或者唔開
Push
樓主有無師傅電話,4月去想揾車拼 2人
推推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞