[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(133)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
唔係太明dual channel點解
剪片photoshop就唔好用intel 同ryzen啦
你咁砌第時會後悔
同埋張卡上埋1050ti會好d
matx 果個版本
上b360-a
GPU, PSU, case
H310
同埋你8Gb ram, photoshop 唔夠的
真係剪片同學photoshop就預大d個budget砌啦
你得4500比你砌完出黎都用到屌老母
底板建議香港買
dual channel 你當係大家行同一條路會快d咁囉
正常一塊版都有4個slot 2條dual channel比你行既
所以插夠4條係冇問題, 最好就4條一樣既ram啦, 咁就冇咁易撞
唔該曬幾位巴打

暫時只會轉CPU (Ryzen 5 2400G) 同motherboard (ASUS Prime B360m-A)

個case除左樣衰之外有無問題?會唔會唔夠空間散熱?

其實我之前用部laptop得4gb ram我都忍到,勉強都用到PS,所以應該唔會轉ram, display。 改左上面兩樣其實已經超支,仲要未買mon。

(PS同剪片只係自己想學,唔係用黎搵食)
有咩箱放到200mm 牛 唔太大個
如果你預自學既又冇咩所謂既 驚你係學到用黎搵食果種姐
不過你預咁既budget ren片呀執圖果陣會辛苦d咁囉
呢隻同WD Green絕對唔買得
縮料縮到用USB手指controller, 4k得單位數MBps, 完全係呃錢嘅垃圾
cube case 幫到你 dual chamber

肥呀 我朋友要塞落電腦台個窿
要放得落火牛200mm 其實好多都得不過要拆左火牛倉個hdd 架
MB: MSI 微星 B450 TOMAHAWK B450, DDR4, AM4 Socket, USB3.1 Gen2 Type-A/C, ATX M/B

CPU: AMD 2nd Gen Ryzen 5 2600X Zen+ YD260XBCAFBOX 6C/12T, 4.25GHz,19MB Cache, Socket AM4 CPU BOX w/Cooler

GPU: GTX 1070

RAM: G.SKILL Flare X for AMD Ryzen F4-3200C14D-16GFX DDR4 3200MHz 16GB Kit (2x8GB)

SSD: Samsung 970 EVO M.2 2280 MZ-V7E500BW 500GB PCIe 3.0 x4, NVMe 1.3 SSD 固態硬碟

牛: CORSAIR RM650X-2 (Full Modular 全模組) 650W 80Plus Gold CP-9020178-UK 火牛

咁樣砌要唔要買多個散熱俾粒u
箱?
1070係自己有?
差塊底板唔識買,幫手睇睇
i7 8700
ddr4 3000 8g x2
asus rog 1070ti
antec hcg 520
500 ssd + 1t hhd

自己睇就asus b360g gaming $800
想問好唔好,如果第張有咩介紹,都係預800左右
aw3418dw 5千幾, 買唔切
Gskill最貴果條
列清楚d料係咩先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞