[多字少圖]《青瓜》西藏行

228 回覆
31 Like 7 Dislike
香港人開內地戶口好麻煩
岀文啦巴打
你確定係巴打?
應該都幾煩 但我開過一次 只有簿仔 冇搞埋張卡 用親戚電話+自己大陸屋企地址 好快搞掂

想開多個中銀卡 係香港申請 中移一卡兩號 但有巴打話 香港一卡兩號 收唔到大陸銀行訊息
地址係最大問題
西藏didi 係必需品
的士會段人頭計
地址唔難有
支持
整個火車入藏嘅過程,其實青瓜好享受。
雖然冇乜野做,但青瓜認為每一個人需要定期擁有一段無所事事嘅時光。
咩都唔洗做,全程放空,然後諗起個掛住嘅人,可能你會皺住眉掛諗佢一日,或者諗起佢而不自覺咁嘴角上揚。

坐下坐下,就大半日過去。
哥哥仔終於瞓醒,佢一瞓就沉睡左幾個鐘。
青瓜同哥哥仔分享去旅行嘅事,哥哥仔話俾青瓜知,呢個旅行咩都冇準備,連酒店都冇,去邊亦冇諗過。
佢介紹青瓜去雲南,佢上次一去去左三月個,青瓜問佢:「你去雲南三個月有咩玩?」
「其實沒有。」哥哥仔講完自己都笑。青瓜同佢講下次旅程會係去北京再入俄羅斯。
哥哥仔話北京都去過三個月,但歐洲未去過,青瓜同佢分享兩年前去莫斯科過聖誕嘅事。
哥哥仔話青瓜一定好多錢,可以去歐洲。
青瓜話:「你一去去幾個月都唔做野,你仲有錢啦。」
哥哥仔話:「賺的錢都旅行了,而且窮也有窮的去。」
青瓜話:「我唔怕窮啊,我怕有錢但冇機會去咋。」
佢好同意,我諗佢同青瓜一樣,怕後悔,多過怕窮。
講下講下,天黑,食少少野,又瞓。
青瓜瞓得好差。
平時旅行都唔會,會好似俾人扑暈咁。
但火車上面,真係好焗,而且好乾。
一個夜晚,不停要起身飲水。

半夜,有次青瓜乾到醒,好驚。
以為高反,因為乾到口嚨好似俾火燒咁,而且手腳好痺。
飲水,深呼吸,拉拉啲手腳,又冇事,又瞓。

再夜啲,突然好光。
瞓到迷迷糊糊,突然咁光,頭好痛,又以為自己高反。
但原來,真係有人高反,但唔係青瓜。
朋友黎問青瓜拎藥。

留言都有人討論高反藥。
青瓜係食呢隻,藥房配。
配左20日,早晚各服一次。
每隻藥都唔同,配藥前記得搵齊資料再問清楚。
連WECHAT、支付寶都冇
去俾錢啲大陸人見我地俾現金都恥笑我地。
努力緊
多謝支持。
西藏俾現金都好comment 姐
仲會載住你周圍兜客
隻藥就咁去藥房話買diamox就得?配足咁多日要日日食?出發前幾日食?20日幾$? 覺得有冇用?
唔該晒,太多問題,之前試過高反好怕
快d走呀 連登仔對wechat同支付寶好敏感

呢到我幫你頂住一個回覆先
收到,我就係用一卡兩號儲值卡開中銀(舊時香港中移動剩落)
但如果開工商要留意,佢手機銀行要send條短信去佢server黎攞sms code, 但香港移動兩號卡係default用香港號碼send sms, 會收唔到變左用唔到手機銀行app,中銀就無問題login password 就ok

不過一卡兩號好貴(我嗰張上網要48/日),返去買張聯通卡轉米粉plan 都只不過5蚊個月(上網就頂盡3蚊日)
d大陸人明明自己先白痴, 真係想打鳩呢d職員
依家改左一卡兩號 每個月只係加多18蚊

仲要你影人頭相 歡樂卡

68+18 幾低玩

本身想轉12x大陸上網1gm限速無限 但一諗咁少返大陸 都係算數
可以哥哥仔一心想去西藏被天葬
Share 用香港數據?定上網要另外比錢?
我嗰張其實係而家cmhk一卡兩地嘅舊版,嗰時包埋大陸號碼
Btw上面打錯左唔係工商,係建行先啱
68 蚊係香港3gb +限速 返大陸上網 全日任上要48 但好慢

轉12x有大陸 1gb+無限限速 超慢

香港變左冇3gb

本身有限sun 128$ 5gb+無限超快
我嗰張兩號係48蚊日,好似無限速,中港數據共用。
但平時返去都係少用,主要剩係收銀行sms用,因為大陸買張移動卡平好多,一日兩三蚊度加每月8蚊 不過就要開vpn
岩岩俾人炒左,想1月去有無得諗?
好多人帶奇異目光問返我:「啊,你給現金啊?」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞