【連登 商業電台 光明頂 討論區(八)】

1001 回覆
24 Like 1 Dislike
點解唔要返? 一陣畀人做假護照
蝈之四維:

偷呃拐騙!????
哼哼, 鮑sir屌美馬prime班撚樣。 自降身價為中國人。
賓州 德州
有d去旅行=嘩鬼放監
好多賓周,又大又細
兩條友真係唔知過去做乜鳩
梁家傑係過去講一國兩制仲未完全消失,唔係蘯然無存,不過無說服力姐
大狀黨班離地撚, 扮得幾好, 同選佢地班離地中產相映成趣。 講左當做左, 做左當得左, 輸左當贏左。 慘得過有班港豬以為, 買左贖罪證投左票就係盡公民責任。
美國政府將 孟晚舟 嘅關鍵證據之一:佢嘅護照、楓葉卡同簽證呈堂,不單證實咗佢係加拿大永久居民,而且有啲行事方式不合常理,不單可以肯定佢會潛逃,而且做嘢方法有如間諜,以後荷里活片寫特務片嘅方式,全部可以改鬼晒。

孟晚舟 不合情理嘅護照使用法

1. 孟晚舟 喺2011年8月同10月分別取得中國護照同特區護照,呢個安排絕不合理,仲要中國護照簽發日期早過特區護照,即係成個 孟晚舟 同時擁有兩本護照嘅情況,係出於中國政府嘅精心安排,並得到香港政府配合,所以呈堂果兩本護照嘅data page係特區護照嘅棺材釘,我鐵口斷定特區護照已經玩完,大家自己執生,因為港府濫用護照簽發安排,係不容抵賴。

2. 孟晚舟 嘅中國護照上出現神根區以及英國嘅entry stamp,我唔知有無跟神根簽證以及英國簽證,但我相信可能係兩本護照併合使用,然後得到個stamp,只不過,呢個唔正常,因為特區護照係可以喺英國同神根成員國得到免簽,好明顯有人gaming the system,特別係令歐洲嘅資料系統混淆。我覺得歐洲國家政府,有必要跟進 孟晚舟 進入英國同歐洲嘅古怪行事方式。

3. 美國係留意咗 孟晚舟 嘅古怪行為好一段時間,點解我咁講,因為 孟晚舟 呈堂嘅US Visa Nationality Code係跟CHIN,美國B1/B2 Visa嘅Nationality Code比較奇,CHIN 係中國護照,如果係特區護照,一般係HNK,如果係BNO,一般係HOKO。可能 孟晚舟 當美國係傻,唔知美國會check果啲gaming the system嘅仆街。

由此我得嘅結論係, 孟晚舟 嘅行事方式有如特務一樣,中國公安部同國安部門,係自以為歐美嘅入境系統有漏洞,濫用呢個漏洞做啲仆街嘢,而特區護照喺呢件事上,應該扮演重要角色,而類似 孟晚舟 同時持有有效中國護照同特區護照嘅人不在少數,所以,大家應該對特區護照嘅前途死心,除非拉晒香港入境處啲人,同埋註銷晒呢啲中國人嘅護照,否則我睇唔到件事有得救。

https://martinoei.com/article/23247/孟晚舟-嘅行事方式有如特務一樣

孟晚舟出入美國紀錄與 I-94

2018-12-11 / by martinoei 黃世澤
孟晚舟案其中一樣有趣地方,係因為公布晒啲護照號碼出嚟,大家可以喺國土安全部嘅 I-94 database 度搵番果條友出入美國嘅情況出嚟,其中最有趣係,孟晚舟最後一次進入美國嘅 I-94 紀錄出境部分係一個unknown嚟。

I-94 嘅出境紀錄

I-94 係針對唔係Visa Waiver Program成員國國家嘅國民嘅landing card,大家用英國IA 1971,或香港現行入境條例嘅landing card system就大概有概念。點解我話唔係VWP國家國民,因為你就算攞本British Citizen申請B1簽證入境,準時交晒landing card,都搵唔到record,因為美國政府會轉晒你啲record做I-94W。而其他國家,近五年嘅 I-94 紀錄係搵得番。

正常嚟講,唔理陸路出境,定空路出境,都會收番 I-94 去存檔,但點解孟晚舟嘅 I-94 最後一次係消失出境點,相信其中一個可能原因係,如果佢坐中國國航離開美國,中國國航扮魚蝦蟹話唔見咗孟晚舟嘅 I-94 ,基本上美國都吹佢唔漲,如果孟晚舟之後無返美國,所以呢個係有可能故意。因為正常旅客,為免自己下次入美國有麻煩,都會寄番 I-94 表格返美國指定地址,或用網上系統,交番啲出境證明,例如出糧證明、登機證、護照個chop嘅scan等等,而孟晚舟應該係擺明車馬唔想返美國,至出呢啲怪招,因為果陣,孟晚舟已經知道華為正被美國當局進行刑事調查,而孟晚舟係知道,佢自己係美國政府主要針對目標同埋調查對象。

都係果句,唔好當美國人係傻,美國人可以整套系統俾你查番晒啲 I-94 ,或出入紀錄,即係美國政府係有足夠數據知道你班大帝玩緊乜,而呢次孟晚舟事件,美國政府真係亮劍,顯示美國人對中國人行蹤嘅掌握,係遠超你班中國人想像以外,如果你想game the system,美國一定唔係一個好地方,美國人係十分之精明,依家Trump出招,其實係多年以嚟嘅偵查已經收網,甚至奧巴馬年代已經決定煮中國重米。

https://martinoei.com/article/23250/孟晚舟出入美國紀錄與-i-94

跟車太貼 ,兩邊一齊炒車
施生似環球時報
建議方案:走犯一分鐘先識響!!!!

《明報》加西版報道,孟晚舟透過律師,向法庭提自聘兩間保安公司監視自己行蹤。兩間公司派員到庭解釋監視計劃,其中一間稱可提供「安全監控」服務,有從警或從軍經驗的人員全天候監控孟的行蹤,會分為3組,每8小時一崗,並會在數個城市和城鎮部分區域,劃定孟晚舟可「自由」活動的範圍。該公司的行政總裁又指願向法庭提交1000加元(約5838港元)保證金,倘若孟晚舟違反法庭要求,公司有權直接逮捕她。不過,公司承認過往從未試過為保釋者提供監視服務,且無法保證可防止孟晚舟逃脫。

另一間保安公司則向法庭表示,會安排孟晚舟戴上電子腳鐐,透過GPS定位追蹤設備監視孟的行蹤。不過,檢控官指出,若該公司的電子腳鐐遭破壞,警報要在1分鐘後才會響起,且監控網絡有可能被黑客入侵。公司亦承認,以往曾有一名戴上電子腳鐐的保釋者成功潛逃。

大批華裔民眾到庭旁聽孟晚舟案聆訊,《明報》加西版續報道,當中多人排隊入庭和在庭旁聽期間,沒有遵守法院規矩,包括以手機拍攝法院內部情況,庭警多番制止。另外,有人在庭上沒有關掉手機或調至靜音,其中一人的手機更兩度大聲響起《義勇軍進行曲》鈴聲。中午休庭時,部分人在法院門外大叫「釋放孟晚舟」。
陶傑又講中,中國玩人質外交,加拿大法院就話會俾慢慢周有條件保釋
有冇人私下已經收左遠多過$10m呢???
等睇貍貓換太子女!!!!
唉,可唔可以唔好成日中呀
【 *陶傑 評天下*】 *歐盟連體嬰👭!?*

🇪🇺歐洲太急速成為一個前蘇聯咁嘅統一聯盟。但唔做歐盟又唔得,因為28個國家好多係細國,會俾其他強權包括俄國同中國,逐一擊破同有效分化。
//
但係箍埋晒啲條例又會愈搞愈細,而家已經係搞都血肉連皮,血管同細胞黏埋一齊,好似一對暹邏連體嬰*,一分割就只能救活一個,另外一個心肺功能衰缺就一定必死無疑。😟
//
所以而家英國就遇到咁嘅問題,係我幾十年嚟未見過。而家只能夠用生死未卜四個字嚟形容。

(*暹邏連體嬰 Siamese Twins 係1811年喺泰國出生嘅男性連體嬰,意思係不可分離,硬要分開嘅話,後果自負啦😏)
講保屌英雄,點解唔請埋尖啤上黎呢童星老監????!!!
嫌香港個朵未夠臭
暴徒郭紹傑係鬼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞