IT 討論區(48)最強工種,FG25K,你!敢唔敢成功?

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
香港黎講 純粹搵工真係React算
vue係今年開始多英文doc先多返小小人用
精黎做乜 半年一個新framework
上面出緊25k請fg果堆工都唔用jquery啦
渣打嚟咋,佢當自己係 Google Amazon 咩
React同Vue屌打angular,react同vue比較似,寫開一隻另一隻都好快上手
平過香港好多
近排想學ruby , ruby on rails 同go
渣兜
寫開angular 覺得react有d難上手
但d人明明話react易過angular
搵工就React屌打全部
但實用性就唔覺邊隻屌打邊隻
就interview
3隻最難學應該係react
我自己覺得react易上手d,你寫angular起碼都要識ts同rxjs
應該咁講,睇use case,form based angular贏,但dynamic component 真係屌打,人地只需要改state然後一個boolean expression 就搞掂,angular又要係ngmodule到加,又要create component 寫一堆野,仲要destroy
琴日有Agent打嚟話今日有份工 可以放工後先見
大家點睇
過咗六點都見工會唔會代表平時都勁OT
用緊jquery屌打你地啦
做App用web browser
做哂iOS Android

人工仲多過你地什麼react vue
唔係講笑,size唔係特別大嘅project,又無performance concern,jquery真係最正,根本就係最直觀嘅ui framework,寫完html直接control每一個element
未必,可能係是佢特登抽時間見
根本jquery就係最適合香港嘅framework,開發速度係贏哂新framework
React既寫法令寫開html同jquery既上一代好難過渡 已經係最大問題
Angular對佢地相對地容易好多
同意,但angular都要pick up ts同一堆rules,另外react只要唔抗拒jsx真係好寫過angular
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞