IT 討論區(48)最強工種,FG25K,你!敢唔敢成功?

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
講到CS grad就唔係寫垃圾咁
兩件獨立嘅事黎,唔好拉埋一齊講。你見我都係話合適嘅Developer, 唔係CS Grad Developer

我見就好多Maths Grad寫得好過CS Grad

本科畢業生入返相關行業produce垃圾係行行都有,只係有幾普遍。Programming 講到尾唔係重覆做就會識

CS Course 最值錢係教programming concept。咁本身讀書已經靠出千過骨,你期望佢出黎係「正常」嘅機率有幾高?

CS唔一定要讀大學先識。但要轉行,都會自己去了解下嗰行做乜,需要識啲乜,唔係見有錢就狗衝轉行最後要返回起點
我而家係執緊上手啲屎,上手就係CS related grad
CS grad 唯一優勝嘅地方只係讀書嗰陣多coding exposure
唔代表其他major撚寫code就肯定係垃圾
講到尾其實都係睇人
呢個年代上網咩都有得學
你有心肯比時間研究嘅話根本就唔會學唔識
你想讀嘅又唔係冇master你讀

coding共通嘅嘢就係logic
唔止sci/eng你話讀哲學文科社科乜都好
其實都有training(雖然多數都唔係直接train)

最on9就係恃住自己拎住個垃圾CS major
就睇死人讀其他科一定寫垃圾
大把人腦荀未生埋已經自己寫緊project啦
咩讀其他科死鳩開啲
我唔知一個人自卑成點先會講得出口
所以我都冇話唔係CS grad一定寫垃圾
文理科邏輯好大分別,唔可以單單用「邏輯」呢個抽象嘅字去大包圍。肯俾心機就學得識,但要幾耐?1年?5年?10年?

冇錯萬物同源但走向唔同
香港有幾多人真係腦荀都未生埋自己寫緊project?
呢堆人入面又有幾多係做咗幾年嘢先轉行做IT Technical Role?

再強調一次唔係非CS grad 就一定寫垃圾
但為淨睇錢而唔睇職業需要啲乜就轉嘅人你會期望啲乜?
我覺得為錢係冇問題喎
玩algo trade嗰啲十個九個都係為錢啦
你想轉行就要付出相應努力
唔係去到邊都係做輸家
況且做IT九成時間對住堆code
冇興趣冇熱情嘅唔係人人都捱到
屌樂天嗰個channel嚟
有冇人重開
十幾年前CS grad無乜寫過code
好似得一兩個必修真係要寫code
其他全部嘢喺香港普通公司都無用
屌樂天嗰個channel嚟
有冇人重開

條題目好撚長
1個鐘做完有D難
有4題?
之前coding contest做過類似
仲有SDLC同design pattern
不過都唔係間間公司會理
差唔多automate晒D野, 仲坐緊係位等D job run
同你講我地公司行agile, 其實係未收好曬requirement就做再叫你不時改,同時handle幾廿個project
仲備可以做support啦你
準備
inhouse p一定會做埋application support
我無講過一定要CS grad
但你起碼係數理科先
諗野Logical d 先啦
識人讀maths但program勁到仆街tim
起哂鋼咁做乜
最後果行真係重點
vendor startup都要啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞