IT 討論區(48)最強工種,FG25K,你!敢唔敢成功?

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
係比較上會容易d, 就係執業資格個問題囉
好難明?
你搵到ha未 上面又有人搵到
咁係fg比較容易被搶飯碗?
有經驗嘅點會「比較容易」被搶

咁多行黎講IT,唔包砌機/拉線一定唔係「容易」拎到個位 in你都冇得in,執業資格
上面話醫生,
醫生可唔可以係大陸外國跳黎香港即刻行醫?
IT manager可以
個 JD 夠簡潔
唔洗嘥時間睇廢話
GO GO GO GO
係啊
重點都唔洗圈出嚟
直接見到呢點可以飛
無所謂啦,都唔會有人去in架啦
不如拎14000去淘寶買個app好過啦
外國跳黎香港可以in咁都算搶飯碗
你一樣可以出外國in
全球流動咁都算搶飯碗
咪傻啦 港人普遍係語言上有咩優勢?蝗語你夠大陸仔好?英文你夠鬼佬native?如果你tech勁語言又勁ok 但只係少數
networking轉programming算唔算轉行?
但相反,班人黎到香港就好有優勢,全香港要就返佢地語言 幾威
唉屌 我都轉緊
好難搵...
做IT做到移民=贏家

#ミクミク39
重點係你覺得邊範流動易d
我從來冇話香港走唔到出去
香港流出去普遍黎講英文能力足夠 足夠再上就唔係決定性因素

反而香港IT嘅technical水平真係唔差
印度菲律賓越南都可以周圍走,點解你會覺得香港出外國難

語言對It黎講有用,但夠商業溝通之後再多就係bonus
寧做樂天狗
其實唔使嘈啦,it就係上下限差距好大嘅工種。唔同人做嘅嘢差太遠,有人專業,有人唔專業,無咩好拗,最緊要記住宜家fg25k。
外國好多non cs-related嘅人好勁,但香港95%想轉入it嘅non cs-related都係廢嘅,所以大家都可以直接當d 文社科係廢嘅,就係咁
做緊networking,人工overload,星期六日有時都要返全日
想轉programming
networking轉programming算唔算轉行?
唉屌 我都轉緊
好難搵...
做緊networking,人工underpaid,星期六日有時都要返全日
想轉programming
唔係呢個問題,相反班人黎香港優勢大過港仔出去

同埋呢個問題關係咪比醫生易搶飯碗有咩關係,不斷轉移視線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞