[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(133)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
TG?
我部機win 7 2gb,唔夠用
以下係spec

我係咪行唔到dual channel, 但係我見佢有兩個slot...

最簡單係咪直接買條8gb replace佢?我見果個brand好似無得再賣ram.
上網收兩條8g ddr3 1600mhz ,$200應該有
即係其實佢行到dual channel?
如果係咁我直接買條4gb加落去得唔得?
1條2gb,1條4gb咁行
正常無咁易壞

1070 過時喇

起碼有vega 64,接近2070的性能
義海
盡量同牌子同型號同容量,唔係既話可能左意想不到既後果
我隻牌子係咪執左,上網搵唔到
1070ti 超爆應該有1080 唔超咁制

2070勁1080少少

2500接信仰1070ti,信仰呀
要睇用咩mon,
1080p mon 用vega 56/64,1070/70ti
1440p mon 用1080ti or 2080
4k mon ........兩張2080ti
1070ti 超左係勁過1080唔超已經
我張1070ti 大超完full load 57度
唔執都唔會考慮2g ram
我隻牛係ANTEC HCG 520,超唔超得起
咁我直接買條8gb 咁咪得,有咩推介
咁都ok,起碼貼返2070

Vega 64 同1080 互有領先,但要睇game

正路N 咭感覺穩陣d
啱啱插咗條新嘅pm961 但係一boot機黑畫面 抆返出黎又boot到 有冇巴打識點搞

9700k giga aorus z390
vega 64同 1080效能差不多,但vega 64食電同熱好多…
Kingston DDR3 1600 4GB點睇
price.com 最平220
去新高登買2手好過
你覺得買條4gb 定8gb好,唔打機,主要上網,睇波,做文書,可能遲d up 到win10
8gb
Win 10冇8gb 你會後悔
你唔打算換機的,收二手16Gb 好似頂到耐d
點解? 依家sort剩ftw3同aorus x
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞