[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(133)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
屌我仲以u12s無am4扣
點知都係有
是但啦
2手2300-2800會有
1手好似3500-4500?
新U12要下年先出
隻箱又幾型,想問下咩型號
趁黑五換走隻淘寶鍵盤先
用緊青軸
暫時目標K70 MK2茶軸
要唔要70 mk1 茶軸,我有隻想義海
想要新嘅多啲
如果我義海$600呢
月尾想去法澳砌機 想大家幫下眼睇下條list有冇問題
已有:
EVGA GeForce GTX 1070 Ti FTW ULTRA SILENT GAMING
G.SKILL Ripjaws V Series 16GB (2 x 8GB) 288-Pin DDR4 3600
預計買:
Intel® Core™ Coffee Lake i5-8500
Gigabyte Z390 UD ATX
WD Blue WD10EZEX 1TB 7200RPM 3.5
Samsung 970 EVO Series 250GB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
Delta 台達 實在力量 GPS-500EB E 500W 80 Plus Bronze
Phanteks Eclipse P300 Tempered Glass (三風扇版本)
Budget:大約$5000
打機用, 聽講giga板廢 呢塊大家又推唔推薦?
唔該曬咁多位
想問下各位手足

如果我行i7 8700k 唔玩oc
應該用貓扇15 定係evga clc 280 水冷好
我見新蛋clc 280做緊特價 同扇差唔多價錢
買k u但唔超咁你買k u黎做乜
其實係懶 真係得閒先會去搞
TB Warhead Nano
TB Warhead Nano
玩到3600mhz ram就上晒z板加k版
同p300好細個
牛上650w
板加到用太極z390
落粒9700k or 8700k
再加個x62
z370 taichi夠唔夠推9700k 見newegg有平又唔想換埋板咁哂錢
其實條ram 咁啱得返黎 唔想為左就條ram 加多咁多野
自己加防塵
睇落好重手
如果換ram 係咪一定要同牌子型號?
另外其實mb對打機(eg pubg, bf)有冇影響 會唔會有時侯mb太廢影響其他硬件發揮
點解我果時冇
newegg買左vega 56/64 留意 psu 要用番官方建議 56: 650w 64: 750w https://www.chiphell.com/forum.php?mod=viewthread&tid=1932632&extra=page%3D1&page=1&mobile=2
呢個nv 20系列同理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞