[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(133)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
睇嚟又一間可以唔使去
咁MB呢,唔敢WALKIN問,驚比人清貨"湯"死牛
小弟啱啱砌咗部機,入到bios 正常冇事,但係去到win 10登入畫面就藍mon 寫"system service exception",有冇巴打知咩事?

r7 2700x
msi b450m mortar
gskill trident z 8gb*2 3200mhz
有無超到?
Intel唔係玩z板
咪b板是但一塊
佢推你買咩先
第一頁
A320
H310
Gtr好野黎
加隻cm牛
Cm係GTR前死哪開啦

bios 乜都未改
重裝window吧
洗晒所有野
2700x配合matx mb
都買左算啦
想問下我部電腦究竟邊part壞

大概講講個我部電腦個問題:

1. 部機開機,有燈,風扇都著

但冇畫面,淨係聽到風扇轉速好勁,但幾秒又自動熄機(好似斷左電咁),跟住不斷loop

2. 部機開到,但因為之前佢自己不斷開機不斷熄機,自動修復完bios100%個陣自動斷電,好似case 1咁

總括來講,宜家開機好似boot唔起咁,不斷自己斷電不斷自己reboot, 無限loop😞

我拆過所有野再裝返都唔得,其實呢個問題近呢2,3年都試過,不過自己搞完一輪又開得返所以冇咩理

所以想請教下,究竟係板/火牛/其他野出事???

宜家部機大概10次case 1 會出現2,3次case 2, 但都係不斷loop reboot

姐係咁:

(正常呢度修復完100%會入得返,但次次一入呢個畫面2,3秒之後又reboot )
樓上你拆完cpu有無搽返膏上去

我就咁睇行唔到bios似死底板

但你話風扇行得好勁之後自動關機

呢個似係過熱保護
3200既ram 係cpuz 應該行幾多mhz 先岩?
冇呀
之前去舊嗰一批都仲ok
我聽日直頭試去換左個cpu fan佢,太舊+原廠intel
求解答 唔該
我想問如果搽新膏,使唔使輕輕力刮走本身粒u上面d膏佢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞