[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(133)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike

係信仰呀
而家先發現用cpuz睇粒9900k得4c 8t 但係搵哂D setting都無set錯 點算
有張1070ti都係27xx
想買
地方淺窄
x470 又唔出matx
1000蚊 1TB 860evo 抵唔抵買
已買左2隻
你話呢
想問下唔計價錢,散熱同性能最勁應該係邊隻牌子2080ti?
寄去美國先有
$2200 4條8GB gskill 3200CL16 抵唔抵屌
newegg 不過香港都係賣緊11xx
哇 MX500 M.2 1TB都係1000左右 抵唔抵屌?
小弟新手 最近想換ram

想問下d 低能問題

3200mhz c14 同 3600mhz c16價錢差唔多, 我google過個個講法都唔同,定其實真係差唔多,邊個平d就邊個?

同埋呢,我想買果條g.skill trident z(我承認我比較膚淺中意佢d燈) 點解2x16會平過4x8成千蚊咁多既?如果經濟角度 2x16 好d? 有冇其他因素

我宜家部機用緊8700k, z370, 1080ti, corsair 3000mhz 15-17-17-35 4x8gb

如果想upgrade下條ram, 有咩推介 先多謝
新蛋C14貴C16 $500 覺得上唔過
信仰風扇係重點 唔換呀
冬天先會超下頻,所以唔考慮M7/C7H,上埋Taichi 算
EVGA要運費,唯有喺香港買賊船
budget 唔係重點但唔係無限
Nh u14s跟嗰支NT H1
邊道?
你要睇NVME定係SATA,如果係M2 SATA,咁速度唔會明顯地快過2.5吋SATA SSD
MX500邊會有nvme
R6養貓頭鷹
mx500 得m.2 sata or sata3
咁賣得平正常呀
三叔都賣到呢個價,其他廠點都要跟啦
想問下9600k配邊塊老母板好,見冇咩人討論
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞